Glas Javnosti

ZA BEOGRAD! ŽIVIMO HAOS, EVO ŠTA NAM JE ČINITI

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Da li ste negde videli gradsku upravu koja manje voli grad koji joj je poveren na upravu od Beograda? I to se ponavlja generacijama! – ocenjuje dr Duško Kuzović.

Beograd je pretovaren, razvaljen, opljačkan, u haosu. U haosu su i naši životi, skoro kao posle dugog i teškog bombardovanja.

Živimo haos jer manje od 1% sugrađana se bogati do granica bolesti. Nas ostalih 1,6 miliona građana Beograda to svakodnevno plaća kroz svoju imovinu čija vrednost se svakodnevno umanjuje, svojim vremenom koje pojede loš saobraćaj, svojim zdravljem koje pojede bespotrebno zagađenje vazduha/vode/hrane/duha, svojom budućnosti kroz ekonomiju koju prodaju strancima. Uskoro ćemo svi izgubiti sve šta imamo, neće biti spasenih.

Nabrojao bih, od dugog niza potrebnih aktivnosti, dve grupe: ekološke i urbanističke.

  1. Ekološki problemi

Zagađenje vazduha: optimizovati saobraćajne tokove u gradu, stimulisati uvođenje vozila na TNG a ne samo električna, povećati broj korisnika daljinskog grejanja i smanjiti cenu grejanja, uvesti obavezne filteri za celokupnu industriju, filteri za toplane i termoelektrane u gradu i okolini.

Zagađenje voda: popis svih zagađivača na vodotocima na teritoriji grada, rok zagađivačima za prestanak zagađenja, pomoć u izboru i nabavci prečišćivača, fond za sanaciju štete na vodotocima i povratak života, rušenje svih nelegalnih objekata na obali reke i u zoni rečnog korita, naplata od vlasnika nelegalnih objekata troškova rušenja objekata, odvoza materijala na deponiju i čuvanja istog na deponiji, čišćenje rečnih korita od otpada.

Smanjenje rasipanja energije: višestruko ubrzati projekat termične izolacije zgrada, promeniti javnu rasvetu na LED, ukinuti nepotrebnu javnu dekoraciju,

Javno zelenilo: Izvršiti popis svih površina sa evidencijom sadnica, zabraniti promenu namene javnih zelenih površina u stambene ili poslovne, postojeće zelene površine rekonstruisati, početi sa gradnjom novog javnog zelenila, svaka ulica treba da ima drvored, očistiti rečne obale od nelegalne gradnje i splavova, rečne obale moraju biti javno vlasništvo i svima dostupne, Akcija: “Deset kvadrata – drvo” (da grad obezbedi površine i nadzor a investitori sadnice i rad) bi donelo svako godine blizu 200 000 novih stabala. Građanima bolje a stanovi vrede više.

Otpad: obavezna separacija otpada prema vrstama od prijema, obavezna reciklaža otpada, sagorevanje nereciklirajućeg otpada, uvođenje statusa “kontaminiranog materijala” za građevinski šut i naplata za njegovo deponovanje i staranje.

Vodosnabdevanje: Poništenje Regulacionog plana Makiš i Surčin jer ugrožavaju vodozahvat, Zaštita izvorišta Makiš i Surčin, zaštita vode u Savi i slivu (na pritokama: Drina, Kolubara), otkup zemljišta na vodzahvatima Makiš i Surčin za vodozahvat, ograđivanje zemljišta i uspostavljanje čuvarske službe, eventualna izgradnja rekreativnih površina),

  1. Urbanistički problemi:

Urbanistička i građevinska služba: Reorganizacija sekretarijata za urbanizam, Zavoda za urbanizam, i opšstinksih službi; reorganizacija građevinske inspekcije, proširenje broja izvršilaca, opremanje vozilima i opremom, proširenje ovlašćenja inspektora, davanje statusa službenog lica inspektorima, uklanjanje nelegalnih objekata iz glavnih gradskih zona, a posebno onih u zoni Reni bunara.

Planska dokumentacija: izrada i objavljivanje tačnog presek stanja izdatih dozvola, Formiranje Komisije za preispitivanje i poništavanje Lokacijskih dozvola, građevinskih dozvola, Urbanističkih projekata, Regulacionih planova urađenih suprotno interesima grada i građana; ako bude potrebno obustaviti na godinu dana izdavanje dozvola, promena načina javog uvida na plansku dokumentaciju, uvođenje obaveza javnog uvida za Planove u mesnim zajednicama, Zabrana izgradnje u delovima grada Krunska ulica, Kalemegdan, delovi vračara, Knez Mihajlova, izmeštanje lokacije Nacionalnog stadiona sa prostora vodozahvata Surčin na novu lokaciju.

Graditeljsko i prirodno nasleđe: strog režim zaštite kulturno-istorijskih celina (Smiljanićeva, Krunska, Krunski venac, Neimar i deo uz Kneza Miloša), Skadarlija, Kalemegdan, Zemun; proglašenje Starog sajmišta (tamo se i dalje čuju ljudski jecaji), strog režim zaštite za pojedinačne objekte; Zaštita rezervata Veliko ratno ostrvo, Beljarica, itd.

Saobraćaj: Saobraćajni tok u gradu mora biti inoviran, Poresko rasterećenje automobila na TNG, smanjenje akciza za TNG, pored hibridnih automobila, restriktivni pristupa tranzitnim vozilima u centar grada, naplata za ulazak dostavnih vozila tokom obdanice,

Građevinska operativa: poništenje ugovora za BG Metro i plan za novi projektovan i građen od domaćih kadrova i firmi, podrška statusu građevinskih radnika, povećanje kriterijuma bezbednost na građevinama, obavezna dokaz o stručnoj osposobljenosti radnika, podrška domaćim firmama u oblasti operative i proizvodnje građevinskih materijala i naravno projektovanja, povratak koordinacije sa građevinskim firmama u vezi planiranih gradnji koje se finansiraju iz budžeta – četvorogodišnji plan građevinskih aktivnosti grada radi mogućnosti dugoročnog planiranja domaćih firmi,

Koja je naša koncepcija grada?

Čovek je merilo kvaliteta grada, a ne količina profita koja se nudi kroz izgradnju objekata. Obaranje cene stambenog kvadrata osim u ekskluzivnim zonama, jasne norme kvaliteta javnog zelenila, rešenje problema parkiranja, učešće građana koji mogu biti pogođeni gradnjom u planskoj dokumentaciji.

Čovek nam je potreban; ako nastavimo da obožavamo profit nestaćemo. Potrebna je mera u uzimanju od prirode i od čoveka. Svakog od nas i celo društvo potrebno je da prožimaju jasne moralne vrednosti, rodoljublje, sloga, razumevanje, živa vatra tradicije, i najviše ljubav.

Beograd traži predah od doseljenja i izgradnje !

dr Duško Kuzović

Beograd, 27.12.2023.

(Mišljenja i stavovi u kategoriji “LIČNI STAV” nisu nužno stavovi redakcije GLAS JAVNOSTI)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR