Glas Javnosti

Mekalister: Pozicije Beograda i Prištine još veoma udaljene

Vesti
Autor: Glas javnosti

Beograd i Priština se moraju sami sporazumeti oko tema koje će biti na stolu i rešenja, kaže uticajni evroparlamentarac Dejvid Mekalister. "EU će očuvati striktno posredničku ulogu."

Posle skoro dve godine zatišja, dobro je da predstavnici Beograda i Prištine ponovo pričaju, ali ne treba očekivati brza rešenja, kaže za DW predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.

-Ovaj sastanak na najvišem nivou može biti samo početak normalizacije odnosa", navodi Mekalister o sastanku srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosvoskog premijera Avdulaha Hotija u četvrtak u Briselu.

- Pozicije su još veoma udaljene i sada je neophodno da obe strane pokažu političku volju i angažman", dodaje Mekalister.

EU je samo posrednik

On ističe da je u interesu EU da podstiče razgovore i da ih poveže sa "jasnom perspektivom pristupanja EU".

-Nerešena situacija između Srbije i Kosova ostaje potencijalni faktor destabilizacije za ceo Zapadni Balkan i time je za celu Evropu od političke i posebne bezbednosne važnost", kaže Mekalister.

Ovaj bivši premijer nemačke pokrajine Donje Saksonije i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju dodaje da se Beograd i Priština moraju sami sporazumeti oko tema koje će biti na stolu i oko rešenja.

-EU će očuvati striktno posredničku ulogu. Odajem veliko priznanje specijalnom izaslaniku Miroslavu Lajčaku jer mu je uspelo da, uz inicijativu Francuske i Nemačke, ponovo dovede pregovaračke strane za sto."

Mekalister podseća da je Brisel izričito pozdravio ukidanje kosovskih carina na uvoz robe iz Srbije i BiH "jer je to bio uslov da vratimo dve strane za pregovarački sto. U tom pogledu ta odluka Vlade premijera Hotija zaslužuje priznanje."

Neslaganje sa SAD

Na pitanje o ideji razmene teritorija, Mekalister odgovara da rezultat mora biti "saglasnost" dve strane, a da je "kosovska strana kategorički isključila mogućnost da razmena teritorija bude na agendi".

Nemački političar navodi da "američke posredničke aktivnosti" između Srbije i Kosova nisu bile na taj način dogovorene sa EU. Prema Mekalisterovim rečima, vrata za evropsko-američku saradnju na rešavanju kosovskog pitanja ostaju otvorena "ukoliko se poklapaju interesi". "Ali dijalog između Srbije i Kosova je vodila EU i EU će ga i dalje voditi."

Na pitanje novinara DW zašto još nema vizne liberalizacije za građane Kosova, Mekalister podseća da se Evropski parlament ubedljivom većinom izjasnio za liberalizaciju. "Iz našeg ugla je Kosovo ispunilo sve preduslove. Nažalost, ima država članica EU koji nastavljaju da blokiraju odluku i zato svakako mogu da razumem razočaranje na Kosovu."

- Oduvek sam smatrao da, kada EU postavi zahteve i kada ih naši partneri ispune, onda mi moramo zbog sopstvene verodostojnosti da ispunimo naš deo dogovora, zaključuje Dejvid Mekalister.

(Ivor: DW)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR