Glas Javnosti

VUČIĆ VODI SRBIJU U POTPUNI SLOM! Potpisivanjem plana Srbija bi se dobrovoljno odrekla svoje teritorije i poništila sopstvenu državotvornost!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Zapadne sile na čelu sa SAD nameravaju da u kratkom roku stave tačku na kosovsko pitanje i time konačno realizuju projekat takozvane kosovske nezavisnosti. Francusko-nemački plan koji se Srbiji nudi, nije ništa drugo nego stilizovani Išingerov plan o kosovskoj nezavisnosti po modelu dve Nemačke, koji podrazumeva zaključivanje sporazuma između Beograda i Prištine, bez uzajamnog međunarodnog priznanja.

Ovaj plan je 2007. godine ponuđen Srbiji, u okviru pregovora koji su se vodili pod okriljem „kontakt-grupe“ EU, SAD i Rusije / Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan Harčenko, i koji je tadašnje rukovodstvo Srbije, na čelu sa Vojislavom Koštunicom, odbilo kao neprihvatljivo jer podrazumeva priznanje kosovske nezavisnosti.


I sam Išinger je potvrdio da se  Francusko-nemački plan ne razlikuje od onog koji je Srbiji nuđen 2007. godine. SAD preko Brisela već godinama pokušavaju da zaobiđu međunarodno pravo i važeću Rezoluciju 1244 i dovedu do kraja sopstveni projekat kosovske nezavisnosti. Mnogo toga je već realizovano na terenu, jer je Srbija vodila ubrzanu defanzivnu politiku nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine i praktično protivustavno predala sve nadležnosti države Srbije na teritoriji južne srpske pokrajine, kosovskim separatistima.
Zajednica srpskih opština koja se Srbima nudi kao utešna „nagrada“ zapravo predstavlja poslednji korak u raskidanju svih veza između kosovskih Srba i njihove matične države Srbije. Ova „zajednica“ prema sporazumu treba da bude forimirana u skladu sa zakonima tzv. nezavisnog Kosova i ne bi imala veće nadležnosti od nevladine organizacije koja bi delovala u okviru pravnog sistema nezavisnog Kosova. S tim u vezi, potpisivanjem Francusko-nemačkog plana, Srbija bi se dobrovoljno odrekla više od 15% svoje teritorije, poništavajući time sopstvenu državotvornost i kršeći najviše pravne akte države Srbije, što bi bio istorijski presedan. 


Iako rukovodstvo Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem pokušava da predstavi kako ima podršku javnosti oko Francusko-nemačkog plana, takve insinuacije su zapravo deo sveobuhvatne akcije zapadnih sila koje se služe manipulacijama. Pre svega, srpska javnost nema nikakav uvid u to o čemu Vučić već godinama pregovara sa Prištinom u Briselu, jer zvanične srpske institucije nisu usvojile pregovaračku platformu o Kosovu. To znači da predsednik Srbije vanistitucionalno i mimo sopstvenih predsedničkih ovlašćenja (Srbija nema predsednički sistem) vodi tajne pregovore sa kosovskim separatistima na platformi EU.
Preko 85% građana Srbije je protiv predaje Kosova i Metohije, pa se iz tog razloga koriste nejasne formulacije kako bi izgledalo da Francusko-nemački plan nije priznanje Kosova kao nezavisne države od strane Srbije, a on to nesumnjivo jeste.

Nedavno naručeno istraživanje agencije Faktor plus, koja je bliska režimu vladajuće Srpske napredne stranke, govori o tome da vlast priprema javnost za prihvatanje Francusko-nemačkog plana. Veoma je upitna verodostojnost predstavljenih podataka u ovom istraživanju, gde se navodi da građani Srbije nisu zainteresovani za temu Kosova, kao i da većina građana smatra da će u budućnost biti ponuđen lošiji plan od ovog koji je sada na stolu.

Zapravo većina građana Srbije je svesna toga da je potrebno sačekati da se odnos snaga u svetu promeni i da se ne sme dozvoliti rešavanje ovog pitanja bez učešća Rusije. Mnogo toga zavisi od ishoda rata u Ukrajini. Svaka druga namera koja vodi ka ubrzanom rešavanju kosovskog pitanja, na štetu srpskih državnih i nacionalnih intresa, ide u korist potpunog oslobađanja Zapada od krivice za nasilno odvajanje srpske teritorije i kršenje međunarodnog prava. Kosovsko pitanje je od ključne važnosti za budućnost Srbije, a pokušaj legitimizacije agresije i separatizma, uveo bi Srbiju, a i čitav Balkan u veoma neizvesnu i opasnu situaciju.

Autor: Dragana Trifković

Glas javnosti/Geostrategy

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR