Glas Javnosti

Srbe u Jasenovcu klalo i 1370 katoličkih sveštenika

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Slušali smo cijenjenog i dragog nam profesora Živanovića u Londonu kako nam priča o njegovom radu i istraživanju ove bolne, tragične i strahotne teme, mi klinci, sabrani iz raznih krajeva srpstva oko Sv. Save i njegovog londonskog hrama koji nam je bio i bolnica, i utočište, i zavičaj, i dom, i mirna luka u koju smo se vraćali onako izlupani iskušenjima i stranputicama svjetske metropole.

Bilo je predavanja, ali često nam je govorio spontano, neplanirano, nakon bogosluženja, za stolom obližnjeg restorana, a mi smo slušali i postavljali pitanja, učili od njega i pamtili po prvi put nam saopštene činjenice o sopstvenom stradanju. Hvala profesoru za sav trud i rad koji je uložio u otkrivanje istine o stravičnom Pokolju i Srbocidu, nezabilježenom u istoriji čovječanstva.

Uvodni tekst, sjećanje Zorice Đoković

Kada je Državna komisija sudskih antropologa bivše SFRJ u sastavu: dr Zdravko Marić, Vida Brodar, Aton Pogačnik i dr Srboljub Živanović, septembra 1964. završila prvu fazu ispitivanja masovnih grobnica na stratištu u Donjoj Gradini sa druge strane Save od logora Jasenovac, uplašili smo se brojeva do kojih smo došli.

Ovako danas, sa gorčinom u glasu, govori u intervjuu za „Novosti“ akademik Srboljub Živanović, jedini profesor medicine Državne komisije koja je istraživala broj žrtava u Jasenovcu i predsednik Međunarodne komisije za istinu o ovom NDH logoru sa sedištem u Londonu.

-Na stratištima duž reke, u masovnim grobnicama koje su se prostirale na dužini 12,5 kilometara i širini 4,5, složili smo se nedvosmisleno da tu leži više stotina hiljada zverski ubijenih ljudi – 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma! U grobnice, široke šest, a duboke osam metara, naslagani su jedno na drugo, po 27 osoba, starih i mladih. Prve analize uzroka smrti svedočile su da je oko 20 odsto njih u grob otišlo živo – navodi Živanović.

Živanović ističe da je Komisija izvršila 130 sondažnih bušenja na 100 masovnih grobnica, čiji su se rovovi protezeli između 60 i 80 metara. Radili su, seća se, tri meseca, te daleke 1964. godine. Posle prvih izveštaja, sve je, međutim, stopirano. Država im nije rekla zašto.

Sa kolegama iz Sarajeva i Ljubljane bili ste prva stručna komisija koja je za račun države pokušala da utvrdi broj žrtava?
-I pre nas je bilo istraživanja. Prvo je bilo u maju 1945. Komisija ZAVNOH iznela je tada procenu o između 500.000 i 600.000 ubijenih. Dve godine kasnije, bivši logoraš dr Nikola Nikolić sa sinom u Donjoj Gradini je identifikovao 258 grobnica dužine od 60 do 80 metara dubokih oko osam metara. Borci iz Kozarske Dubice 1961. ponovo su počeli sa istraživanjima, mada oni nisu imali stručna znanja. Nas su pozvali 1964. i bili smo najreprezentativnija grupa stručnjaka do tada. Posebnim bušilicama izvršili smo otvaranje 100 grobnica i posle tri meseca teškog rada izneli smo državnim organima procenu o broju žrtava.


Foto:wikipedia

Kako je izgledao odlazak u Jasenovac 1964?
-Bilo je čudno. Veliki profesori iz Beograda, Zagreba, Ljubljane nisu hteli ni da čuju da budu u sastavu te komisije. Pošto je ona ipak stvorena, odabrani su referentni centri iz Sarajeva, Ljubljane i Novog Sada, odakle sam i ja odabran kao docent sa medicinskim znanjem. Sećam se da sam prvo otišao u Aušvic da se spremim za posao jer do tada nisam znao mnogo o istraživanju masovnih stratišta. U tom logoru sam video da su Nemci praktično, industrijski ubijali žrtve, praveći od njih sapune, češljeve. U Donjoj Gradini smo naišli na žrtve koje su sadistički ubijane iz mržnje i sa velikom strašću.

Koja vam je prva asocijacija kada se danas prisetite tog vremena?
-Strah i stravičan slatkasti miris smrti uvek kada je sonda otvorila grobnicu. Kada se istražuje jedna takva raka, pa kada u ruke uzmete polomljenu lobanju jednogodišnjeg deteta, to vas promeni zauvek. Kada god govorim o tome, pa i u ovom momentu, ja se tresem, a kao sudski antropolog svašta sam video. Onda možete zamisliti kakav je to osećaj bio. Kada vidite cucle, kantice za mleko, flašice…

Vama je bilo zabranjeno da fotografišete svoje nalaze. Šta ste radili sa pronađenim stvarima u grobnicama?
-Nismo smeli da slikamo, ali sve smo beležili u radne sveske. Svaki član komisije je vodio dnevnik i posle radnog dana jedan drugom smo pregledali zapisnike i potom ih potpisivali. Sva četiri dnevnika imaju potpise svih članova komisije. U tim zapisnicima su neke od najstrašnijih stvari koje čovek može da zamisli. Recimo, u lobanjama su se tada još nalazili ostaci mozga i oni su poslati na obradu u Zavod za sudsku medicinu u Ljubljanu. Na osnovu rada došli smo do zaključka da je gotovo dvadeset odsto žrtava živo otišlo u grob. U grobnicama, naročito tamo gde su bili ujamljeni Romi, nalazili smo ogromne količine zlata, đerdana, dukata, i sve to smo posle otvaranja grobnica ponovo sahranjivali. Mi smo imali obećanje da će se istraživanje nastaviti i pravljeni su planovi kako dalje.

Kako ste došli do broja od 730.000 umorenih samo u Gradini?
-Anton Pogačnik je radio matematičku procenu broja žrtava na osnovu broja grobnica i na osnovu broja pronađenih žrtava u onima koje su bile otvorene. Svi smo se složili oko ove brojke.

Međutim, pošto ste u jesen 1964. predali nalaze, sve je stalo?
-Obavezali smo se na ćutanje u javnosti, a ja nisam mogao da ne govorim. Razgovarao sam sa jednim novinarom „Politike“. Međutim, taj tekst nikada nije ugledao svetlost dana. Kada sam pitao novinara Momu Stefanovića šta se događa, on mi je samo kratko rekao da ga više nikada o tome ništa ne pitam. Posle još nekih signala, 1965. sam emigrirao u Afriku, pa u Englesku, a 1968. indirektno mi je saopšteno da se ne vraćam u zemlju. Ipak, nastavio sam sa istraživanjem Jasenovca.

Šta se dogodilo kada su državni organi dobili procenu stručnjka?
-To ne znam. Ja sam svoju kopiju poneo u London i ceo život sam je nosio sa sobom. Kada sam pomislio da je devedesetih godina došlo vreme da se vratim u Beograd, predao sam je Arhivu Grada. Predao sam i još nešto, zapisnik sa sednice Svetog arhijerejkog sinoda SPC iz 1942. godine koji je posvećen Jasenovcu, a koji je tajnim kanalima završio u Londonu 1943.

Posle rada od 50 godina na Jasenovcu i dokumenata koje ste sakupili, šta još mora da se zna?
-Jasenovac, Jadovno, Prebilovci, jame na Velebitu… nisu delo zavedenih ili izmanipulisanih ljudi. To je proizvod državne politike NDH i napora cele te države da fizički istrebi srpski narod. Genocid nad Srbima nisu vodile ustaše, već sam vrh Katoličke crkve na čelu sa Alojzijem Stepencem. Učestvovali su svi, hrvatski domobrani, obični seljaci, železničari, a kada je 1944. postalo jasno da Nemačka gubi rat, ponovo su svi uložili veliki napor da sakriju tragove genocida. Moša Pijade i Mile Budak su se sretali i po ovom pitanju. Tito je, kako je to otkrila dr Smilja Avramov, 1944. išao u tajnu audijenciju kod pape. Možda je sa teritorije bivše SFRJ ova dokumentacija nestala, ali u svetskim arhivama, u to sam ubeđen, postoji.

Šta ste našli tragajući po svetu?
-U Londonu, recimo u Javnom arhivu je više od 2.000 dokumenata o ustaškoj državi i zločinima nad Srbima. U Arhivu SSSR u Moskvi smo našli tek dva dokumenta. Plašim se da su braća komunisti učestvovala u prikrivanju zločina. U malom Muzeju holokausta u gradu Aki, u Izraelu, pronašli smo more dokumenata i svedočenja o ovim zločinima. Godine 2000. u Njujorku, kada je naša Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu izlagala veze Katoličke crkve sa genocidom, ustao je profesor Majkl Bernbaum iz Muzeja Holokausta u ovom gradu i izgrdio nas što ništa ne radimo da se istina sazna. Naime, mi smo tada imali podatak da je oko 370 katoličkih sveštenika bilo direktno uključeno u likvidacije Srba, dok je Bernbaum imao spisak od 1.400 imena. Krenuvši za ovim spiskom, naša komisija je došla do imena 1.371 katoličkog sveštenika koji je učestvovao u likvidacijama.

Sav njihov materijal je zaplenjen, a sam prof. dr. Srboljub Živanović posle intervjua Ilustrovanoj Politici, koji nikada nije objavljen dobio je pretnju da „ne dira u osinjak“. Tada je napustio je otadžbinu i otišao u Afriku da radi posao za koji se školovao. Kasnije je otišao Veliku Britaniju, tačnije u London, gde se nastanio. Svoja istraživanja o Jasenovcu i drugim stratištima ustaške Nezavisne Države Hrvatske nije prekidao već je nastavio sa posebnim žarom do današnjih dana.

Život posvetio istraživanju zločina ustaša 

Srboljub Živanović je Srbin, koji je rođen u Sarajevu 1933. godine, a njegovi preci su iz istočne Srbije sa padina Homoljskih planina. Kao dečak zapamtio početak Drugog svetskog rata, okupaciju Sarajeva od ustaša… njegova porodica se često selila zbog opasnosti da njegovog oca ne uhapse ustaški zlotvori. Medicinski fakultet je završio u Beogradu, a nakon toga se bavio sudskom medicinom i antropologijom.

Usled pritiska javnosti rukovodstvo socijalističke Jugoslavije u proleće 1964. godine donosi odluku da formira domaću komisiju za utvrđivanje istine o Jasenovcu… koju su sačinjavali dva profesora iz SR Slovenije, jedan Hrvat Maričić i jedan Srbin Živanović. Komisija je poslata na lokalitet nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac i počela da vrši istraživanja oko mesec dana. Nisu imali kontakt sa „spoljnim svetom“ jer su čitavu tu operaciju nadgledali agenti jugoslavenske bezbedonosne službe UDB-e. Istraživanja su bila mučna i teška jer se radilo o stotinama hiljada leševa i otkopavanju masovnih grobnica.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR