Glas Javnosti

MAMURNO POSTIZBORNO JUTRO: Naprednjaci opijeni "uspehom", Demokrate razbijene podelom


Autor: Glas javnosti

Jučerašnji dan na srpskoj političkoj sceni, sudeći prema pojedinim mišljenjima, mogao bi da označi prekretnicu u daljem društvenom preslojavanju koje očekuje Srbiju, a imajući u vidu buru koja je za nama, jedno je sigurno: dve najmoćnije političke partije, SNS i DS, ući će u novu fazu svog delovanja.

I dok sa jedne strane Srpska napredna stranka, koja je u krajnje "diskutabilnom" izbornom procesu i atmosferi bojkota većeg dela opozicije, ostvarila apsolutnu pobedu sa više od 60 odsto glasova, sa druge strane, sednica Glavnog odbora Demokratske stranke protekla je u najblaže rečeno konfuznoj atmosferi.

Od zabrane ulaska pojedinim funkcionerima te stranke u salu Madlenijanuma gde se održavala sednica, do padanja u nesvest bivše sekretarice lidera demokrata Zorana Lutovca, sve ide u prilog tome da će glavobolja prvog čoveka DS, zbog unutarstranačkih previranja, potrajati. Ako se uz to dodaju i rezultati izbora koje je DS bojkotovala, politička budućnost za tu stranku ne izgleda nimalo optimistično.

Naime, budući srpski parlament, kako pristižu rezultati, sve više poprima oblik čvrstog naprednjačkog monolita. Prema poslednjim informacijama koje pristižu iz RIKa, naprednjaci će u skupštinskim klupama imati čak 189 polsaničkih mesta dok će uz njih, pored dosadašnjih koalicionih partnera iz SPS, sedeti i članovi stranke Aleksandra Šapića, ali i funkcioneri pojedinih manjinskih partija.

Ipak, po kiselom osmehu na licu Aleksandra Vučića, koji je uz kolo i bogat švedski sto objavio najubedljiviju od svih dosadašnjih pobeda stranke koju predvodi, reklo bi se da bi ovo za naprednjake mogao da bude nepremostiv izazov. “Više nema nazad” – stoji u pojedinim komentarima na uticajnim društvenim mrežama, koje bez sumnje aludiraju na to da bi Vučić sada, kao "apsolutni vladar" svih institucija u zemlji, mogao da se suoči sa direktnim optužbama za loše stanje u srpskoj ekonomiji, za koje će krivac biti isključivo njegova partija.

Demokrate bi ovo, smatraju pojedini krugovi unutar srpske opozicije, mogle da iskoriste za temeljno preslojavanje i osnaživanje novog opozicionog bloka koji bi konačno, ujedinjen i osvežen novim licima, nedvosmisleno mogao da optuži SNS za loše ekonomsko stanje u većem delu društva i stvori uslove za ukrupnjavanje blokova na političkoj sceni.

I dok jedni u Vučićevoj pobedi vide politički podvig, a drugi proglašavaju uspeh bojkota, najmanje se, čini se, govori o apsolutnom gubitniku ovih izbora: demokratskom izbornom procesu za koji više i ne znamo kako bi trebalo da izgleda. Nestao je kao takav, izgubio se u besomučnim izbornim ciklusima koji su iz građana iscedili svaku nadu i veru u političko organizovanje i neposredno odlučivanje o najvažnijim državnim pitanjima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR