Glas Javnosti

НИ СРПСКА ГРОБЉА ВИШЕ НИСУ ОНО ШТО СУ БИЛА ИЛИ БИ ТРЕБАЛА ДА БУДУ: ПРОЧИТАЈТЕ КАКО ТРЕБА ДА ИЗГЛЕДА ЈЕДАН ПРАВОСЛАВНИ СПОМЕНИК

Vesti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ од 20.09.2018.

Свако време носи неке своје обичаје. Међутим, када је у питању сахрањивање, последњих деценија јавила се и једна пракса која нема баш никакве везе са српском традицијом и већини познавалаца тематике смета - постављање мермерних плоча уместо крстова на гробу.

Гробља у Србији прилично су разнолика и шаролика места. Ту се може видети читава плејада различитиј надгробниј “дизајнова” па има црних и белих плоча, срца, петокраких звезда, а неки иду толико далеко па праве гробове и у облицима – аутомобила, шаховских фигура, покојника… Обичних крстова све је мање!

Црне вертикалне и хоризонталне плоче, које су постале тренд у последњих 50 година, немају никакве веза са српском културом и, историјски, заправо су се прво користиле на католичким гробљима. У основи православних гробова увек је био само крст.

Стручњаци процењују да надгробних споменика који симболишу део историје и културе Срба, данас на гробљима има у промилима.

Забележено је и то да је у прошлости у Србији пописано око 2.000 цртежа различитих надгробних споменика, у чијој основи је увек био крст. Било је ту и флоралних мотива, али основа је увек била иста – крст као место око кога се православци сабирају. Ови гробови у прошлости су се углавном правили од камена пешчара, а не мермера како је данас скоро искључиво правило.

Разлози за чињеницу да Срби за своје преминуле данас чешће бирају црне плоче, уместо крстова већина тражи у финансијама. Плоча је јефтинија од исклесаног надгробног обележја.

А то свакако није начин да се одужимо ни нашим прецима ни традицији, зар не?

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ од 20.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR