Glas Javnosti

VESELIN SIMONOVIĆ: Kolege novinari, aman ne brukajte sebe i profesiju postavljajući samo naručena pitanja!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović preminuo je danas iznenada u Beogradu u 63. godini.

Veselin Simonović bio je jedan od najpoznatijih srpskih novinara i urednika. Bio je urednik u redakcijama „Borbe“, nedeljniku „Vreme“, a potom dugogodišnji urednik dnevnog lista „Blic“.

Od 2020. bio je osnivač, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs i direktor lista Nova.

Prenosimo u celosti Simonovićevu kolumnu "Borbeno ludilo"  objavljenu u Blicu:

Žalio mi se minulih dana glavni urednik jednih dnevnih novina (a to nije “Blic”) kako ne može da se izbori sa konkurencijom koja huška na rat, jer šta bi on, eto, mogao da stavi na naslovnu stranu, a da to bude jače.
Moj profesionalni zanatski savet bio mu je da se slika s kamom u zubima na naslovnoj strani, jer samo tako može da nadjača ludila konkurentskih medija i njihovih urednika. Pitao sam ga i da li stvarno veruje u to da će sutra biti rata, a on bez oklevanje reče: “Naravno da neće”.

Poznajem čoveka dugo i znam da je normalan i pošten (za druge ne garantujem), pa mu savetovah da na naslovnu stranu da odgovor čitaocima, pošto ih je već dosta plašio, isti koji je dao i meni. Ne možeš ti biti luđi od njih, rekoh očinski, a on se složi. Posavetovah ga još i da preko cele naslovne strane napiše: ”Ljudi, nema rata!” Naslov je dovoljno tabloidan, ponudiće nešto drugačije od konkurencije i, što je najvažnije - tačan je. Žao mi je što nisam video takav naslov u novinama, jer moj prijatelj urednik je očito ostao u uverenju da je strah jedino emocionalno stanje koje se može prodati na kioscima u Srbiji. Zato sam i ponosan na moje naslednike u “Blicu” zbog njihovog naslova: “Proklet bio ko želi rat”.


Najveći ratni huškači su mediji koji su najbliži vlasti i njihovoj sreći ne bi bilo kraja kad bi se njihov vođa. Mogu i da zamislim sliku kako svi zajedno na čelu kolone od Skupštine do Vlade u Nemanjinoj ulici nose ratne zastave i pevaju četničke pesme. Vučić koji je preuzeo ulogu najvećeg mirotvorca na Balkanu i za to pohvaljen od svih lidera Zapada, ne i od Putina, neće da im udovolji, ali nikako ni da ih prekori. Njemu, očito, više smetaju muve u studiju RTS-a nego ratnohuškački mediji.

Mogao bi on to, verujte mi, kad bi hteo da oposli jednim migom.

Vučiću, kao i ostalim liderima u regionu, odgovara to neprestano podgrevanje međunacionalnih tenzija. Koliko li je samo dramatičnih izjava za poslednjih godinu i po dao naš premijer.
Kako je za “Blic” dobro prokomentarisao to stanje direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov:

“Stalno čekamo da nešto prođe. Bilo da je godišnjica Srebrenice, ‘Oluje‘, izbori u Hrvatskoj ili referendum u RS, stalno smo u nekom međuvremenu. Kad ćemo da živimo u normalnom vremenu?”

Nema boljeg načina za političare populiste i demagoge da učvrste vlast od toga da narod stalno drže u strahu da će im se nešto strašno desiti, pa moguće čak i rat. Vrhunac takve demagogije bio je premijerov nastup povodom krvožedne izjave bivšeg ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića novinarima koje je odabrao da s njim putuju u Njujork i postavljaju mu samo naručena pitanja: „Večeras ću o tome razgovarati sa svojim timom, Ivicom Dačićem, s najbližim ljudima iz Beograda, ali bilo bi važno da ovde ostanem zbog brojnih kontakata.”
Poručuje, dakle, da je situacija dramatična, da će biti velika šteta za Srbiju, ne za njega, ako ne ostane u Njujorku. A onda odmah usledi vrhunac glume: „Nadam se da neće doći do pogoršavanja situacije, a ako bi do toga došlo, moja obaveza je da budem sa građanima Srbije.”

I sve to je pričao istoga dana kad se pred TV kamerama iz celog sveta srdačno u dva navrata ljubio sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, koji u BiH takođe kontroliše i predvodi ratne huškače.

Kolege novinari, aman, što ga ne pitate šta je o tom pričao sa Izetbegovićem, ne brukajte sebe i profesiju postavljajući samo naručena pitanja!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR