Glas Javnosti

UŽIVO: “DRŽAVNI TEROR NAD UKRAJINSKOM PRAVOSLAVNOM CRKVOM” (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Glas javnosti uživo prenosi konferenciju za novinare povodom Apela srpskih intelektualaca za zaštitu svetinja i vernika Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

– Pre tri meseca je objavljen Apel srpskih intelektualaca za zaštitu svetinja i vernika Ukrajinske Pravoslavne Crkve (https://stanjestvari.com/2023/06/19/apel-upc-mp/). Apelom se želelo ukazati na grubo kršenje osnovnih ljudskih prava u Ukrajini, pre svega brutalno kršenje ustavnih normi i zakona koji garantuju slobodu veroispovesti. Ono što se dešava sa sveštenstvom i vernicima UPC, ne može se nazvati nikako drugačije do državni teror – navode organizatori.

Apel je, kako dodaju, potpisalo 109 srpskih intelektualaca, od toga 5 akademika, 49 profesora, 25 doktora nauka zaposlenih na institutima, kao i poznate ličnosti iz sfere kulture (Emir Kusturica, Ivana Žigon, Viktor Savić). Kasnije je Apel podržalo još 212 potpisnika, između ostalih tri generala, 9 profesora, 5 doktora nauka. Početkom avgusta Apel je predat Ambasadi Ukrajine u RS, Kancelariji UN u Srbiji, Delegaciji Evropske Unije u RS, Misiji OEBS-a u Srbiji.

- Za protekla tri meseca teror nad sveštenstvom i vernicima UPC ne samo nije prestao nego je još i pojačan. Zato smo se odlučili da još jednom ukažemo na državni teror kojem je izložena UPC - ističu organizatori konferencije.

Apeluju da međunarodne institucije “ne zatvaraju oči pred ovim nečovečnim progonom na verskoj osnovi kako bi se on okončao”.  

– Pozivamo medije i medijske poslenike da obraćajući dužnu pažnju na ovaj gorući problem masovnog progona na verskoj osnovi pomognu njegovom zaustavljanju – poručili su organizatori.

Kako najavljuju, o progonu pravoslavnih hrišćana u Ukrajini na konferenciji u Press centru Uduženja novinara Srbije u Beogradu govoriće potpisnici Apela: prof. dr Slobodan Antonić, prof. dr Darko Đogo, protojerej-stavrofor, prof. dr Zoran Kinđić i prof. dr Miloš Ković.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR