Glas Javnosti

MASK I SNOUDEN JASNI: Izbrišite Votsap, ako vam je važna privatnost I poverljivost podataka


Autor: Glas javnosti

Čim otvorite Votsap aplikacija traži od korisnika da se do 8. februar izjasne da li prihvataju novu, veoma kontroverznu, politiku privatnosti ili će im pristup aplikaciji biti onemogućen. Onima kojima je privatnost podataka i poverljivost komunikacije važna, tvrde da postoje bolje aplikacije od ove.

Ova najava o novoj politici privatnosti na Votsapu navela je mnoge korisnike da potraže alternative, a poznate ličnosti, poput Ilona Maska i Edvarda Snoudena, pozivaju korisnike da se opredele za aplikacije koje više brinu o privatnosti naših podataka.

Čak su i tvorci Votsapa, koji su aplikaciju prodali „Fejsbuku" 2014. godine za 18 milijardi dolara, okrenuli leđa svome čedu, a suosnivač Brajan Ekton je u intervjuu 2018. godine priznao: „Prodao sam privatnost svojih korisnika radi veće koristi“.

Novi uslovi Votsapa

Dakle, ukoliko pristanete na nove uslove Votsapa to znači da će svi vaši korisnički podaci, uključujući i broj telefona biti dostupni „Fejsbuku“, koji je vlasnik Votsapa.

Svi korisnici treba da prihvate nove uslove do 8. februara 2021. ili će u protivnom izgubiti pristup svojim razgovorima i kontaktima.

Ažuriranje se dobija u obliku obaveštenja u aplikaciji, koje korisnici mogu da ignorišu do naznačenog datuma.

Aplikacija Votsap u vlasništvu „Fejsbuka“ ima više od dve milijarde korisnika širom sveta, pa čak i ako se milioni odluče da prestanu sa korišćenjem Votsapa, malo je verovatno da će njegova popularnost osetno oslabiti, piše RTS na svom portalu.

Ali za one koji nisu zadovoljni novim uslovima i odredbama ili koji jednostavno žele da Fejsbukov ekosistem aplikacije ostave iza sebe, neki od alternativa u 2021. godini bi mogle biti sledeće aplikacije:

Alternative Votsapu

Verovatno najomiljenija aplikacija za razmenu poruka pored Votsapa je Telegram, koji podržava mnoge iste funkcije, pa čak i neke dodatne.

Slično Telegramu i Votsapu, Signal je besplatan, jednostavan za upotrebu i dostupan na svim glavnim platformama.

Sa oko 260 miliona korisnika, Vajber je u pojedinim zemljama čak popularniji od Telegrama. Korisnici su obično regionalno opredeljeni za ovu aplikaciju, što znači da će vam možda biti teže da pronađete prijatelja koji živi na delu planete gde ova aplikacija nije tako popularna.

Aplikacija Trima čije sedište se nalazi u Švajcarskoj, sebe opisuje kao „servis za razmenu poruka koji generiše najmanje korisničkih podataka“.

Za razliku od ostalih navedenih opcija Trima nije besplatna, a jedan od njihovih slogane je i „ne plaćajte svojim podacima“, jedan nedostatak, inače odlične aplikacije, je i taj što ima samo 10 miliona preuzimanja u Gugl prodavnici, što znači da će korisnicima biti jako teško da pronađu ljude sa kojima bi mogli da razmenjuju poruke.

(Glas javnosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR