Glas Javnosti

Miša Đurković: Zašto protest ispred SANU


Autor: Glas javnosti

U subotu 16 januara nas nekoliko je rešilo da dođe ispred zgrade Srpske Akademije Nauka i Umetnosti i da održi javno protestno obraćanje.

Ovo će, ako ne grešim, biti prvi javni protest srpskog narod protiv delovanja srpske akademije za njenih 180 godina postojanja. Evo razloga zbog kojih to radimo.

Akademije nauka, zajedno sa maticama formirane su kod evropskih naroda kao organi nacionalnog buđenja i građenja savremenog identiteta nacije. Standardizacija, definisanje, profilisanje i poliranje književnog jezika, kritičko kanonizovanje istorije, definisanje etničkih granica naroda, sabiranje kulturnog blaga, ali i zalaganje za oslobađanje i dalje okupiranih teritorija bili su razumljivo najvažniji zadaci. Uz to su pridolazile i inženjerske, pa prirodne nauke, medicina, umetnost i nove naučne discipline koje su se u međuvremenu rađale. No identitetska pitanja i jasna nacionalna opredeljenost uvek su bili prioritet.

Tipski primer je Stojan Novaković, predsednik ove institucije od 1906. do 1915. godine. Kako je to u odličnim monografijama pokazivao akademik Mihailo Vojvodić, on je svaki svoj javni položaj i naučno znanje (od funkcije ambasadora, ministra, predsednika vlade predsednika partije, predsednika akademije) usmeravao u nacionalnu propagandu, pomoć i akciju prema prostorima Stare Srbije, dakle Maćedonije, Kosova i Metohije. Zahvaljujući tim naporima i intelektualnim pripremama, država i vojska su 1912 i 1913 oslobodili staru Srbiju i vratili je u sastav države što je potvrđeno Londonskim ugovorom.

Danas se međutim na čelu te institucije nalazi gospodin Vladimir Kostić, koji kontinuirano već pet godina zloupotrebljava svoju javnu funkciju da nas pouči kako je Stojan Novaković bio budala te kako Kosovo nije naše i kako od čitave te rabote treba dići ruke.

Vladimir Kostić kao privatno lice ima naravno pravo da iznosi svoje mišljenje o Kosovu, Metohiji i njihovom budućem statusu. Na stranu što je to mišljenje, kao stav lekara koji nema nikakva znanja, trening ili radove o međunarodnim odnosima, geopolitici, značaju kulturnog identiteta ili rudnog bogatstva, apsolutno nekompetentno i neutemeljeno. I gospođa Biserko npr. iznosi svoje identične stavove pa to nikome ne smeta. No, gospodin Kostić u javnosti ne nastupa kao privatno lice već kao predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti.

Dakle smatramo da je neprihvatljivo da predsednik SANU javno nastupa negirajući Ustav države koja finansira akademiju. SANU mora da bude nosilac izgradnje kulture vladavine prava, a ne voluntarizma i haosa. Zatim, pošto gospodin Kostić iznosi ove stavove kao predsednik SANU zahtevamo da nas obaveste na kojim je to forumima ove institucije doneta odluka da se sa takvim stavovima ide u javnost i širi defetizam među narodom. Da li je to stav odbora za Kosovo i Metohiju, da li je to stav odeljenja za istorijske nauke ili za društvene nauke na primer? Da li je predsedništvo zasedalo i na osnovu brojnih naučnih konferencija o Kosovu zauzelo stav sa kojim je Kostić ovlašćen da ide u javnost?

Na osnovu javnih nastupa časnih akademika Ocića i Baste zaključujemo da se ništa od toga nije desilo već da gospodin Kostić voluntaristički zloupotrebljava funkciju koju obavlja za iznošenje ličnih apsolutno nekompetentnih stavova brukajući time i instituciju kojom predsedava.

Zbog toga je naše obraćanje usmereno prema članovima SANU. Tamo sede velika imena srpske nauke i umetnosti, ali i velike patriote i učitelji srpske omladine. Stoga moramo da pitamo npr. pomenutog akademika Vojvodića, Kostu Čavoškog, Matiju Bećkovića, Vasilija Krestića između ostalog da li gospodin Kostić iznosi i njihov stav? Ako ne, zašto ćute, zašto se makar ne ograde od njegovih stavova ili urade nešto da skinu ljagu koja će trajno ostati na njima i na instituciji? Gospodin Kostić naime kontinuirano od 2015. nastupa sa ovakvim stavovima, a SANU ga je uprkos tome nedavno izabrala za još jedan mandat!? Tako je postalo normalno da ova institucija zabrani već spremljenu izložbu o Jasenovcu pokojnog akademika Dinka Davidova, da se Odeljenje za društvene nauke prepusti agentima uticaja Džordža Sorosa i Svetske banke, da se umesto skupova o demografskoj obnovi prave skupovi o „rodnoj ravnopravnosti“ itd.

Poštovana gospodo akademici, ako nešto ne uradite ostaće zabeleženo da ste ćutali o svemu ovome i da je u vaše vreme po prvi put srpski narod došao da protestuje ispred vaše institucije jer vaš predsednik vodi politiku suprotnu Ustavu i elementarnim interesima srpskog naroda. Aferim!

Miša Đurković

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR