Glas Javnosti

RADNICI NA ULICI! Američka kompanija u Novom Sadu obustavila rad zbog sankcija: ŠTA ĆE PODSTANARI SA KREDITIMA?

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Oko 2.500 radnika ostalo je bez posla nakon što je novosadska fabrika u sastavu američke Korporacija LIR (Lear) obustavila rad zbog rata u Ukrajini.

Menadžment ove kompanije obratio se zaposlenima dopisom u kom se navodi da je “usled sankcija došlo do prekida lanca snabdevanja tako da i u automotiv industriji postoje problemi sa nabavkom poluprovodničkih komponenti i nažalost niko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da utvrdi kada će se problemi rešiti”.

Status radnika, čiji kolektivni ugovor ističe krajem godine, nije još zvanično jasan, kao i njihova eventaulna primanja. Kompanija LIR je proizvođač autoelektronike, kom je država Srbija dala čak 40 miliona evra kroz subvencije i izgradnju hale. Deo toga Srbiji bi se vratilo kroz zakup hale, za nekih 40 godina.

U pismu menadžmenta upućenom zaposlenima navodi se da je došlo do problema u nabavci komponenti za proizvodnju i porudžbinama kupaca što je dovelo do prekida proizvodnje. Radnici Lira, koji već godinama rade pod teškim uslovima, u loše klimatizovanim halama i za plate koje nisu puno veće od minimalca, strahuju za svoju budućnost.

Potresne sudbine radnika koji su ostali na ulici

Sanja A. i Dragana M. su jedne od radnica koje danas nisu otišle na posao u Lir. Obe su iz okoline Novog Sada, i rade u fabrici dve godine. Od plata, koje nisu prelazile 45.000, plaćale su zajednički stan koji su iznajmile za 250 evra.

- Cimerka i ja smo istovremeno dobile posao u Liru i iznajmile smo stan jer živimo na 50 km od Novog Sada. Delile smo troškove kirije i računa i mogle smo, koliko toliko, da imamo za osnovne potrebe u gradu. Sada ne znamo šta da radimo, niti koliko će ovaj prekid rada da traje, a mi ne možemo sebi priuštiti da platimo kiriju za naredni mesec ukoliko nećemo raditi - kaže Dragana, napominjući da dosta njihovih kolega žive kao podstanari, ali imaju kredite.

Novi Sad je dao još 30 miliona evra za izgradnju fabrike

Prema pisanju Danasa, menadžment smatra da je u pitanju trenutni prekid rada i da mole radnike za strpljenje.

- Molimo sve zaposlene da imaju razumevanja za trenutni prekid rada, jer je prekid samo produkt trenutne nestabilnosti uzrokovane višom silom svi se iskreno nadamo da će se ova situacija uskoro stabilizovati i da ćemo početi sa redovnim radom - navodi se u pismu kompanije LIR.


Lir je među kompanijama koje su i dobile najveće subvencije od države i lokalne samouprave. Država je dala subvenciju od 9,6 miliona evra, a kompanija 9,5 miliona za zapošljavanje 2.000 ljudi. Pored toga, Grad Novi Sad je izgradio fabriku za četiri milijarde dinara, što je više od 30 miliona evra. Sve zajedno, po čoveku je država platila 22.000 evra da bi se zaposlio u fabrici kablova.

Ana Lalić/Danas

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR