Glas Javnosti

NESTAŠICA KOMPJUTERSKIH ČIPOVA: GLOBALNA KRIZA u svetu tehnologije izavaće STRAHOVIT PORAST cena RAČUNARA!


Autor: Glas javnosti

Problem koji je nastao je manjak čipova koji utiče na svaki elektronski proizvod koji koristimo.

Publikacija koju je izbacio 'The Gardian prenosi da je inicijalni nedostatak nastao zbog zatvaranja brojnih fabrika tokom korona pandemije, sa ostalim proizvođačima koji i dalje ne uspevaju da isporuče svoj proizvod u skladu sa sverastućim potraživanjima, uprkos činjenici da se proizvodnja polako vaća u normalu.

- Čipovi su sve -  izjavio je Nil Kampling, medijski i tehnološki analitičar Mirabaud grupacije i dodao da se trenutno u svetu odigrava savršena oluja faktora potražnje i snadbevanja. Kaže da na tržištu postoji novi nivo potraživanja sa kojim je nemoguće ići ukorak, svi su u krizi i stvari postaju gore iz dana u dan.

 

Ovaj manjak čipova utiče na svaki elektronski proizvod koji koristimo, od gejming konzola, laptop i desktop računara, preko televiozra i pametnih telefona, pa sve do automobila.

Samsung je otkrio nešto ranije da će najverovatnije biti primoran odložiti tržišni plasman jednog od svojih vrhunskih modela. Sony očekuje da neće dostići svoje prodajne targete PlayStation 5 konzola ove godine zbog nedostatka zaliha, dok Microsoft takođe potpada u kritičnu grupu zbog problema sa snadbevanjem, posebno zbog Xbox Series X kozola koje će biti prodavane u manjoj stopi od planirane za ovu godinu. Proizvođači automobila poput kompanija General Motors, Nissan, Mercedes, BMW i Ford takođe očekuju veliki pad svojih profita zbog celokupne situacije.

- Ne postoje naznake da će proizvodnja uspeti da isprati potražnju, niti da ćemo u skorije vreme videti pad potražnje, dok će cene nastaviti da rastu u čitavom lancu - dodao je sturčnjak.

Sa povećanjem potražnje, stručnjaci navode da će i cene otići u nebesa. 

- Ovo će uticati na svakog čoveka u procesu, od fabrika do krajnjih korisnika. Očekujte porast cene automobila, telefona i ostalih uređaja. Ove godine prošlogodišnji iPhone modeli neće biti ništa jeftiniji u poređenju sa cenom koju su imali tokom tržišnog predstavljanja - rekao je Nil Kampling. 

 

(Glas javnosti/Muški magazin)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP