Glas Javnosti

RUSIJA UPUTILA HITAN ZAHTEV UKRAJINI: Odmah osloboditi mitropolita Pavla, namesnika Kijevsko-pečerske lavre

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija zahteva hitno oslobađanje mitropolita Pavla, namesnika Kijevsko-pečerske lavre, i pružanje medicinske pomoći, proizilazi iz izjave specijalnog predstavnika ministra spoljnih poslova za saradnju u oblasti obezbeđenja prava na slobodu veroispovesti, ambasadora po slobodi Genadija Askaldoviča.

Duboko brinemo za sudbinu vladike Pavla, koji je, kao što je poznato, u kućnom pritvoru i u elektronskim okovima. Za ljude dobre volje, njegov lik dobija lik mučenika za pravoslavnu veru. Vrhunac cinizma su reči Vladimira Zelenskog, koji je rekao da je Ukrajina – teritorija najveće verske slobode - navodi se u dokumentu.

  • Kijevski režim tvrdoglavo nastoji da nanese odlučujući poraz pravoslavnoj veri u Ukrajini, primetio je Askaldovič.

- Ovu činjenicu je cinično potvrdio savetnik Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak, koji je rekao da je neophodno ’počistiti‘ UPC odmah nakon početka SVO - dodao je on.

Diplomata je naglasio da je Rusija ogorčena grubim činom samovolje protiv kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i zabrinuta za sudbinu monaha i sveštenika Kijevsko-pečerske lavre, koji su pod pretnjom fizičkih i moralnih odmazdi.



- Svojim delovanjem kijevski režim tvrdoglavo nastavlja da umnožava politiku moralnog terora prema sugrađanima i vernicima tokom Velikog posta - zaključio je Askaldovič.

Sukob oko Kijevsko-pečerske lavre eskalirao je zbog pokušaja vlasti da proteraju monahe iz manastira. Ministarstvo kulture Ukrajine raskinulo je ugovor o zakupu i zahtevalo da monasi napuste manastir pre 29. marta. Međutim, oni su dobili uslov da mogu da ostanu ako pređu u raskolničku pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Iguman Lavre mitropolit Pavle izjavio je da je nemoguće jednostrano raskinuti ugovor i da je za to potrebna sudska odluka. Prema njegovim rečima, ne može biti kompromisa i braća nameravaju da stoje do kraja.

Stotine parohijana UPC svakodnevno dolaze u Lavru da podrže monahe. Protivnici kanonske crkve se takođe okupljaju kraj zidina manastira i skandiraju parole.
Ševčenkovski okružni sud Kijeva je 1. aprila poslao mitropolita Pavla u kućni pritvor na dva meseca i zabranio mu komunikaciju sa vernicima. Guverner je optužen za „saradnju sa Rusijom“ i izazivanje međuverske mržnje. On je sam odluku suda nazvao političkim nalogom, prenela je RIA.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR