Glas Javnosti

SEĆANJE JEDNE SRPKINJE: Dan kada je gorelo nebo i POČELO UBIJANJE SRPSKE DECE

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Vaša je snaga u priči i propagandi, naša u predanjima sa kolena na koleno i ličnim i kolektivnim nesrećama zapodenutim vašom rukom, za naše "dobro".

Vaša je snaga u zemaljskom, naša u nebeskom. U tome je razlika. Mi opraštamo i praštati moramo, ali zaboraviti ne smemo jer će nas ponor progutati i nećemo više postojati. Koliko nas dobro služi sećanje na jedan običan dan, jednu sredu, jedan 24. mart 1999. godine?
 
Bio je lep dan, prolećni. Nije stigao da se završi i obrne krug kazaljkama na satu. Zastale su u osam uveče i do danas, te kazaljke nisu se pomerile. Taj dan prekinule su bombe. Od tog dana, do ovog današnjeg 24. marta malo šta se promenilo.

Gradilo se i rušilo, ljudi živeli i umirali, a mi u mestu stojimo jer nemamo više gde da u duši pakujemo žrtve i nesreće i skrivamo ih od sveta. Ne može više da stane u ove naše poderane kofere zaborava sva pakost sveta koja se obrela na nas.


Mučena duša Srbinova više ne može da izdrži tajne, prikrivanja i spletkarenja sveta, politike. A da i može još koliko, kada bi pustila krik, ceo svet bi se raspao od bola i buke. I ne bi taj vrisak trajao tren, nego bi se taj tren pretvorio u večnost.

Dok god se ne uzdignemo, dok god ne skinemo sa duše boli, dok god ne kažemo, ne pokažemo, ne ožalimo, nećemo progledati. Vaša je snaga svete u besu i moći, naša u slozi i bolu. Pa čik pogodi ko će duže da izdrži kad naiđu teški dani. Nama nikad nisu ni prolazili.

Vaša je snaga u priči i propagandi, naša u predanjima sa kolena na koleno i ličnim i kolektivnim nesrećama zapodenutim vašom rukom, za naše "dobro". Vaša je snaga u zemaljskom, naša u nebeskom. U tome je razlika. Mi opraštamo i praštati moramo, ali zaboraviti ne smemo jer će nas ponor progutati i nećemo više postojati.

Možete da nas kažnjavate, ponižavate, mučite i tlačite, ali nam ne možete oduzeti nebo. Ni dušu. A bogami ni sećanja. Jer to je sve što imamo. U sećanjima gore i nebo i zemlja. Zato ih i pamtimo i ne dozvoljavamo zaboravu da prevlada i otme nam taj napaćeni komadić duše, jer bez njega nismo celi.

Onaj ko ne pamti, ne zna i nije video. Onaj ko ne pamti, nije osetio na sopstvenoj koži. Onaj ko ne pamti i olako se predaje zapadu i dušu daje đavolu, nije pripadnik ovog napaćenog naroda. Naroda, koji je jedini uspeo da prkosi ovom sumanutom i izopačenom svetu.

Neko mora ovaj svet da pogleda u oči i kaže - dalje ruke od moje dece! Dalje ruke od moje zemlje! Dalje ruke od naše pravde, jer vaša nam je pravda samo nepravdu posejala. A seme nepravde proklijalo je, nažalost, na našoj plodnoj zemlji. U nju se sve prima.. i korov i cveće. Na domaćinu je da odluči šta će gajiti. Šta će nam doneti žetva, još ćemo videti. Za sad, vidi se i cveće i trnje.

Teško breme godina nadnelo se nad našim plećima... Ali imena koja su se uklesala na naše nebo opominju nas svojim malim krilima na nezaborav i život, jer životom ih živima u sećanju održavamo i o njima istinu prenosimo.

Bojana Tošović (1998) - poginula 11. aprila 1999. u Merdarima
Marko Simić (1997) - poginuo 31. maja 1999. u Novom Pazaru
Milica Rakić (1996) - poginula 17. aprila 1999. u Batajnici
Dragana Dimić (1995) - poginula 11. maja 1999. u selu Staro Gracko kod Lipljana
Marko Ivanović (1995) - poginuo 22. aprila 1999. u Đakovici
Dajana Pavlović (1994) - poginula 26. maja 1999. u Ralji kod Beograda
Branimir Stanijanović (1993) - poginuo 12. aprila 1999. tokom granatiranja voza u Grdelici
Ivan Ivančević (1992) - poginuo 22. aprila 1999. u Đakovici
Stefan Pavlović (1991) - poginuo 26. maja 1999. u Ralji kod Beograda
Julija Brudar (1989) - poginula 30. aprila 1999. u naselju Murino (Crna Gora)
Vladimir Simić (1987) - poginuo 27. aprila 1999. u Surdulici
Olivera Maksimović (1986) - poginula 30. aprila 1999. u naselju Murino (Crna Gora)
Olivera Brudar (1987) - poginula 30. aprila 1999. u naselju Murino (Crna Gora) i još mnogo drugih čija imena lebde nad nama i upozoravaju da se žrtve ne smeju zaboraviti i da se budućnost ne gradi zatiranjem prošlosti.

Jovana Cakić,
novinar

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR