Glas Javnosti

ММФ: Нове реформе за бољу пословну климу

Vesti
Autor: РТС

Први човек ММФ-а у Србији Јан Кес Мартејн каже за РТС да јавне финансије и даље морају бити под контролом, али и да су потребне реформе како би се побољшала пословна клима

. Србија, сматра, треба да буде још атрактивније место за живот кроз јачање институција и побољшање политике повратка људи.

Шта је најважније да би Србија убрзала реформе? 

- Почео бих са тиме да је већ много тога остварено у протеклих пет година. ММФ је био део тог процеса, многе реформе су већ ступиле на снагу, јавне финансије су стављене под контролу. Оно чему се надамо и што бисмо истакли јесте да најпре та достигнућа из прошлости морају бити очувана. То укључује и фискалну дисциплину. Јавне финансије и даље морају бити под контролом. Уверени смо да ће то и бити реализовано, али ми ипак помажемо властима да успоставе системе који би осигурали да се очува фискална дисциплина. Осим тога, више пута смо истакли различите области: један је да се реши проблем јаза у јавној инфраструктури, што значи да је више улагања потребно у тај сектор, али је важно и да се улаже и праве пројекте и да се адекватно вреднује новац. Као друго, да се успостави политика која би решавала питање демографског шока, посебно због проблема напуштања Србије. Више се може учинити како би се повећало учешће на тржишту рада. На крају, потребне су реформе да би се побољшала пословна клима и решавао проблем и даље моћне сиве економије. 

Где видите највеће препреке, где их очекујете?

- Све те реформе су тешке, то је разумљиво, да то није тако оне би већ биле спроведене. Спремни смо да наставимо да помажемо властима у свим тим областима и уверени смо да ће напредак бити остварен. 

Има ли неке конкретне области где би могло бити проблема?

- Ако бих издвојио једну која је можда мање под директном контролом власти, то је питање демографског шока, да се предупреде подстицаји људи да напусте Србију и населе се у ЕУ. Ипак, може се увести и уводи се политика за веће учешће жена на тржишту рада. Србија треба да буде још атрактивније место за живот кроз јачање институција и побољшање политике повратка људи.

Могли бисмо рећи да сте нови у Србији, имајући у виду колико разговарате са нашим властима. Какви су ваши утисци, искуства са српским властима, имају ли спремности за наставак реформи?

- Као што сам већ рекао, програм се добро реализује, он је на правом путу. Веома сам срећан што могу да сарађујем са српским властима. Мислим да је то веома добро искуство за нас и за земљу и ми се унапред радујемо што ћемо наставити то партнерство. 

Можемо ли очекивати нову прогнозу када је реч о коронавирусу, како ће то утицати на глобалну привреду, али и на српску?

- Наше најновије прогнозе привредног раста у Србији за 2020. годину јесу на четири одсто, али је та прогноза дата пре почетка ширења вируса. У овом тренутку немамо други број, можемо да видимо последице по Србију кроз ланце снабдевања, можемо да видимо последице на друге земље, али како ће се то одразити на светску привреду и како ће после утицати на српску економију ми не знамо, немамо тренутно пројекцију. 

Хоће ли Србији бити потребан нови аранжман са ММФ-ом после овог?

- Као прво, та одлука је на српским властима, да затраже од нас ако желе наставак аранжмана и подршке Фонда Србији. Из моје перспективе претходни аранжмани су били успешни, садашњи је и даље успешан и унапред се радујемо наставку и даљој помоћи српским властима, на било који начин.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR