Glas Javnosti

Наоружан аутоматском ПУШКОМ упао у ШКОЛУ, сад га шаљу на лечење: Стручњаци тврде да је Тодоровић био НЕУРАЧУНЉИВ


Autor: blic.rs

У Београду завршено психијатријско вештачење Горана Тодоровића из Доње Ливадице. Стручњаци: Неурачунљив! Траже да буде смештен у затворску болницу.
ГОРАН Тодоровић (46) из Доње Ливадице, који је наоружан аутоматском пушком и са торбом пуном муниције и експлозива пре три месеца упао у Економско-угоститељску школу "Вук Караџић" Великој Плани, био је неурачунљив. Ово је налаз судских вештака након готово тромесечног испитивања Тодоровића у Специјалној затворској болници у Београду, сазнају "Новости".

- Према налазу и мишљењу лекара, окривљени у тренутку извршења кривичног дела није био урачунљив, па је тужилац предложио изрицање мере безбедности обавезног психијатријског лечења и чувања у затворској установи, о чему одлучује Виши суд - потврђено је "Новостима" у Вишем јавном тужилаштву у Смедереву.

Како сазнајемо, Тодоровић није био у стању да изнесе своју одбрану. На терет му се стављају два кривична дела - недозвољено поседовање и ношење оружја и експлозивних направа, за које је запрећена казна од две до 12 година затвора, као и кривично дело изазивање опште опасности, где је казна од две до десет година.

Тодоровић је 22. новембра прошле године упао на час филозофије у одељење 3/3 Економско-угоститељске школе, наоружан аутоматском пушком, три детонарска штапина, седам оквира и 12 оквира пуних муниције и укупно 450 метака. Врата учионице облепио је селотејп-траком с унутрашње стране, уз претње да ће децу држати као таоце док му се не обезбеди разговор "са безбедносним службама и најутицајнијим људима државе".
Једна ученица успела је да мобилним телефоном позове разредног старешину, професора физичког васпитања Славољуба Стојадиновића, који се налазио у сали. Наставник је, након краћег разговора, силом савладао нападача, и том приликом из пушке су испаљена два хица, али срећом нико није повређен. Наставник је држао Тодоровића све до доласка полиције, која га је одмах ухапсила и од тада је у притвору.

После хапшења, у дворишту породичне куће и на имању Тодоровића полиција је пронашла сакривену муницију и делове оружја. Пронађени су делови аутоматске пушке, гасни пиштољ, више пуних оквира за аутоматску пушку, војна радио- станица, већи број метака, борбени прслук, делови "шкорпиона", оптичка опрема и експлозивна средства.

Оружје је заплењено, и послато на вештачење, а порекло још није утврђено. Тодоровић није објаснио одакле му оружје, пошто је саслушање прекинуто јер му је позлило, а због психичког стања није у могућности да изнесе одбрану.

ПРЕДСЕДНИК ОДЛИКОВАО НАСТАВНИКА

ПОВОДОМ Дана државности, председник Александар Вучић одликовао је наставника Славољуба Стојадиновића. Он је добио и Светосавску награду Министарства просвете, а читав разред и разредни старешина поклон-екскурзију у трајању од три дана.

ДУЖИНА МЕРЕ ЛЕЧЕЊА

ВИШИ суд у Смедереву отвориће главни претрес у овом случају, и одлучити о предлогу тужиоца о изрицању мере психијатријског лечења. Према закону, мера није временски ограничена, и може трајати све док суд сматра да је неопходна.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR