Glas Javnosti

Nemački mediji: Srbija izgleda ne kontroliše pandemiju već pandemija kontroliše Srbiju!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Mediji na nemačkom pišu o naglom porastu broja novozaraženih korona-virusom u jugoistočnoj Evropi navodeći da je početkom godine, dok je Evropa sa zabrinutošću pratila razvoj u Italiji, Španiji i Francuskoj u Srbiji bilo mirno i da je koronu imala pod kontrolom, ali se sada situacija promenila.

Činilo se da je Srbija koronu imala pod kontrolom, koliko god joj je to bilo moguće, ali se sada čini da Srbija više ne kontroliše pandemiju nego da pandemija kontroliše Srbiju.

-Po opštem mišljenju, to ima veze sa izborima 21. juna i odlukama vlasti u sedmicama pre toga. Tokom predizborne kampanje, društveni život u Srbiji bio je otvoren do stepena koji se nije mogao videti gotovo nigde drugde na kontinentu. Iznenadhujući vrhunac – ili dno – razvoja bilo je odobrenje za ponovno održavanje većih sportskih događaja sa publikom“, navodi FAZ.

List dodaje da su „u međuvremenu stigli i prvi računi za to što bi se u drugim zemljama moglo nazvati orgijama otvaranja.

-Događaji u proteklih nekoliko dana pokazuju da je situacija ozbiljna. Međutim, iz ekonomskih razloga, vlada pokušava da izbegne potpuno „zatvaranje“ kao u martu i aprilu, piše FAZ.

FAZ navodi da je „upadljivo da, prema izveštajima državnih medija u Srbiji, sve deluje pod kontrolom“, ali i dodaje da su „takve procene u suprotnosti s velikim brojem video zapisa i izveštaja na društvenim mrežama, koji pokazuju potpuno drugačiju sliku: prepune bolnice u kojima ljudi u hodnicima čekaju na pomoć, ili gužva u Beogradu ispred hitne pomoći u kojoj medicinska sestra govori građanima da nema testova, da se vrate posle 15. jula“.

-Jugoistočna Evropa je na vrhuncu pandemije u Evropi prošla relativno dobro. Da li je to razlog zbog kojeg se pandemija sad vraća punom snagom“, pita se Špigl i dodaje kako u celom regionu broj novozaraženih naglo raste – „u Srbiji u poređenju s prethodnom sedmicom za 125 odsto, u Bosni i Hercegovini 75 odsto a u Hrvatskoj čak 232 odsto.

Autor navodi kako je zbog toga Austrija pre nekoliko dana uvela stroga ograničenja za sve koji se vraćaju iz Srbije, BiH, Severne Makedonije. Isto važi i za Nemačku koja je, uprkos preporukama Saveta EU, zadržala zabranu ulaska za one koji dolaze iz Srbije.

Za članice EU, Hrvatsku i Sloveniju, važe druga pravila. Špigl navodi kako hrvatske vlasti ukazuju na to da su svi novi slučajevi zaraze „uvezeni“ iz susedstva. „Postoji intenzivni prekogranični saobrćaj među balkanskim susedima, ali ni građani Hrvatske se navodno ne pridržavaju pravila o higijeni“, navodi se.

-Na Balkanu zapravo ne može biti reči o drugom talasu pandemije. Korona-virus jednostavno dolazi sa zakašnjenjem. Vlade su, svesne slabosti svojih zdravstvenih sistema, vrlo rano uvele stroge restrikcije i time broj zaraza dugo držale na vrlo niskom nivou. A onda su vlasti popustile pritisku privrede i građana. Osim toga u nekim zemljama su održani i izbori, piše Špigl.

-No, kolikogod su restrikcije bile stroge, posebno u Srbiji gde je na snazi čak bio i policijski čas, toliko su nerazumljiva nagla popuštanja“, nastavlja Špigl i navodi utakmice u Beogradu s 20.000 navijača ili nesrećni turnir Novaka Đokovića. I pominje i sumnju u zvanične brojke vezane za korona-virus u Srbiji.

U zvaničnu statistiku u Srbiji sumnja i južnonemački dnevni list Hajlbroner štime.

-Razlika između zvaničnog i stvarnog broja je, kad su u pitanju umrli, najmanje za 600 slučajeva. Broj dnevnih zaraza pre izbora je bio deset puta veći nego zvanični, 300 a ne 30“, kaže za Hajlbroner štime novinarka koja je imala uvid u podatke koji nisu za javnost. „Ne znamo zašto postoje te razlike. Znamo samo da postoji neki problem, jer nam na pitanja ne odgovara ni krizni štab ni zdravstvene vlasti. Podaci koje smo objavili su tačni, kaže Marija Ristić za Hajlbroner štime.

I uticajni švajcarski portal Nau.ch tematizuje pogoršanje situacije u jugoistočnoj Evropi te ukazuje na „uvezene“ slučajeve zaraze u Švacarskoj koji se povezuju s osobama koje su boravile u Srbiji.

I Nau.ch govori o lažiranim podacima u Srbiji. „Primećujemo posebnu koncentraciju zaraze kod onih koji su doputovali iz Srbije“, kaže Stefan Kuster iz Saveznog ureda za zdravstvo Švajcarske. Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Gradić demantuje ove navode: „Situacija u Srbiji je stabilna“, rekao je.

Nemački javni servis ARD na stranicama svog dopisništva za jugoistočnu Evropu sa sedištem u Beču donosi opsežan dosije o stanju u regionu: „Da li se ovde radi o drugom talasu korone ili o vrhuncu prvog talasa? Oko definicija se može raspravljati ali činjenica je da napeta epidemiološka situacije u jugoistočnoj Ebropi nije popustila. Naprotiv!“, zaključuje se u uvodniku pregleda stanja u ovom delu Evrope.

Razloge za ovakav razvoj situacije ARD navodi na primeru BiH. „Svuda se može videti zašto se zaraza širi – u kafićima, restoranima, radnjama i u javnom prevozu mnogi ne nose zaštitne maske a ni pravila o razmaku se niko ne drži“.

Što se tiče Hrvatske, ARD navodi kako je kontrola korone poslednjih sedmica žrtvovana zbog politike i turizma.

-Hrvatska je jedna od zemalja koje su brzo i efikasno reagovale na pandemiju. Ali, od pre nedelju dana Hrvatska spada među pet EU zemalja (uz Švedsku, Poljsku, Francusku i Španiju) s najvećim brojem novozaraženih na 100.000 stanovnika“, piše ARD i zaključuje da „to sigurno nije baš dobra reklama za turističku zemlju Hrvatsku i sigurno je jedan od razloga zbog kojeg turisti ne dolaze.

(Izvor: DW)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR