Glas Javnosti

Potez princeze Dajane koji je sve digao na noge: Zbog ovoga se uvek isticala iz kraljevske porodice (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Dajana je svoju strast za pomaganjem ugroženima prenela na svoje sinove.

Princeza Dajana je svojim ponašanjem i ljudskošću često iskakala iz stereotipa kraljevske porodice kao nedodirljive, piše Glossy.

U vreme velikog straha i neizvesnosti u vezi sa HIV-om, koji se tada demonizovao kao "gej kuga", princeza je potajno bila rešena da će njena poseta londonskoj bolnici u kojoj se ljudi oboleli od ovog virusa leče, imati daleko veći uticaj od uobičajene kraljevske vežbe rezanja vrpce, s obzirom da je došla na samo otvaranje odeljenja koje če lečiti ovakve pacijente.
Sa svojim blistavim osmehom, princeza od Velsa je nasamo prošetala odeljenjem, razgovarajući kako sa osobljem, tako i sa pacijentima. Ono što je najvažnije, rukovala se sa svima njima.

Time je razbila široko rasprostranjeno verovanje da se HIV može preneti rukovanjem, predrasuda koja je dovela do toga da se obolele od side tretiraju kao prognanici.

Zaista, stigma oko bolesti bila je takva da je devet od deset pacijenata sa kojima je razgovarala i rukovala se odbilo da bude fotografisano iz straha da im se ne otkrije identitet. Samo jedan, Ivan Koen, se složio, ali samo pod uslovom da je slika snimljena iza njega, odnosno da bude okrenut leđima.


Dakle, sa novinarskim i TV kamerama uperenim u nju, princeza Dajana je sela pored kreveta gej muškarca kome je dijagnostifikovana AIDS i javno se rukovala s njim.

Rečeno je da je princeza Dajana bila nervozna zbog reakcije javnosti na njenu ljubaznost, ali je njena poruka bila jasna i koncizna.

Princeza je nastavila da radi na destigmatizaciji HIV/AIDS-a do kraja svog života.

Postala je pokrovitelj Nacionalnog fonda za AIDS, redovno govoreći na njihovim događajima. Godine 1993. održala je govor o efektima HIV-a na majke i decu, dodatno razbivši mit da je HIV/AIDS isključivo zarazio homoseksualnu zajednicu.

U danima nakon njene fatalne saobraćajne nesreće 1997. godine, Gavin Hart, iz Nacionalnog fonda za AIDS rekao je za BBC:

- Po našem mišljenju, Dajana je bila najistaknutiji ambasador svesti o sidi na planeti i niko ne može da ispuni njene cipele u smislu posla.

Ona je, međutim, svoju strast za pomaganjem ugroženima prenela na svoje sinove, vodeći ih sa sobom na svoje anonimne kasne noćne izlete kako bi podigla raspoloženje pacijenata sa HIV-om.

I Vilijam i Hari su od tada nastavili njen rad, a Hari je posebno govorio na međunarodnim događajima protiv side i čak je bio javno testiran na tu bolest u daljem pokušaju širenja ideje da HIV nije zastrašujuća kuga već infekcija koja se može lečiti.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


{ "ns": "yt", "el": "detailpage", "cpn": "x-D65hF_kQG462PE", "ver": 2, "cmt": "35.727", "fmt": "247", "fs": "0", "rt": "6197.23", "euri": "", "lact": 9, "cl": "623001179", "mos": 1, "state": "4", "volume": 57, "cbr": "Chrome", "cbrver": "123.0.0.0", "c": "WEB", "cver": "2.20240410.01.00", "cplayer": "UNIPLAYER", "cos": "Windows", "cosv

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR