Glas Javnosti

NAUČNICI ZABRINUTI: Planeta drugačije vibrira zbog karantina

Vesti
Autor: Глас јавности

Smanjenje saobraćaja utiče na pomeranja Zemljine kore

U poslednjih mesec dana zbog pandemije Covida-19 svedočimo istorijskim promenama u svakodnevnom načinu života mnogih Evropljana. Velik broj gradova nalazi se u svojevrsnom karantinu, obustavljen je javni saobraćaj, a rade samo apoteke i prodavnice namirnica.

Međutim, niko nije očekivao da će se zbog karantina promeniti i način na koji "vibrira" naša planeta.
 
Naučnici koji proučavaju dubinska kretanja i signale izvestili su o padu seizmičkog šuma, odnosno vibracija u kori planete, što bi mogla biti posledica prekida saobraćajnih mreža i drugih ljudskih aktivnosti, piše Nature.
 
Saobraćaj utiče na pomeranja Zemljine kore
 
Tomas Lekok, seizmolog Kraljevske opservatorije Belgije, rekao je da se ovakav pad seizmičke buke obično događa samo nakratko oko Božića. Naime, vibracije koje proizvode vozila u pokretu i neprekinut rad industrijskih pogona uzrokuju manja pomeranja Zemljine kore isto kao i prirodni događaji poput zemljotresa. Iako su efekti pojedinačnih izvora mali, zajedno stvaraju jači pozadinski šum zbog čega seizmolozi teže otkrivaju druge signale koji se javljaju u istoj frekvenciji.
 
Lekok je objasnio kako podaci sa seizmografi opservatorije pokazuju da su mere za suzbijanje širenja novog virusa korona u Briselu uzrokovale pad seizmičke buke za oko jednu trećinu. Mere koje spominje uključuju zatvaranje škola, restorana i drugih javnih prostora od 14. marta i zabranu svih putovanja od 18. marta.
 
Zbog privremenog pada seizmičkog šuma uzrokovanog ljudskim aktivnostima, belgijska opservatorija može bolje da otkrije ostale talase u istoj frekvencijskoj zoni kao i šum koji stvara saobraćaj. Površinski seizmograf sada je gotovo podjednako osetljiv na sitne potrese i eksplozije kamenoloma kao i detektor koji se nalazi na dubini od 100 metara i može bolje i brže da utvrdi lokacije novonastalih potresa.
 
Belgijski seizmolozi nisu bili jedini koji su primetili efekat karantina na koru naše planete. Selest Labedz, studentkinja geofizike na Institutu zatehnologiju u Kaliforniji, napisala je da je sličan pad šuma zabeležila i stanica u Los Anđelesu.
 
"Pad je stvarno značajan", rekla je.

(Izvor:  Index.hr/021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR