Glas Javnosti

PRŽENI KROMPIR UBIJA

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Engleski naučnici mole svoje sugrađane Engleze da paze kako jedu krompir. Utvrdili su da pečeni krompir, kakav svi volimo, skoro sigurno provocira ćelije raka i stvara tumor abdomena.

Nije novinarska „patka“ već ozbiljna analiza ozbiljne državne agencije. Evo šta kažu:
 
Britanska agencija za standarde hrane (FSA) pokrenula je kampanju da objasni moguće opasnosti od „ekstremno“ prženog krompira ili druge slične hrane hrane. Razlog leži u formiranju akrilamidnog monomera, koji se koristi u industriji u druge svrhe (na primer, za odvajanje molekula DNK).

Akrilamid nastaje kao rezultat takozvane Mailardove reakcije, koja se izražava u vidu karakteristične boje kuvanih namirnica i jela, kao i njihovog ukusa. Kako piše „Nju Sajentist“, u ljudskom telu akrilamid se transformiše u drugo jedinjenje – glicijamid, što može dovesti do mutacija u DNK.

Istraživanja su pokazala da je kod životinja glicijamid uzročnik svih vrsta raka. Zbog određenih razloga ili bez razloga, eksperimenti koji potvrđuju ili opovrgavaju njegovo dejstvo na ljudski organizam nisu sprovedeni, ali se ova mogućnost nikako ne može odbaciti. Stručnjaci FSA preporučuju da se jela od krompira ne prže dok „ne pocrne“ , već da se prže samo do „zlatne boje“ tog istog krompira. U budućnosti će, možda, kroz selektivni uzgoj biolozi moći da naprave krompir sa manje akrilamida.

Prženi krompir pravi RAK

Britanska agencija za standarde skladištenja hrane (FSA) osudila je napade na svoju kampanju i tvrde da je izložena velikom ataku od vlasnika „ekstremno korišćene opreme“ ili urušenih skladišta.


Izvor: Ustupljena fotografija / Ruska vojska u Mekdonaldsu

Prženi krompir je neverovatno jednostavan za pripremu, ali i neverovatno ukusna poslastica. Mnogo dobro da bi bilo dobro!

Koje su koristi a koje štetne posledice po zdravlje?

Krompir je povrće koje se „krka“ ne samo u našim geografskim širinama, već u zemalja širom sveta. Teško je naći osobu koja barem jednom u životu nije probala čips. Ovaj poznati zalogaj je napravljen od krompira. Moderno prženi krompirići su vrlo popularna poslastica, posebno među posetiocima Mekdonaldsa i ljubiteljima brze hrane. Manite se reklama i gledanja filma „a la amerikanci“ koji sve vreme, udubljeni u fotolju, nešto grickaju a to je najčešće- čips!

Kontraindikacije jela sa prženim krompirom

Prvo, ovo je izuzetno visoko kalorični obrok (100 grama krompira sadrži oko 400 kalorija), a stalna upotreba može doneti dodatne kilograme.
Česta konzumacija pečenog krumpira negativno utiče na stanje krvnih sudova. Protok krvi kroz krvne sudove postoje težak i postoji rizik od taloženja kolesterola. Isto tako u sastavu jela, pored krompira, mora postojati i ulje ili mast. Važno je upamtiti da se pri izlaganju visokim temperaturama u ulju oslobađaju štetne materije koje se nazivaju karcinogeni - što znači da izazivaju pojavu kancerogenih tumora.

Prekomerna konzumacija pečenog krompira u ulju je štetna za želudac i stvara opterećenje celog probavnog sastava. Apsorpcija ovog jela dovodi do gastritisa ili čireva u želucu. ljudima koji već imaju te bolesti, preporučuje se izbacivanje iz ishrane škrobno povrće.

Zaključak

Svako zna da prženi krompir nije zdrava hrana ali ovo je jedno od najdražih i najukusnijih jela dugi niz godina. Da bi se šteta na proizvodu svela na najmanju moguću meru, pokušajte da ne konzumirate čips više od nekoliko puta mesečno a „pomfrit“ne savetujemo da kupujete zamrznut, ako je moguće. Nažalost, izgleda da nema više ko da ljušti krompir pa mlade neveste i većina restorana koristi „ mejdin Frikom“. Otvoriš kesi i zamrznuti pamfrit bućneš u fritezu i eto ga miris poljskog krompira, odakle se najviše i uvozi, čuveni, Ivanjički krompir sa šajkačom.


Izvor: Ustupljena fotografija / Ruski Komsomoljci vade krompir

Krompir je uveden u Evropu u 16. Veku. U Rusiji se pojavio krajem 17. veka zahvaljujući Petru Velikom. Krompir je danas jedan od glavnih namirnica ljudi na severnoj hemisferi. Najveći proizvođači su Rusija, Holandija, Kina, SAD, Ukrajina, Poljska, Francuska, Belorusija i Indija.

Prednosti krompira

Dakle, kakva je korist od konzumiranja ovog povrća? Ovaj proizvod je na stolovima ne manje od hleba i to ga čini neizbežnim. Krompir sadrži veliku količinu kalijuma. U normalnoj ishrani on je glavni dobavljač kalorija u telu.

Visok sadržaj vitamina C u krompiru, kao i vitamini grupe B, bakar, mangan, fosfor i uravnotežene aminokiseline, a ima visoka antioksidativna svojstva. Krompir ima visoku nutritivnu vrednost pa je mala količina ovog proizvoda potrebna osobi da oseća sitost.

Krompir se koristi i u medicinske svrhe. Sok ovog povrća koristi se za ublažavanje upale u gastrointestinalnom traktu a takođe se koristi i u sirovom vidu kod gorušice. U narodnoj medicini se para od svežeg kuvanog krompira udiše kod bolesti gornjih disainih puteva i pluća.

Skrob, koji se nalazi u krompiru je sirovina za proizvodnju praha u proizvodnji tableta, kao i zgrušnjivač hrane i kao materijal za proizvodnju lepkova i papira.

Krompir nije samo proizvod koji se nalazi u ishrani gotovo svake osobe. Takođe je bogat vitaminima i mikroelementima, a njegove prednosti za telo su neprocenjive.


Ipak česta upotreba prženog krompira i pomfrita povećava rizik od bolesti jetre, bubrega i žučne kese. Da biste izbegli njegove štetne posledice , FSA preporučuje da pri pečenju idete do zlatne boje i da izbegavate da krompir držite u frižideru ukoliko ćete ga kasnije pripremati na visokim temperaturama. Ohlađeni krompir oslobađa šećer koji u kombinaciji sa amino kiselinama tokom zagrevanja formiranja akrilamida.

Eto, ovo bi bilo sve što se tiče nauke. Što se tiče narodne psihologije i tradicije i siromaštva širom sveta, e tu Englezi ne kažu ništa. Stiče se utisak da su sve rekli, a da ništa nisu kazali. Može biti, a ne mora da znači pa sad, vi draga publiko, za svaki slučaj batalite krompir i pravo u dućan „Matijević“ na svinjske nogice i brizle ako ih nađete.

Za sirotinju savetujemo jeftini parizer, doduše, bez mesa, ali sa krompirom, a i lepo miriše. Daklem, jedite naš veštački parizer jer naš veštački parizer je garantovano veštački dok onaj drugi, fensi parizer, nije uvek prirodni.

I još nešto. Reče ministar da će parizer i krompir pojeftiniti, pa je to prilika da se ljudski nakrkamo pa nek posle bude šta bude. Za svaki slučaj, jedite ruski krompir „beloglazka“ , beli krompir koji se odlično kuva. Rasipčivi, kako kažu Rusi.

PRIREDIO: Vlastimir Ninin

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR