Glas Javnosti

PREDSEDNIK SAVEZA IH IZDAO! Dok se pčelari bune protiv TROVAČA iz 'Rio Tinto', on bi da PREGOVARA!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

U selu Gornje Nedeljice kod Loznice, u crkvenoj sali, na lokalitetu koji se graniči sa mestom planiranim za rudnik Jadar, 07. avgusta 2021.god. je održana Tribina SPOS-a (Saveza pčelarskih organizacija Srbije) "O potencijalnim problemima pčelara usled otvaranja rudnika litijuma".

Na Tribini su o opasnosti od otvaranja ovog rudnika govorili članovi SPOS, kao predstavnici zainteresovene javnosti; govorile su biolozi: prof. dr Ljiljana Tomović i dr Milica Tomašević

Bio je prikazan video snimak sa izjavama akad. prof. dr Vladimira Stevanovića, prof. dr Ratka Ristića i dr Dragane Đorđević; bilo je pročitano pismo podrške Jovane Bila Dubaić, istr. saradnik na Biološkom fakultetu, a zatim se prisutnima obratio predsednik Saveza SPOS, dr Rodoljub Živadinović.

Na sastanak su bili pozvani i predstavnici "Rio Tinta", njihove ćerke firme "Rio Sava exploration", ali se oni nisu odazvali pozivu.

Članovi SPOS su u svojim izlaganjima na Tribini izneli brojne razloge za bojazan da bi otvaranje rudnika Jadar dovelo do uništavanja životne sredine i jasan stav da oni ne žele rudnik, a prisutne naučnice su ih u tome podržale iznoseći dodatne činjenice o tome da bi ovaj rudnik izazvao trajno uništenje životne sredine.

Nakon svih ovih izlaganja je dr Živadinović uporno govorio sa pozicije da je otvaranje rudnika gotova stvar, te da članovi SPOS treba da pregovaraju sa predstavnicima Rio Sava. On nije promenio mišljenje ni kada mu je predočeno da su sve mogućnosti za pregovore iscrpene i da su stručnjaci u SANU ocenili da se "projekat" Jadar ne može podržati pošto nije dovoljno jasan i transparentan. Išao je dotle da, u slučaju da pretrpe trovanja od rudnika, pojedinci treba da tuže ovu kompaniju. U svom izlaganju je Živadinović pokazao da on ne poštuje članove organizacije kojom predsedava u njihovom izričitom zahtevu, a oglušio se i o činjenice koje su iznele prisutne naučnice.

Svoje viđenje onoga što je rečeno na Tribini je predsednik Živadinović je objavio 15. 08. na stranici SPOS. On podseća čitaoce da je Rio Tinto na ovom prostoru od 2004, da Rio Sava direktno kupuje parcele od velikog broja meštana mada država Srbija nije izvršila nikakvu eksproprijaciju. On se vajka kako SPOS nema sredstava da utvrdi zagađenja i da na taj način pomogne pčelarima da dođu do istine.

Predsednik sebe identifikuje kao da je on SPOS i uporan je "na stanovištu da se sa svima razgovarati mora kako bi se došlo do preciznih informacija". Zatim  iznosi da "pošto su pčelari regiona drugačije odlučili, SPOS će to apsolutno poštovati i dati potrebnu podršku".

Takođe, predsednik SPOS ističe da je: "najbitnije ne mešati politiku u celu ovu čisto ekološku priču, kao i da se mora baratati suvim činjenicama, a ne emocijama".

Predsednik SPOS ili nije upoznat sa preporukama akademika nakon dvodnevnog skupa u SANU o "projektu" Jadar, ili se i on svrstava u one koji omalovažavaju stav relevantnih akademika. Rio Sava je tokom ovog Skupa imala mogućnost da upozna naučnu i stručnu javnost sa metodologijom i detaljima vezano za ovaj "projekat". Pošto na mnoga pitanja ova kompanija nije odgovorila, to je stav relevantnih odbora SANU da ovaj "projekat" nije dovoljno jasan i transparentan.

U daljem izveštavanju o tribini, Živadinović podseća na prethodni slučaj borbe protiv GMO, gde je na protestu ispred Skupštine zbog opasnosti od gajenja GMO biljaka u Srbiji 2013. učestvovao i SPOS.

Razložna je primedba predsednika da je odziv pčelara na protestu bio mali iako je ovo bila velika opasnost za opstanak pčelarstva. Na sreću, kasnije su propisi bili delom promenjeni. Ovaj primer on navodi da bi dalje potkrepio svoj demagoški stav - "razgovarati sa svima do iscrpljenja tema".

Predsednik SPOS je najzad prihvatio stav pčelara regiona da se razgovori moraju nastaviti isključivo sa državom i obratio se sa tim predlogom predsednici Vlade, koja je izrazila spremnost da se bilo kada sastane sa njima.

Pčelari su svesni da je Rio Tinto doveden u Srbiju mnogo pre mandata gospođe Brnabić, ali i činjenice da ova Vlada nema obavezu da nastavi sa podrškom ovoj firmi. Oni izražavaju nadu da će Predsednica Vlade imati u vidu:

1. da nije poštovano njihovo Ustavom zagarantovano pravo na život i zdravu životnu sredinu, kao i to da nisu poštovane odredbe Arhuske konvencije kojima zainteresovana javnost, ne samo da nije bila obaveštena o tome šta se namerava u lozničkom kraju, nego ni da učestvuje u donošenju odluka, a nadaju se da im neće biti onemogućeno pravo na pravnu zaštitu predviđeno trećim stubom ove konvencije;

2. opasnost po zdravlje stanovništva i životnu sredinu zbog forsiranja "projekta" Jadar koji bi imao za posledicu trajno uništavanje voda (Jadar, Drina, Sava...podzemne vode, zemljišta, vazduha, a ono što se i ne pominje, to je poguban uticaj na biodiverzitet, kulturno i duhovnio nasleđe, dok bi višee od 10 000 stanovnoka ovog kraja ostalo bez posla. Sve je to bescen blago u poređenju sa razmerama preteće ekološke katastrofe.

3. nadu pčelara da će gospođa Brnabić poštovati stav SANU da "projekat" Jadar nije dovoljno jasan ni transparentan;

4. nadu pčelara da će se, umesto forsiranja ovog pogubnog projekta, koji nosi malu društveno-ekonomsku korist i ogromnu društveno- ekonomsku štetu, gospođa Predsednica Vlade opredeliti da se pošteno proceni - šta bi se sa "projektom" Jadar dobilo, a šta izgubilo? Jedno je sigurno, zdravlje stanovništva i zdrava životna sredina nemaju cenu. Neuporediv sa rudnikom je i potencijal lozničkog kraja za ekonomsku dobit ukoliko bi se Vlada odlučila za ulaganja u poljoprivredu i turizam.

 (Dr Milica Tomašević)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR