Glas Javnosti

MIGRANTI ULAZE U SRBIJU, komesarijat optužuje da su snimci lažni (VIDEO)


Autor: Glas javnosti

Iako migranti kače video snimke kako ulaze u Srbiju u velikim grupama preko makedonske granice čiji se datumi mogu proveriti, a policija potvrđuje hapšenja ilegalnih migranata, Komesarijat za migraciju izdao je saopštenje o navodnim lažnim vestima. Saopštenje je ispunjeno pretnjama da sudskim procesima.

Nakon skandalozne izjave lidera Komesarijata na TV Hepi, da migranti nisu napali ni jednu ženu u Srbiji, uprkos podacima policije i brojnim svedočenjima dokazanih žrtava, ova organizacija izdala je novo saopštenje kojim tvrde da su se u Srbiji navodno pojavile lažne vesti i stari snimci ulazaka migranata u Srbiju.

Povodom učestalih tvrdnji na društvenim mrežama i portalima da se migranti pod okriljem noći dovode i, kako kažu, „naseljavaju“ u Srbiji, Komesarijat za migracije saopštava da se radi o potpunoj neistini, sa ciljem da se javnost uplaši, a javno mnenje okrene protiv migranata koji se, inače, od uvođenja vanrednog stanja nalaze izolovani u prihvatnim i centrima za azil.

Komesarijat za izbeglice i migracije upozorava javnost da se na mreže postavljaju stari snimci smeštaja migranata u centre. 
 
 - Od trenutka uvođenja vanrednog stanja 15. marta 2020. godine svi migranti koji su se zatekli na teritoriji Republike Srbije, a nisu se nalazili u sistemu, odnosno u našim centrima, već u pograničnim delovima zemlje sa namerom da pređu granicu, kao i oni koji su u tom trenutku pokušavali da uđu u Srbiju, smešteni su u centre koje od tada obezbeđuje Vojska Republike Srbije. Zbog ulaska tih migranata u sistem, njihov broj u centrima je porastao, i on na današnji dan iznosi 8.703 - navodi se u saopštenju Komesarijata.

Ipak grupa migranata u kojoj je bio Rana Shahrukh stigla je u Srbiju nakon što je granica navodno hermetički zatvorena, o čemu svedoči sledeći snimak čije vreme tmožete proveriti na profilu migranta.

@user850325348195823

sarbia ?????

♬ original sound - user39460044


 
U ovom trenutku, za zaposlene u Komesarijatu za migraciju, koji su na terenu 24 sata dnevno sedam dana u nedelji, najveći je izazov sprečiti pojavu koronavirusa među migrantskom populacijom i zbog toga su uvedena stroga pravila, što znači da su migranti praktično u potpunom karantinu, tvrdi Komesarijat.

Dodaju da su od uvođenja vanrednog stanja novi ulasci u centre su zabranjeni, i svaki pokušaj ulaska nekog novog odmah se prijavljuje nadležnima i sprovode stroge mere izolacije. U sprovođenju svih mera u borbi protiv koronavirusa učestvuju i pomažu i sami migranti.

 - Komesarijat za izbeglice i migracije poziva nadležne da sankcionišu širenje lažnih vesti. Takvo neodgovorno ponašanje ugrožava bezbednost svih nas, a to je poslednje što namu ovom trenutku treba - napominje se u saopštenju Komesarijata kojim se poziva na cenzuru slobode govora. Hajde da pogledamo šta kaže policije dok Komesarijat širi lažne vesti:

Nedaleko od naplate rampe Beograd, kod Vrčina, pripadnici MUP-a uhapsili su veći broj Pakistanaca. Upadljivo je da na snimku izostaju žene i deca, uprskos stereotipu da su migranti mahom porodice koje beže iz Sirije. Dakle novi migranti definitivno ulaze u Srbiju i to u velikim grupama.

Pored toga migranti su naseljeni u više mesta u Srbiji uključujući i Belu Palanku i sada će živeti u tom mestu, dok se nakon protesta odustalo od njihovog smeštanja u Kovinu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR