Glas Javnosti

Srbiji ne treba Vlada, zato je i nema

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Zašto Srbija nema novu vladu još od aprilskih izbora

  • Predsednik Srbije je uzurpirao svu vlast i upravljanje Srbijom, iako na to nema nikakvo pravo, pa se pokazuje sva nepotrebnost postojanja Vlade u takvom načinu zloupotrebe vlasti
  • I kad jednog dana Vlada formalno bude izabrana niko u toj vladi, od „fikusa prvog ministra“ Brnabićke do poslednjeg ministra se neće ništa pitati, sve će opet odlučivati stoglava hidra Aleksandar Vučić
  • Sve se u Srbiji urušava: zdravstvo, pravosuđe, obrazovanje, kultura… – samo raste „Beograd na vodi“ i gradi se polako, kao Skadar na Bojani

Piše: Jovo Vukelić

On ne spava, ne jede i ponekad samo pije malo vode…Svuda stiže, što helikopterom, što avionom, na sastanke, skupove…. Stiže i tamo gde ne treba, gde ga niko nije zvao, gde nema šta da traži sem da se fotografiše na otvaranju nekog pogona, mosta, puta… Ali, tu ubire poene kod naivnih građana, koji veruju da je on u tome zaslužan, kao da je od svojih para gradio, a i kao da nije iz budžeta i od svih poreskih obveznika, ili zajmova koje ćemo svi vraćati uzeo…

Setimo se dok je predsednik Srbije bio Toma Nikolić taj nije smeo ni da pisne, a kamoli da donese neku odluku, jer je odmah od istog Vučića bio optužen da se meša u ovlašćenja  i ingerencije izvršne vlasti, Vlade Srbije i njenih organa. Mogao je Toma da otvori neku izložbu, primi i isprati ambasadore, da ode na neki diplomatski prijem i ne više o toga.

Da se drzne da govori ili odlučuje o političkim pitanjima, na primer da predloži nešto o Kosovu dobijao je Toma „Diploma“ ćušku, pljusku po prstima i naredbu svog mlađeg partijskog kolege da ćuti i gleda svoja protokolarna posla.

A onda je 2017,  istu funkciju predsednika Srbije zauzeo Vučić i od tog momenta svu vlast preoteo od svih ostalih državnih organa, od Vlade Srbije pa naniže… Postao je faraon. Strah !

Vučić je centralni satni mehanizam po kojem se šteluju svi satovi u celoj Srbiji

Vučić je postao „devojka za sve“, odlučivao je o otimanju penzija najstarijim građanima Srbije, mešao se u video snimke saobraćajnih nesreća svojih partijskih kolega, koji su potom nestali… Postajao je arbitar u svim sporovima građana sa državom Srbijom i Vladom, njegova reč je bila presudna ko je u pravu, a ko nije. Pravosudni organi imali su samo da sprovede njegove odluke, ili sve stopiraju i ne postupaju po zakonu.

Glavni arbitar je postao i u sportu, misleći da ako je bio navijač sa severa, da „Delija“  nešto zna o sportu, fudbalu,  košarci… Tako se njegovo neznanje širilo svim delatnostima u srpskom društvu, od omladine i sporta, preko ekonomije do pravosuđa i penzionera a o političkim pitanjima da i ne govorimo. Postao je centralni satni mehanizam po kojem se šteluju svi satovi u celoj Srbiji, postao nešto kao što je sunce za sunčani sat.
Čak je bio glavni nabavljač za vreme epidemije korona svih lekova, vakcina do respiratora, bez obzira šta nam je i koliko od toga bilo potrebno (posle je višak neodgovorno poklanjao). U toj oblasti je arbitrirao potpuno nekompetentno, kao i njegovi saradnici iz Kriznog štaba. Potrošio je nesavesno bar duplo više para građana, nego što je bilo potrebno.

Načinio je toliko štete ekonomiji Srbije, a time se najviše hvali, podižući  milijarde dolara i evra kredita ubeđujući građane da je to dobro za njih, da nije ništa strašno što smo sada dužni oko 35 milijardi evra umesto 15-tak do pre nekoliko godina i njegovog dolaska na vlast.

Sve afere i kriminalne i korupcionaške, pokrenute od Vučića pokazale su se neosnovane pa sada država Srbija tim ljudima, počev od biznismena Miroslava Miškovića,  isplaćuje ogromne svote novca u ime odštete što su nevini boravili u zatvorima. Tu štetu u milionima evra treba da plati Vučić.

Druga velika afera nastala je kada je A. Vučić proglasio, bez dokaza,  Dragoslava Kosmajca sa Zvezdare  2014. godine za najvećeg narko-dilera u Srbiji…U međuvremenu je 2018. godine Kosmajac proglašen nevinim (potom je preminuo 2020)… I tu štetu treba da plati Vučić!

Borba protiv korupcije u vrhu srpskog režima nikad nije postojala
S druge strane, sve afere njegovih perjanica iz SNS Vučić je zataškao, odugovlačio sve dok se ne zaborave i ne zastare: afera „Krušik“ u kojoj je A. Obradović, uzbunjivač pretrpeo neprijatnosti otkrivajući kriminalne radnje, a okrivljeni su prošli nekažnjeno; afera „Jovanjica“ o navodnoj povezanosti vrha vlasti Srbije sa uhapšenim Predragom Koluvijom za proizvodnju droge; afera pogibije na naplatnoj rampi, kada je 31. januara 2019. godine službeni automobil usmrtio Staniku Gligorijević u saobraćajnom udesu na naplatnoj rampi Doljevac. Nije se do danas saznalo da li je “vozilom ubicom” upravljao optuženi vozač Dejan Stanojević ili je ruke na volanu u kobnom trenutku držao zapravo sam direktor kompanije “Koridora Srbije” Zoran Babić, bivši visoki funkcioner SNS i narodni poslanik. Ceo snimak je sigurno video A. Vučić, što je i sam priznao. Kao i afera klasičnog sukoba interesa premijerke Ane Brnabić i njenog brata Igora i firme „Aseko“, kao i ministarke Darije Kisić i firme „Nites“ njenog brata Bojana za enormno i ekspresno bogaćenje i sukob interesa. Sve je to Vučić sa državnim tužiocem Zagorkom Dolovac sklonio pod tepih i zato te afere sada užasno smrde. Ne pomažu ni najbolji svetski parfemi.

Srbija tužni rekorder!

Koliko se čekalo na formiranje vlade u Hrvatskoj?

Od 18 do 39 dana. (2011 -19;  2016 –  39 i 2020. – 18 dana)

Koliko se čekalo na formiranje vlade u Crnoj Gori?

Od 43 do 96 dana (2012 -51;  2016 – 43; 2020 -96)

A u Srbiji je potrebno prosečno čak oko 150 dana do formiranja Vlade  (sada i više od 180 dana,  preko šest meseci), iako su izborni rezultati parlamentarnih izbora poslednjih godina takvi da omogućavaju brzo i efikasno formiranje Vlade. Tako je i 2016.  godine bilo potrebno 109 dana od izbora do formiranja nove vlade, koju je predvodio SNS.

Međutim, predsedniku Srbije se, iz ko zna kojih razloga (uglavnom nerazumnih) uglavnom ne žuri i on ovim odugovlačenjima pravi dodatnu političku i ekonomsku štetu Srbiji.

Da podsetimo, Vučić je najavio u aprilu da će vlada biti formirana „značajno brže“ od tri meseca,  koliki je zakonski rok, ali se i ova izjava pokazala kao obmana.

Može se zaključiti: takvu štetočinu kao što je Vučić Srbija nije imala. Načinio je toliko štete građanima, društvu, državi da će se negativne posledice otklanjati decenijama, ukoliko se ikada otklone. I na ekonomskom, i na političkom i na moralnom planu.

Ugrozio je budućnost mladih. A to je jedna od najopasnijih stvari za opstanak Srbije. Uz to, natalitet je u dramatičnom opadanju, a za proteklih deceniju njegove apsolutne vlasti stanje i u toj oblasti je sve gore. Srbi nestaju, izumiru!

Vučić uzima za savetnike osvedočene neprijatelje Srbije

I na kraju dopustio je svesno da nam homoseksualci, kao zanemarljiva manjina, drže predavanja, uče nas toleranciji i ljudskim pravima i slobodama. Po treći put među sedam miliona građana on predlaže za premijera mucavu lezbejku Anu Brnabić, osobu bez ikakavih sposobnosti i kvaliteta. To potcenjivanje i kinjenje građana Srbije je presedan.

Dopustio je predsednik da se ruše temelji porodice i pravoslavne vere. I Srpsku pravoslavnu crkvu je podjarmio svojim interesima, a isto je i sa ogromnom većinom medija, kojima manipuliše i obmanjuje javnost. U Srbiji gotovo da nema profesionalnog medija, ili su pod kontrolom Vučića ili pod kontrolom zapadnih službi.

Sve se u Srbiji godinama urušava: zdravstvo, pravosuđe, obrazovanje, kultura – samo raste „Beograd na vodi“ i gradi se kao Skadar na Bojani, umesto tri već skoro deset godina, a kraj toj megalomanskom i štetnom poduhvatu se ne nazire. Samo Arapi imaju od ovog koristi i naši tajkuni iz Milenijum tima, a građani su i ovog puta bukvalno osakaćeni. Ovo je verovatno najveća praonica novca u ovom delu Evrope.

Uzimao je i uzima za savetnike osvedočene neprijatelje Srbije kao što su bivši premijer Britanije Toni Bler, Gerhard Šreder, bivši kancelar Nemačke, Alfred Guzenbauer, bivši kancelar Austrije  i drugi probisveti. Zašto to čini? Je li tako štiti srpske interese?

A to što radi godinama u samo njemu znanim pregovorima sa međunarodnim institucijama i EU povodom Kosova i Metohije je potpuna paranoja bez ikakvog smisla, u kojoj se „strateg“ Vučić pravi pametan o vitalnim stvarima o kojima nema pojma. Tako on godinama pregovora sa neprijateljski nastrojenim strancima o Kosmetu, koji traže da priznamo Kosmet kao nezavisnu i samostalnu državu.

U tim pregovorima ne učestvuju naši prijatelji Rusija i Vladimir Putin! Zašto Vučić Ruse, koji smatraju da je Kosovo i Metohija  srpsko, nikada nije uključio u pregovore – to niko razuman ne može da objasni.

Tako da bi na kraju mogli da zaključimo da Srbiji nisu potrebni ni Vlada, a još više joj nije potreban ni ovakav predsednik štetočina – kakav je Vučić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR