Glas Javnosti

Kako kriminalci otimaju decu u Srbiji: Mesecima im pune glavu da ih okrenu protiv roditelja, ali užasno je šta sve saznaju!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Sve manje je slučaja vrbovanja dece na ulici, a sve više kriminalci i pedofili to rade preko društvenih mreža

U Srbiji godišnje nestane između 1.500 i 2.000 deca a od ukupnog broja žrtava trgovine ljudima čak 40 odsto su najmlađi, kaže za 24sedam Maja Raković, generalni sekretar Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

A glavni okidač onih koji otimaju i zloupotrebljavaju decu u poslednjih nekoliko godina su društvene mreže i brojne aplikacije za internet komunikaciju.
 
Jenjava era vrbovanja po ulici i kafićima jer su tu velike šanse da se uzburka okolina i da 
kidnaper ne može da istraje u svojoj nameri. Ali na društvenim mrežama iza lažnih profila se kriju potpuno drugi ljudi. Prate se forme, objave i emotivni statusi mlade osobe. U ogromnom broju slučajeva se koristi taj psihološki momenat deteta koje kriminalne grupe i pojedinci jako dobro čitaju - počinje priču Rakovićeva. 

Kada stupe u kontakt sa detetom, dopisivanje može trajati mesecima dok se ne "omekša" mentalni sklop deteta i ne dobije njegovo poverenje.

- Ne mora da znači da će posle dve tri prepiske neko vrbovati vaše dete, ali mesecima može trajati dopisivanje i to emotivno prilagođavanje detetu. U čitavom tom procesu komunikacije dete u nekim momentima slabosti i opuštanja otkriva i gde živi, u koju školu ide, sport koji trenira, kakve su mu aktivnosti od kuće do škole ili kluba... tako da je vrlo lako pronaći i oteti jedno dete jer otmičari dobijaju sve potrebne informacije. A imamo i dogovore za viđanja gde veliki broj nestaje na taj način - priča Rakovićeva.

Ona dodaje da deca često otkrivaju čak i gde se nalaze bezbednosne kamere na njihovim kućama, gde im rade roditelji, kolika im je finansijska moć...

- Pokazalo se procesuiranjem da su mnoga deca otkrila kada idu na more, kada se vraćaju, kada im roditelji rade, kada je kuća prazna... kroz te neformalne razgovore deca otkriju sve! - naglašava Rakovićeva.

Obavezno ih okrenu protiv roditelja

Pre nekoliko dana imali smo slučaj maloletnice koja je nestala a u medijima se pojavila priča da ju je vrbovao stariji poznanik njene porodice, a ključno u čitavoj priči je bilo to što ju je usmeravao protiv roditelja.

- To je obavezni deo priče! Sistem podržavanja deteta prilikom ljutnje na svoje roditelje je ustaljen sistem emotivne kontrole i pridobijanja poverenje. Jer otmičar detetu govori ono što on želi da čuje. Osoba koja zlonamerno koristi emotivnu nezrelost deteta na način da ga usmerava protiv roditelja, da ga podržava u zamisli da ono nije krivo, da su roditelji loši i ne brinu lepo o njemu, da kazne i ograničenja koje dete dobija nisu zaslužene. Takođe, govore detetu da je dovoljno pametno, lepo, inteligentno, da zaslužuje bolje i potpuno se slažu sa svim nestašlucima i revoltima. Sve se radi na taj način da se pridobije poverenje i postane jedan oslonac - kaže Maja Raković.

Ona dodaje da deca u ovim situacijama funkcionišu uvek po istom šablonu.


Deca lako napuste kuću

Zanimljivo je to što, kako objašnjava ona, decu nije teško nagovoriti da napuste kuću kao jednu zonu konfora, bez obzira da na njihov materijalni status.

- Sa psihološke nije čudno. Kada imate jedno ljuto i revoltirano dete koje je kažnjeno uskraćivanjem nekih aktivnosti koje voli ili korišćenja mobilnog, laptopa na određeno vreme, a kome neko doliva dodatnu količinu besa samim tim što ga podržava u razmišljanju koje je kontradiktorno kada su roditelji u pitanju i priča da ono nije poštovano, da roditelji ne smeju tako da se ponašaju prema njemu... u takvoj komunikaciji dete dobija jednu snagu i nepromišljenost i saživi se sa time. Bez ozbira čak i na luksuz u kome živi dete kada je ljuto u tom emotivnom padu i rastrojstvu to zanemaruje. Njemu je bitno kako da vrati istom merom roditeljima kako bi dokazalo da oni nisu u pravu - objasnila je naša sagovornica.


Rakovićeva dodaje da je u ovom stanju lako navesti dete i na razne druge radnje.

- Od krađe novca, jer svako dete zna gde stoji novac u kući, pa preko oružja, nakita... lako je ubediti dete jer ono veruje ono što želi da čuje, a neko mu daje na važnosti. Zonu konfora deca vrlo brzo zaborave jer im je u interesu samo da "isteraju svoje" - objasnila je ona.

Sagovornica naglašava da je najčešći oblik kriminala nad decom seksualna eksploatacija.

- Pedofilija u sistemu vrbovanja dece je grana gde kriminalne grupe "love" našu decu ne bi li zadovoljile devijantne oblike ponašanja i potreba pojedinaca, odnosno pedofila - kaže ona.

Kako prepoznati pedofila?

Rakovićeva je uverena da je nemoguće da roditelji ne prepoznaju devijantno ponašanje osobe koje je usmereno ka njegovom detetu.

- Veliki broj pedofila jako dobro "pakuju" svoje ponašanje, ali funkcionišu po istom šablonu. Uvek se kreću u društvu porodica koje imaju veliki broj dece, oko škola, sportskih centara... Kada vidite osobe da kad naiđe dete imaju preempatični pristup, nezdravo okretanje i zagledanje deteta koje ne poznaju ili na neki način veliko pridavanje pažnje i praćenje kretanje tog deteta. Jednostavno funkcionišu po istom obrascu - rekla je ona.

Dodaje da su to obično osobe koje su samotnjaci, ali ima i porodičnih ljudi.

- Praksa i teorija pokazuje da su one u nekom momentu samotnjaci i osobenjaci. Čak u nekoj meri previše pedantne, zategnute... jednostavno, kada stavite 10 pedofila na isto mesto videćete neki prepoznavajući identitet kod svih njih. To se vizuelno jako dobro identifikuje. Ali postoje i poslovni ljudi koji se bave ozbiljnim poslovima. Međutim, šablonski je sve to isto. Samo što su pedofili samotnjaci sami, a sve veći broj pedofila koji iza sebe imaju porodice ostavljaju mogućnost da kriminalne organizacije za njih vrbuju žrtve. Kriminalci decu gledaju kao robu i izvor finansija, a "porodični" pedofili su zaštićeni jer ne moraju da budu u potrazi za žrtvom - naglašava naša sagovornica.

Rakovićeva naglašava da u velikom broju slučajeva nestala deca budu pronađeni, a to bi naročito trebalo da dođe do izražaja uspostavljanjem novog sistema za pronalaženje najmlađih "Pronađi me".

- Verujem da će sada mnoge kriminalne grupe i pojedinci imati neku zadršku jer će sada čitava nacija tražiti nestalo dete. Svako od nas će gledati oko sebe da li može pronaći u toj potrazi. Inače, nakon seksualne eksploatacije dece najčešća kriminalna zloupotreba je prosjačenje, pa onda teranje na krađu. A postoji i prinudni brak, ali on postoji u konzervativnim sredinama i određenim grupacijama - objasnila je Maja Raković.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR