Glas Javnosti

PAPA POZVAN DA DOĐE U SRBIJU

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet pozvao je papu Franju da u septembru 2024. godine dođe u Beograd, povodom obeležavanja stogodišnjice beogradske nadbiskupije. 

"Papa bi došao odmah, ukoliko SPC i vlast u Srbiji ne bi bili protiv"- rekao je nadbiskup Nemet pred novinarima povodom katoličkog Božića.

Po njegovim rečima papa je u Srbiju trebao da dođe još 2016. godine, ali je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tada zamolio da se poseta odloži.
Neki drugi vetrovi duvaju sedam godina kasnije. Predsednik Vučić, koji je još ranije Papu zvanično posetio u Vatikanu, indirektno je afirmativno govorio o takvoj mogućnosti, a ministar Dačić još eksplicitnije je izjavio da bi papina poseta Srbiji podigla ugled u svetu. Što se tiče Patrijarha Porfirija, on je takođe posetio papu i Vatikan, poslednji put u svojstvu mitropolita  zagrebačko - ljubljanskog i smatra se zagovornikom daljeg približavanja SPC i rimokatoličke crkve.


Jedini mogući kamen spoticanja dolaska pape u našu zemlju je - očekivanja i reakcija srpske javnosti. 

Zbog tragičnog nasleđa sukoba iz Drugog svetskog rata, naša javnost i danas smatra da bi uslov za papinu posetu Srbiji bili: poklonjenje srpskim žrtvama u Jasenovcu, osuda ustaških zločina NDH i obećanje da neće biti kanonizovan Alojzije Stepinac.
 
Do septembra ima dovoljno vremena da naša vlast i crkva pripreme javnost za takav, nesumnjivo, istorijski događaj, i da procene da li će spoljnopolitička dobit biti veća od unutrašnje štete, obzirom da se veliki broj pravoslavnih vernika protivi svakom ekumenističkom približavanju Rimu.

AUTOR: Dušan Ostojić

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR