Glas Javnosti

SINIŠA PAVIĆ: OVAJ NAROD VOLI DA GA LAŽU

Lični stav
Autor: Glas javnosti

,,Kad pišem trudim se da to bude životno uverljivo. Ja sam od velikog optimiste, a takav sam bio kada sam pisao „Bolji život“, postao, ne mogu reći pesimista, ali mogu – optimista sa sumnjom."

„Bolji život“ je sve samo ne priča o novcu. Sećate se najavne špice – život traži bolje ljude… Naš život je tada, kada se bližio raspad SFRJ, već bio pomeren od pravih vrednosti, pa se ispunjavanje jednostavnih uslova pokazalo kao mučno i komplikovano.


Kada sam pisao „Belu lađu“, nisam mislio samo na vlast. Mislio sam i na narod koji bira takve. Ljudi uvek lakše poveruju u laž nego u istinu. Laž lakše prolazi zato što više odgovara ljudima, nego istina.

Ovaj narod se toliko puta ponašao kako se osećao, kako je hteo i tako je stradao kroz istoriju. Sada bi hteo da mu uz pomoć laži život bude malo lakši i lepši. Ako može.


Teško je danas vaspitavati dete. Od kuće do škole vidi bahate vozače, skaradne slike na naslovnim stranama, viđa devojčice od 12 godina koje nastupaju kao pevačice. Roditelje koji to podržavaju, tresu se dok je njihovo dete na sceni nafrakano. Plaše se da li će postići takozvani uspeh.

Kako ćete to dete usmeriti da se do uspeha dolazi strpljenjem, vrednoćom, radom?“

Ne postoji zrela osoba u okruženju koja nije odgledala bar jednu epizodu neke njegove serije. Ima ih mnogo i sve su popularne. Zahvaljujući pisanju nikada nije otpisan i usput je sebi stvorio bolji život. Supruga Ljiljana je bila i ostala njegovo porodično blago i kako kaže, srećni su ljudi.

A dok je radio kao sudija, nije sanjao da bude kapetan od belu lađu, nego upravo pisac. Ostvarilo mu se.

Samo retki poput njega su posedovali nepresušan bunar inspiracije, sposobnost da proniknu duboko u svest naroda i scenaristički anticipiraju budućnost.


Hvala mu na adekvatnom opisu naše realnosti i perspektive, na „upozorenju“ da „Šojići“, „Kurčubići“, „Govedarevići“, „Popare“ i slični, neće biti rariteti, nego, nažalost, naša bleda svakodnevica. Hvala na humoru bez otrovnih psovki i vulgarnosti. Na kraju krajeva, hvala Siniši Paviću što je u teskobnim vremenima zagrejao porodične domove veštinom svog stvaralačkog dara. I dabome…

Srećan 91. rođendan!

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR