Glas Javnosti

PAKAO NA JUGU FRANCUSKE: Zapalilo se 900 tona litijumskih baterija (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Oko 900 tona litijumskih baterija zapalilo se u fabrici za reciklažu baterija na jugu Francuske, saopštile su vlasti.

Požar je izbio u subotu u skladištu koje se nalazi u vlasništvu francuske grupe za reciklažu SNAM u Vivijezu, severno od Tuluza, napisao je lokalni odbornik Paskal Mazet na društvenoj mreži Iks.

Kako je za televiziju BFM rekao lokalni zvaničnik u prefekturi Aveiron koja uključuje Vivijez, nema opasnost za ljude koji žive u blizini.

Na licu mesta bilo je do 70 vatrogasaca koji su se borili da požar stave pod kontrolu, objavio je list Mond, dok su francuski mediji preneli slike gustog dima nad fabrikom za reciklažu.



Prefektura je u saopštenju koje je izdala tokom noći navela da je vatra pod kontrolom, i da se očekuje da će uskoro biti ugašena.
SNAM nije odgovorio Rojtersu na zahtev za komentar o incidentu.

Međutim, na sajtu SNAM u delu koji se odnosi na bezbednost stoji da bi u slučaju većeg požara, zbog proizvoda koji se nalaze u toj fabrici, verovatno došlo do emisije kadmijuma kroz isparenja.

Kadmijum je veoma toksičan i opasan po životnu sredinu, ali na sajtu francuske grupe za reciklažu piše da, s obzirom na okruženje u kojem se fabrika nalazi i načina na koji se toksična isparenja ponašaju, on ne bi trebalo da predstavlja neposredan rizik po zdravlje stanovnika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR