Glas Javnosti

Ne nosite nakit dok vreba virus

Vesti
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci upozoravaju da narukvice i prstenje onemogućavaju efikasno pranje ruku, pa bi bilo bolje da ih ne nosite dok traje virus.

Da li znate koliko nakit na rukama loše utiče na higijenu i zdravlje? Stručnjaci upozoravaju da narukvice i prstenje onemogućavaju efikasno pranje ruku, pa bi bilo bolje da ih ne nosite dok traje virus.
 

Istraživanje obavljeno na univerzitetu u Džordžiji pokazalo je da osobe koje nose nakit ne održavaju dovoljno dobro higijenu, jer koža ispod nakita ne može da se dezinfikuje i postaje idealna podloga za razvoj bakterija. Ranije studije su utvrdile da osobe koje nose prstenje imaju više bakterija na rukama posle korišćenja dezinfekcionih sredstava, od onih bez nakita. Ali nije dovoljno samo da skinete nakit i operete ruke.

- Ako na nakitu postoje bakterije, a vi ga opet stavite posle pranja, vaše ruke će ponovo biti zaražene - smatra stručnjak za zdravlje Lusi Vilson. - Ukoliko ne želite da ga dezinfikujete, nemojte ni da ga skidate. Za one koji ne mogu sebe da zamisle bez nakita, stručnjaci preporučuju da, uz pranje ruku sapunom i toplom vodom, operu i nakit. Ali nikako dezinfekcionim sredstvom, jer biste tako mogli da ga uništite.

Izvor: novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR