Glas Javnosti

Linta:Osnovati memorijalni centar po ugledu na Jad Vašem


Autor: Glas Javnosti

Predsednik Odbora za dijapsoru i Srbe u regionu Miodrag Linta predložio je ponovo povodom sećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac da se u Beogradu osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava genocida NDH po uzoru na Memorijalni centar "Jad Vašem" u Jerusalimu koji je osnovao Izrael 1953. godine.

Memorijani centar bi bio mesto koje čuva sećanje na srpske žrtve genocida NDH tokom čitave godine, a cilj je da dokumentuje istoriju srpskog naroda za vreme trajanja NDH odnosno da nastavi popis srpskih žrtava...Memorijalni centar bi organizovao brojne i raznovrsne obrazovne programe i izrađivao edukativne materijale za građane i obrazovne i druge ustanove u Srbiji i svetu, naveo je Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On smatra da se ne sme zaboraviti činjenica da je za ustaške ideologe i zvaničnike strateški cilj bio potpuno istrebljenje Srba u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

"Genocid je osmišljen u okviru pravaške ideologije, a realizovala ga je hrvatska nacistička država uz punu podršku Katoličke crkve na čelu sa Alojzijem Stepincom. Nažalost, dugi niz godina svedoci smo radikalne revizije istorije odnosno namernog umanjivanja srpskih žrtava, negiranja genocida, falsifikovanja istorijskih činjenica i tretiranja ustaših zlikovaca kao patriota i hrabrih boraca za hrvatsku slobodu", navodi u izjavi Linta.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR