Glas Javnosti

VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ: Ugriz moljaca na plaštanicama Svetog Save i cara Lazara

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Ako nije i hrišćanska i narodna i nacionalna, SPC je samo osušeni prozapadni surogat hipi pokreta, nju ejdž duhovni Vudstok za Srbe skrojene po volji i po meri Vašingtona, Berlina, Londona, Agrama i Vatikana

Trebalo bi uložiti znatan napor pa ne zapaziti snažan i brz proces koji nam se odvija pred očima a koji je pokrenut sa poznatih i zloglasnih adresa u inostranstvu, uz neophodno suštinsko sadejstvo istaknutih domaćih aktera.

Cilj je da se tradicionalna, narodna, nacionalna, stradalnička, junačka i državotvorna SPC, ona koju je stvorio Sveti Sava a koju su u istoriji i u narodnom biću održavali Čarnojević, Šakabenta, Njegoš, prota Mateja, đakon Avakum, Stratimirović, Varnava, Platon, Zimonjić, Justin, Nikolaj, Vikentije, Pavle, Hariton, Atanasije, Amfilohije, Irinej i bezbrojni drugi znani i neznani podvižnici – koji su uz narod i sa narodom bili i dušom i telom i s mačem i puškom kad je trebalo – pretvori u nešto drugo.

U neku ranohrišćansku denominaciju iz apostolskih vremena, koja ne poznaje ni narod ni naciju, koja kao takva, slepa za istoriju, propoveda čistu hrišćansku ljubav, prašta svima pa i ubicama sopstvenog naroda, deli svoje haljine i predačku baštinu svakome ko to zatraži, trudi se da bude u poslušničkoj harmoniji sa vlašću i beži od svog srpskog identiteta.

Manevar je lukavo smišljen jer se iz loših pobuda poziva na čisto učenje Hrista i rane principe mladog hrišćanstva, zanemarujući činjenicu da je srpska crkva dugim istorijskim hodom srasla uz svoj narod i njegove patnje, bila mu melem za rane, vodič i putokaz, uteha i nada, duhovna potpora ali i muška snaga kada je trebalo opstati i boriti se za makar i gutljaj slobode.

Ako ova dobro orkestrirana obmana naroda i uspe, ona će tradicionalnu SPC brzo svesti na mali broj sledbenika, možda samo nekoliko procenata stanovništva i pretvoriće životodavnu duhovnu i narodnu instituciju u skromni azil usko shvaćene vere, bez snage i uticaja na narod i njegove istorijske brige. Napraviće od Srba siročiće, po prvi put za osamsto godina. Ako nije i hrišćanska i narodna i nacionalna istovremeno i snažno, SPC je samo osušeni prozapadni surogat hipi pokreta, nju ejdž duhovni Vudstok za Srbe skrojene po volji i po meri Vašingtona, Berlina, Londona, Agrama i Vatikana.

Ipak, mnogo je izvesnije da će ova zlim ciljevima motivisana obmana da ostane samo kratkotrajno mreškanje na tkanju istorije, ugriz moljaca na plaštanicama Svetog Save i cara Lazara.

Verujem da će moljci ubrzo otići u zaborav a da će plaštanice trajati večno, baš kao i uspomene na Savu i Lazara.

I na Kosovski Zavet, našu ulaznicu u zemaljsko i u nebesko carstvo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR