Glas Javnosti

NA ČUVENO DEČIJE PITANJE "ŠTA ĆE MI MATEMATIKA U ŽIVOTU?" - nećete verovati šta je profesor odgovorio

Najnovije
Autor: Glas javnosti/ Facebook

Profesoru matematike, Džeremiju Kanu, su postavili pitanje koje muči generacije učenika – kada ću i gde koristiti sve te sinuse, kosinuse, integrale, algebru i geometriju.

Za razliku od njegovih kolega, Kan nije bio zbunjen ili revoltiran pitanjem i naveo je pet razloga zbog kojih je matematika važna.

1. Matematika te uči da priznaš kada nisi u pravu
Pitajte bilo kog profesora šta da uradite ako zadatak ne može da se reši, i odgovor će biti jednostavan: “Počni iz početka i pokušaj da ga rešiš drugačije. I ne brini zbog greške koju si napravio jer te je to odvelo na pravi put.”

2. Matematika te uči da koristiš precizne i ispravne reči
Preciznost je odlika matematičara. Svaki termin i fenomen kod njih ima preciznu i jasnu definiciju.
Znate kako su vas nastavnici teraju ili su vas terali da učite napamet svaku definiciju geometrijskih figura ili Pitagorinu teoremu? Niste imali pojma kada i gdje ćete moći da koristite to nabubano znanje. Razmislite – da li uvek izgovaramo reči bez trenutka oklevanja, baš u kontekstu njihovog značenja? Da li biste mogli u deliću sekunde da odgovorite šta su sreća ili ljubav? Da li bi te iste reči upotrebio i neko vama jako drag, najbliži? I još važnije – da li biste mogli da imenujete stvar koja nema preciznu definiciju?

3. Matematika te uči da razmišljaš nekoliko koraka unapred
Rešavanje matematičkih problema je kao igranje šaha. Svaki pogrešan ili nepažljiv potez može imati užasne posledice.

Koliko često ste kada ste radili zadatak iz algebre završili u ćorsokaku jer ste negdje stavili minus umjesto plusa? Čak i najmanja greška može da uništi sve i postane velika prepreka u vašoj nameri da što pre završite domaći. Matematika nas uči da budemo koncentrirani i odgovorni za ono što radimo. To nije mala stvar, zar ne?

4.  Matematika te uči da ne razmišljaš kao drugi već na svoj način
Mnogo je teorema, pravila i aksioma za koje se smatralo da su ispravni, a zapravo nisu. To znači da ne treba slepo da verujemo čak ni ljudima s najvećim autoritetom, bar dok ne proverimo sami da li je tako kako kažu. Naučnici to zovu “odgovorni skepticizam”, a matematika nas tome uči na odličan način.

5. Matematika te uči da nikada ne odustaneš
Jer ako ti ne rešiš zadatak, neko drugi će to uraditi sigurno. Zato, zašto baš ti ne bi bio prvi?

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR