Ne odustaju: Nikola Tesla ponovo "u okviru" Hrvatske

Nikola-Tesla,-Wikipedia

Foto: Wikipedia

Evropska komisija vratila je Nikolu Teslu u svoj informativni tekst o Hrvatskoj.

Na interaktivnoj stranici za mlade, EU "Kutak za učenje", informacije o Hrvatskoj, kao jednoj od 27 zemlja članica Unije, ponovo uključuju i ime Nikole Tesle, kao jednog od pronalazača X-zraka.

Ovoga puta navodi se da je Tesla "rođen u Smiljanu", što pripada "današnjoj Hrvatskoj".

Prethodno je zbog protesta Srbije, Komisija uklonila rečenicu u kojoj se Tesla opisuje kao "poznati Hrvat".

Na društvenim merežama se ubrzo pojavila i kopija pasoša iz 1883. godine koji je vlada "Kraljevine hrvatsko slavonsko dalmatinske" izdala na ime Nikolausa Tesle.

U informativnom tesktu za mlade na zvaničnoj stranici EU, pored mesta rođenja Nikole Tesle, Hrvatska se opisuje i kao zemlja "od 1000 ostrva" u kojoj je izmišljena "hemijska olovka".

Zaključuje se da je u pitanju i zemlja fudbala, a kao primer poznatog Hrvata navodi se kapiten fudbalske repezentacije Luka Modrić.

Nikola Tesla je rođen je u Austrijskoj carevini (kasnije Austrougarskoj), u Smiljanu, selu na teritoriji današnje Hrvatske, ali nikada nije živeo u zemlji koja se tako zvala.

Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a veći deo života proveo je u SAD, gde je i umro.

(Izvor Tanjug)

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iza stanovnika Bloka 11 prekoputa hotela „Jugoslavija”, ali i svih ostalih koji su se u ovom delu Novog Beograda zatekli, ostalo je jedno prilično dramatično popodne – dve poveće vrane, pretpostavlja se ženka i mužjak, celo popodne nadletale su ovaj kvart i obrušavale se na sve što hoda.

Veliki požar koji je izbio na grčkoj Svetoj Gori gori na zemlji koja pripada manastiru Hilandar, ali je vatra udaljena 15 kilometara od samog manastira i ne ugrožava ga.

И поред уверавања министра здравља и медицинских стручњака да је Србија спремна за потецијалну епидемију која нас окружује, стање у ком се налази надлежна болничка установа не улива ни трунку поверења

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета