Glas Javnosti

PAKLENI PLAN! VUČIĆ IZBEGAVA SPROVOĐENJE SPORAZUMA S PRIŠTINOM VANREDNIM IZBORIMA: Idemo na glasanje pre nego što dođe na red tačka 4!

Politika
Autor: Glas javnosti

Novi parlamentarni i beogradski izbori na jesen, mogu biti pokušaj vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da još neko vreme odlože primenu Sporazuma s Prištinom. 

Makar toliko da preduprede štetu koju bi Vučićev rejting pretpeo nakon što bude prinuđen da objavi da smo, ipak, dali saglasnost na prijem tzv. "Kosova" u međunarodne organizacije. Što znači i u Ujedinjene nacije. A implementacija ove sporne tačke 4 očekuje se krajem ove ili početkom sledeće godine.

Vanredni parlamentarni izbori spominju se i u Prištini i u Beogradu.

Premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti treba što pre da počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština, dok srpski predsednik treba da pristane na Kosovo u svim međunarodnim organizacijama. Zato se traži mogućnost da se implementacija odgodi…


Zato nije čudno što srpska vlast u ovom trenutku ozbiljno razmatra mogućnost da na birališta izađemo ponovo na jesen.

Da smo blizu izbora govori i formiranje Narodnog pokreta za državu Aleksandra Vučića i najavljeni obilazak Srbije, što je jasan ulazak u kampanju. Zatim i priča o podizanju cenzusa sa tri na pet odsto, što je ideja koju u javnosti propagiraju članovi SNS.

Međutim, da li bi Zapad pristao na još jedno odlaganje?

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže – nikako.



“Od odlaganja implementacije nema ništa. Nikakve marifetluke tu Zapad neće tolerisati. Postoji jedna olakšavajuća okolnost za Vučića, u odnosu na Aljbina Kurtija. Kurtiju je prema sporazumu formiranje ZSO prvo po redu, dok je Vučiću ona najteža stvar, tačka broj četiri tek četvrta. To znači da bi njeno sprovođenje moglo da dođe na red krajem ove ili početkom naredne godine. I zbog toga sam uveren da će Vučić ići na izbore u septembru, pre nego što bude morao da saopšti javnosti da je pristao na ulazak Kosova u Ujedinjene nacije”, kaže Jakšić.

Gotovo svaki izbori od dolaska SNS na vlast znače isto, maksimalno rastezanje naknadnog formiranja vlasti. Samo nakon prošlih izbora od izbornog dana do formiranja Vlade prošlo je pola godine. Na pitanje da li bi to pravilo ikakve probleme u implementaciji dogovorenog, odnosno da li bi srpska strana mogla da se poziva na to da nema novu Vladu, već tehničku, Jakšić kaže:


“Vučić je izvesno politički projekat Zapada i data mu je čitava jedna decenija da završi posao oko Kosova. Mislim da su ti krajnji rokovi sad probijeni i da to sada mora biti završeno. Zato ne verujem da će Zapad tolerisati tako nešto. Stvari su potpuno striktne i mislim da unazad 10 godina Zapad nikad nije bio tako energičan i odlučan da to sprovede”, zaključuje Jakšić.

Prethodno je politikolog Cvijetin Milivojević govorio o svim razlozima za jesenje izbore.

“Prvo, imamo činjenicu da na proleće dolaze redovni lokalni izbori. I dalje stoji ono Vučićevo obećanje Draganu Đilasu da će vanredni beogardski izbori biti održani u decembru ove ili u martu sledeće godine. S tim u vezi, imamo Đilasovu nedavnu izjavu da na jesen očekuje i vanredne beogradske, ali i vanredne parlamentarne izbore. Zatim, imamo na čelu Beograda Aleksandra Šapića koji nema nikakvu podršku vladajuće koalicije.

Ne glasaju protiv njega, ali ne glasaju ni za njega. Na posletku, ali najvažnije, imamo sporazum Beograda i Prištine, a obe strane pregovoračakog stola pronalaze načine da kupe vreme i odlože implementaciju”, rekao je Milivojević.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR