Glas Javnosti

Nemački mediji uperili prstom u krivca za širenje korone u Srbiji: 'PRISNA, POBEDNIČKA ŽURKA BEZ MASKI I ODSTOJANJA' (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Kako je najavljivano, građani Srbije bi mogli od 1. juna da slobodno putuju u zemlje EU. S obzirom na takvu odluku sa jedne strane i porast broja zaraženih u Srbiji sa druge, nemački mediji osvrnuli su se na situaciju u našoj zemlji, pominjući, kako kažu, znojavu žurku SNSa.

Prema informacijama Frankfurter algemajne cajtunga, Srbija i Crna Gora bi trebalo da se nađu na toj listi, dok nema ostalih država Zapadnog Balkana.

Osim njih, putovanja bi bila dozvoljena iz samo još 12 svetskih zemalja, a u pitanju su Australija, Novi Zeland, Kanada, Japan, Južna Koreja, Tajland, Alžir, Maroko, Tunis, Gruzija, Ruanda i Urugvaj.

-Ove zemlje ispunjavaju uslove koje je predložila Evropska komisija. One imaju u proseku manje ili jednako zaraženih u odnosu na prosek EU- piše frankfurtski list.

Osim toga, zdravstveni sistemi tih državi nisu preopterećeni, i one već dozvoljavaju građanima EU ulazak u zemlju.

Dok se sa Kinom očekuje kompenzacija.

-Lista bi trebalo da se aktuelizuje na svake dve sedmice, kako bi se pratila dinamika pandemije. Ona predstavlja preporuku za države EU i četiri pridružene države Šengenskog prostora- piše FAZ i dodaje da će ipak države EU gledati da imaju jednaka pravila jer su u međuvremenu unutrašnje granice u Šengenu otvorene.

Mediji na nemačkom nastavljaju da izveštavaju i o „nemarnom“ ponašanju vlastodržaca u Srbiji koji su „sopstveno zdravlje i zdravlje sunarodnika potpuno nepotrebno izložili riziku“.

O tome piše luksemburški list Tageblat koji opisuje slavlje Srpske napredne stranke u izbornoj noći: „Na izbornoj žurci u tesnoj centrali SNS na Novom Beogradu pobednici su radosno padali jedni drugima u zagrljaj. Partijski aktivisti su prisno igrali kolo. Od odstojanja ili maski nije bilo ni traga tokom znojave pobedničke gužve. Čak je i šef partije i države Aleksandar Vučić dopustio da mu trubači sa nekoliko santimetara duvaju u lice.“

List dodaje da su sada koronom zaraženi brojni funkcioneri, poput dosadašnje predsednice Skupštine Maje Gojković, ministra odbrane Aleksandra Vulina i šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

-Za izbornu misiju, SNS nije nepromišljeno stavila na kocku samo zdravlje svojih ljudi, već i svih sunarodnika- piše Tageblat.

List navodi da broj zaraza ponovo prelazi dve stotine dnevno, te prenosi pisanje BIRN-a prema kojem je zataškan pravi broj zaraženih i mrtvih sa virusom. „Posle ukidanja vanrednog stanja početkom maja, Vlada i svemoćni Vučić dali su gas u popuštanju mera predostrožnosti, jureći u izbornu misiju. Zbog izbora je čak ukinuta i zabrana okupljanja.“

Bečki Standard piše o istoj temi, navodeći takođe istraživanje BIRN-a prema kojem je broj zaraza u danima pred izbore bio zapravo trostruko veći od zvaničnog. „Interesantno je da upravo taj broj zaraza od sredine juna predstavlja osnovu za odluku EU da li će dozvoliti građanima iz određenih država da doputuju od 1. jula.“

(Izvor. Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR