Glas Javnosti

DOKAZANO LEKOVIT! Evo koliko bi trebalo da traje savršen zagrljaj

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Psiholozi sa Univerziteta Goldsmits u Londonu otkrili su ključne aspekte idealnog zagrljaja, uključujući optimalno trajanje zagrljaja i njegov stil.

Otkrili su da je duži zagrljaj, između pet i 10 sekundi, imao pozitivniji učinak u poređenju sa kraćim.

Otkrili su da se zagrljaj od jedne sekunde smatra manje ugodnim od zagrljaja od 5 ili 10 sekundi, a oba su imala slične pozitivne rezultate. Istraživači su se pitali mogu li zagrljaji duži od 10 sekundi rezultirati posebnim “nivoom ugode”, ali ti su pozitivni osećaji bledili kako je vreme odmicalo, a najviše uzbuđenja osetilo se odmah nakon zagrljaja.

S druge strane, činilo se da je položaj ruku imao malo ili nimalo uticaja na učesnike, iznenađujući stručnjake, koji su prethodno smatrali da su “ukršteni” zagrljaji udobniji od zagrljaja “vrat-struk”.

U drugom eksperimentu istraživači su posmatrali zagrljaje između 206 muškaraca i žena u kampusu Goldsmita i tražili od njih da ocene svoje iskustvo na skali od 0 do 100.

Uprkos razlikama u polu i visini, ukršteni stil bio je najčešći pristup između muškaraca i žena.

“Ovo je iznenađujuće jer unakrsni zagrljaj između dvoje ljudi s razlikama u visini deluje nezgrapno”, napisali su autori, izveštava Nju Jork Post a prenose Nezavisne novine.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR