Glas Javnosti

Subvencije za majke: Kako do 20.000 evra za prvu nekretninu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za izgradnju kuće neophodno je posedovanje zemljišta upisanog u katastar nepokretnosti bez tereta i građevinske dozvole.

Državne subvencije u Srbiji nude do 20.000 evra majkama za kupovinu ili izgradnju prve nekretnine. Da bi se ostvarilo pravo na ovu pomoć, majka mora da ima dete rođeno nakon 1. januara 2022. godine, ne sme imati drugu nekretninu u vlasništvu i njeni prihodi, zajedno sa prihodima partnera, ne smeju premašiti dvostruku prosečnu zaradu u Srbiji.
Zanimljivo je da su subvencije usmerene više na manje razvijene opštine u Srbiji, gde su primanja niža, jer se očekuje da će ova mera imati veći efekat na povećanje potražnje za nekretninama u tim oblastima​.


Kada je reč o dokumentaciji, potrebno je prikupiti više od 20 dokumenata uključujući ličnu kartu, uverenje o državljanstvu, izvode iz matične knjige rođenih za decu, potvrdu o prebivalištu, kao i dokaz o bračnom ili vanbračnom statusu.
Za izgradnju kuće neophodno je posedovanje zemljišta upisanog u katastar nepokretnosti bez tereta i građevinske dozvole.
Pri kupovini, nekretnina mora biti u vlasništvu prodavca i upisana u katastar. Postoje i stroga pravila vezana za srodstvo između kupca i prodavca nekretnine​.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR