Glas Javnosti

Usvojeno 55 dece od početka godine, dok više od 700 parova i dalje čeka svoju priliku za usvajanje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon predaje dokumentacije, sledi provera budućih roditelja

U Srbiji, tokom ove godine, 55 dece pronašlo je svoje porodice putem usvajanja, dok se više od 700 parova još uvek nada istom ishodu. Uprkos želji za roditeljstvom, mnogi se suočavaju sa zahtevnom i dugotrajnom procedurom, što dovodi do toga da neki odustanu iz borbe ili pređu dozvoljenu starosnu granicu.


Savetovalište za usvajanje igra ključnu ulogu u pružanju odgovora na pitanja i razrešavanju nedoumica parova koji žele da usvoje. Svakodnevno, ovo savetovalište beleži čak 20 poziva, pružajući podršku onima koji prolaze kroz proces usvajanja.

Jedan od primera uspešnog usvajanja je priča Ane i Radoja Simonovića, koji su pre četiri godine postali roditelji dečaka od 10 i 12 godina. Njihova putanja od želje za usvajanjem do prvog zagrljaja i zajedničkog života trajala je dugih 7 godina. Ističu da je jedan od najizazovnijih koraka bio proces prikupljanja svih potrebnih dokumenata, ali su na kraju uspešno savladali sve prepreke i ostvarili svoj san o porodičnom životu.

"Shvatila sam ovo kao putovanje ka nečemu izuzetno lepom, nečemu što će unaprediti sreću i mog supruga i mene. Iako je ponekad bilo teško, bila sam spremna na sve. Proces vodi kroz različite ustanove, ali sve to je od suštinske važnosti za proveru i pažljiv pregled, jer je u pitanju život deteta – dečji život koji će nam biti poveren na brigu", izjavljuje Ana Simonović.


Nakon predaje dokumentacije, usledila je temeljna provera podobnosti budućih roditelja. Ovaj deo procesa može potrajati i do pola godine, možda i duže. U Savetovalištu za usvajanje ističu da budući usvojitelji često imaju ograničene informacije o samom procesu. U samo deset dana postojanja, telefon u Savetovalištu je zazvonio čak 200 puta.

"Pitanja su raznovrsna, krećući se od dokumentacije, koraka u proceduri, do onoga što taj proces obuhvata, i zašto se vrši naša procena. Sada, kada pogledamo sve ove informacije koje smo pripremili, ceo taj program, shvatili smo koliko je zapravo bio neophodan. Kada danas nekome spomenete usvajanje, većina ljudi ima tendenciju da pomisli kako to nikada neće završiti, da će trajati beskrajno dugo. Razumete, postoje snažne predrasude i opšti strahovi među ljudima", ističe Dragana Krstić iz Savetovališta za usvajanje dece.

Predrasude, kako ističu stručnjaci, često imaju svoje utemeljenje. Kao ilustraciju, pominje se primer para koji je pre 11 godina prošao kroz proces procene kao podoban, ali do danas još uvek nije usvojio dete. Sam proces usvajanja jeste složen i dugotrajan, potvrđuju nadležni, dodajući da ubrzanje nije opcija. Kao jedan od izazova navodi se i nedovoljan broj zaposlenih u centrima za socijalni rad, ključnim institucijama u procesu usvajanja.


"Parovi koji tvrde da su čekali dugo često su pozvani nekoliko puta da upoznaju određeno dete. Međutim, na kraju se često dođe do zaključka, ili njihovog ličnog zaključka, da to dete nije pravo za njih. Važno je razumeti da ta procedura ne može da se skrati, jer je usvajanje odluka koja oblikuje ceo život, i Centri za socijalni rad imaju odgovornost da pažljivo biraju najbolji mogući par za svako dete", naglašava Stevan Popović iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Trenutno se u registru za usvajanje nalazi 300 dece, pri čemu više od polovine ima smetnje u razvoju. Kako ističu u Ministarstvu, često jedina šansa za ove mališane da pronađu dom je usvajanje u inostranstvu, što je sudbinu doživelo 13 dece od početka ove godine.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR