Glas Javnosti

Kako izabrati najbolju mašinicu za kosu

Moda
Autor: Glas javnosti

Ako nisi u mogućnosti posetiti frizera ili skraćuješ kosu svakih nedelju dve dana, mašinica za kosu će postati neizostavan uređaj u tvojem kupatilu. Mašinicu možeš koristiti i ako si potpuni amater, jeftina je, zauzima malo prostora i, što je najvažnije, brzo i jednostavno će obaviti svoj posao.

Mašinicu za kosu je jednostavno izabrati, a u nastavku smo izdvojili nekoliko smernica o kojima bi trebao razmisliti pre kupovine.

Mašinica za kosu vs. trimer - postoji li razlika?

Da - mašinnica za kosu i trimer imaju različite namene.

Mašinica za kosu obično dolazi sa nastavcima zavisno od toga na kakvoj kosi se koriste i kako želiš da frizura ispadne. Trimeri imaju ugrađene postavke na samom uređaju pomoću kojih se precizno u milimetar određuje visina.

Najvažnije karakteristike mašinice za kosu
1. Oštrice

Većina mašinica ima oštrice od nerđajućeg čelika, ali na nekima ćeš pronaći običan čelik, keramiku i titanijum. Najbolji izbor su mašinice sa oštricama od ugljenog čelika jer su izdržljiviji i duže traju.

Način na koji su oštrice postavljene i kako se miču jednako je važno kao i njihov materijal. Većina oštrica dizajnirana je tako da se tokom korišćenja istovremeno i oštre. Ipak, tu i tamo potrebno ih je podmazati posebnim uljem kako bi bolje radile te kako bi im se produžio životni vek.

2. Nastavci

Mašinice za kosu po pravilu dolaze sa nastavcima kojima određuješ dužinu kose. Svaki nastavak na sebi ima određeni broj koji govori koliko će kose ostati kada mašinicom prođeš po glavi. Što je taj broj veći, to kosa ostaje duža.

Broj na nastavku Dužina kose u milimetrima
8 25
7 22
6 19
5 16
4 13
3 10
2 6
1 3


Neke mašinice na samom uređaju imaju mogućnost izbora dužine kose tako da ne trebaš za svaku dužinu menjati nastavke.

3. Žičana ili bežična?

Bežičnim mašinicama jednostavnije je rukovati jer ne trebaš paziti hoće li žica negde zapeti i je li dovoljno dugačka. Takođe su vrlo praktični ako želiš mašinicu poneti sa sobom dok putuješ. Neke bežične mašinice su otporne na vodu, pa ih bez problema možeš koristiti u kupatilu neposredno nakon tuširanja.

Sa druge strane, moraćeš voditi računa o tome da li je mašinica dovoljno napunjena pre nego što je kreneš koristiti - u suprotnom će se isprazniti i ostaviti te sa napola ošišanom kosom. Osim što je mašinica na žicu uvek spremna (pod uslovom da imaš utičnicu za struju), takođe garantuju veliku i konzistentnu snagu sve vreme šišanja.

4. Zvuk

Kvalitet mašinice za kosu prepoznaćeš po zvuku koji proizvodi. Mašinice boljeg kvaliteta tiho će zujati, dok nekvalitetni uređaji zuje kao da se šišaš motorkom.

5. Dodaci

Mašinice za kosu, pogotovo kvalitetnije, dolaze sa posebnim dodacima (ne računajući nastavke za šišanje). Najčešće se radi o makazama za kosu i češljevima, no neki setovi uključuju i ogrtač, četku za uklanjanje sitne kose sa vrata, četkicu za čišćenje mašinice i ulje za njegove oštrice

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR