Glas Javnosti
posta

NE ZNAMO ZA ŠTA JE TAČI OPTUŽEN: Tapušković očekuje više detalja tek u oktobru!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Juče je šest sati u haškom specijalizovanom tužilaštvu trajalo saslušanje predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija. Međutim, za sada je ostalo nepoznato ne samo na koja pitanja je odgovarao, već i sadržaj predloga optužnice.

Advokat Branislav Tapušković nekadašnji "prijatelj suda" ( amicus curiae) u Haškom tribunalu, slaže se sa ocenama da to nećemo saznati do oktobra, kada bi sudija za prethodni postupak trebalo da odluči da li će optužnica biti potvrđena.

On navodi za RTS da je nejasan razlog odlaska kosovskog predsednika Hašima Tačija u Haški tribunal, jer optužnica protiv njega još nije potvrđena.

Za sada se jedino zna da predlog optužnice Tačija tereti za niz ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji, uključujući i ubistvo 100 lica.

- Nikako da saznamo zašta je on optužen i nećemo skoro to ni saznati. Po nome što sam u vestima juče i jutros čuo, Hašim Tači je tamo otišao i rekao je da je juče bio razgovor samo između njegovih branilaca i predistražitelja oko tehničkih pitanja. Tako će se to i završiti. Mi ovoga puta sasvim sigurno nećemo saznati ništa o optužbama koje se odnose na njega - ocenjuje Tapušković.

Navodi da se prvo čulo da Tači samoinicijativno odlazi u Hag, pa da ide na poziv tužioca, a onda da ga pozivaju iz suda.

- Međutim, to je sve bilo apsolutno nelogično, jer optužnica nije stupila na pravnu snagu. On bi sledeći put trebalo da ode onda, ako zaista bude optužen, što nećemo saznati sasvim sigurno, kako je prognozirano i od mnogih stručnjaka, pre oktobra do kada treba da odluči sudija za prethodni postupak - objašnjava Tapušković.

Kako kaže, izvesno je da je Hašim Tači u Hag otišao na razgovore tehničke prirode.

- On je još uvek neko ko obavlja dužnost kosovskog predsednika i uveren sam da će se sve učiniti da se u narednim razgovorima koji se tiču sudbine Kosova, on vodi glavnu reč - navodi Tapušković.

Tačijevo ispitivanje u Tužilaštvu počelo je juče, a biće nastavljeno i danas. On sam je juče kazao da je tokom ispitivanja čuo razmenu različitih tehničkih podataka između advokata i tužilaca, "pitanja tehničkog karaktera i početna pitanja tužilaca o stvarima u vezi sa OVK, tako da će nastaviti i sutra".

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR