Glas Javnosti

Мађарска спремна да помогне Србији

Vesti
Autor: Glas Javnosti / RTS

Државни органи Србије који су задужени за миграције кажу да Србија спремно очекује повећан прилив миграната, али упозоравају да би најбоље било договором европских земаља и Турске спречити стихијску миграцију. С тим се слаже и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто који је у Београду разговарао са министрима спољних послова, евроинтеграција, енергетике и економије.

Петер Сијарто у интервјуу за РТС каже да му се чини да Турска не жели и не може више да задржава Сиријце који желе у Европу и да пред том опасношћу Балкану треба заједнички одговор.

 
Интервју Петера Сијарта за РТС:

Процењује да се наредних недеља може очекивати прилив преко 100.000 миграната. 

"И вашем министру унутрашњих послова сам рекао да ћемо ми сачувати нашу границу без обзира на то колики буде притисак, јер је то обавеза једне државе. Безбедност граница и нашег становништва мора да нам буде на првом месту", рекао је Сијарто.

А Србији, истиче, ако треба нека помоћ да брани своје јужне границе спремни су да помогну.

"Кад сте протеклих година имали кризу послали смо вам 600 наших полицајаца, а и сада их има 20 на граници са Северном Македонијом. И нама су Чеси, Словаци и Пољаци помагали кад је био удар на нашу границу", навео је Сијарто.

Међутим, наводи, исто тако је важна правовремена порука мигрантима.

Према његовим речима, највећа грешка Европе јесте што им није јасно рекла да само легалним путем могу да дођу у Европу и никако више.

То је важно да се каже јер ће онда, истиче Сијарто, бити мања навала.

Сијарто је додао да Србија у процесу придруживања ЕУ напредује невероватно добро и да то мора да се поштује.

"Увек кажем да би наш регион био много лепше место за живот када би мађарска мањина и у другим земљама имала бар пола поштовања и подршке какву ужива у Србији. Исто тако, ваш економски раст је одличан", рекао је Сијарто.

Сматра да напоре Србије треба поштовати. Затражио је од хрватског председништва ЕУ да током свог мандата отвори свих пет поглавља која су спремна.

"А уколико буде неких структуралних промена у процесу придруживања, сматрам да су прихватљиве само оне које ће процедуру учинити једноставнијом и краћом, а не да компликују и одлажу чланство", закључио је Сијарто.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR