Glas Javnosti

NEMA RATA BEZ KINEZA

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Kinezi nešto veliko mućkaju na tržištu dronova i komponenti bez kojih Rusi i Ukrajinci mogu da se "slikaju". Para je velika i niko ne veruje da će Mao Ce Tungi da se odreknu masne hrane. Saznaćemo sve kad se rat završi.

„Njujork Tajms“ vidi ukrajinsku nabavku dronova iz Kine kao veoma tešku i sa lošom prognozom. Crni oblaci su se nadvili nad Ukrajinom i ne mrdaju dalje, a bogami ni niže. Šta će biti dalje, to samo Gospod Bog zna, koji, istine radi, ne voli da deli znanje sa tabloidima. Rusi trljaju ruke i navijaju za ekipu Gosn Boga da nastavi sa poslom i ne menja pravila u toku igre, pardon, ratovanja. U tekstu donosimo dva pogleda "dronizacije", pa kako se kome svidi. Pobediće Rusija, ako ne izgubi, kako bi rekao zaboravljeni Rista Kubura , naslednik legende Radivoja Markovića.

Stav 1.

Njujork tajms: Rat u Ukrajini je rat dronova. Osnova rata dronova je Kina koja snabdeva i Rusiju i Ukrajinu. Kini to daje skriveni uticaj na tok rata, koji se dobrim delom vodi uz pomoć kupljenih dronova. Najveći kineski proizvođač dronova DJI ima više od 90% globalnog tržišta dronova, prema istraživačkoj grupi Dron Analist.


Ali, stigla beda. Od 1. septembra kineski trgovci su smanjili prodaju zbog novih pravila koja ograničavaju izvoz. Pravila su pravila i služe da bi ih neko kršio i dobro profitirao.

Kineske firme su i dalje spremne da prodaju dronove, ali to moraju da rade uvijeno. Zahtevaju od kupaca da koriste složene mreže posrednika, slične onima koje Rusija koristi da zaobiđe kontrolu izvoza od strane SAD i Evrope. Mnogi Ukrajinci su prinuđeni da prose, zajme i švercuju ono što im je potrebno da dopune tehniku oborenu sa neba. Ukrajina gubi, približno,10.000 dronova mesečno! Ukrajinci strahuju da bi nova kineska pravila stvorila probleme u snabdevanju Ukrajine ove zime. Kineske prepreke dižu prednost Rusije.

Direktne isporuke dronova iz Kine u Ukrajinu iznosile su malo više od 200 hiljada dolara u prvoj polovini godine. Ništa veliko, sitniš. U istom periodu, Rusija je od kineskih trgovačkih kompanija dobila dronove u vrednosti od najmanje 14,5 miliona dolara. Ukrajina i dalje prima dronove i komponente kineske proizvodnje milionske vrednosti, ali većina njih dolazi od evropskih posrednika, a oni ne rade džabe. Žurimo da smislimo nov način snabdevanja. „Moramo da ubedimo kineske fabrike da nam pomognu sa komponentama a one nisu baš voljne da nam pomognu“, kaže ukrainski ekspert (ica) za dronizaciju Marija Berlinskaja. 

Stav 2.

Ruska štampa se hvali novim dronom kojim će da „oleše“ ukrajinske benderovce i ostalu ološ. Uz sve prepreke i zabrane NATO zemalja, ruska vlast uspešno rešava probleme i ne oseća nestašicu dronova. Više od toga, uspešno su pokrenuli svoju proizvodnju i lansirali, sad već legendarni, „Lancet“ kojim su desetkovali ukrajinsku vojsku. Pre par meseci smislili su i odmah pokazali „novi Lancet“ o kojem danas pišemo.


Ruski dronovi nišane cilj na 200 kilometara. Konstruktor već legendarnog „Lanceta“, Aleksandar Zaharov, predstavio je novu bespilotnu letelicu kamikaza „Italmas“ ili „Izdelie 54“.

Ovaj dron se razlikuje od Lanceta po većoj udarnoj sili i ,što je najvažnije, po većom doletu. Novi
„Lancet“ će leteti više od 200 kilometara. Vredi napomenuti da je ova letilica namenjena, ne samo protiv neprijateljske artiljerije i presretanja dalekometnih HIMARS-a, već i uništavanju neprijateljskih aviona i protivvazdušne odbrane iza neprijateljskih linija.

Očigledno je da, uprkos radikalno proširenom arsenalu „specijalnih snaga“ i pojava raznih bespilotnih letelica, „vojnog interneta“, i najnovijih maskirnih sredstava, ruska armija ima dosta uspeha, ali se na tome ne staje.

Dronovi sa termovizijskim kamerama mogu lako da identifikuju bilo koju pokretnu grupu sa velike visine u bilo koje doba dana i noći i mogu odmah da je napadnu i unište. Današnje letelice mnogo brže i efikasnije izviđaju linije fronta od obučenih „specijalaca“ koima je izviđanje i navođenje artiljerije ili aviacije na identifikovane ciljeve bio glavni zadatak. Uprkos raznim izumima i napravama, efikasnost specijalnih snaga i dalje zavisi od faktora kao što su vreme, doba dana i, što je još važnije, „gustine“ linije fronta. Tamo gde su protivnici ukopani u zemlju mogućnost specijalnih snaga da prodru iza linije fronta je izuzetno mala. Izviđači deluju uspešno samo tamo gde je front „probušen“.


To je dovelo do toga da se „specijalci” sve više koriste u vidu jurišnih odreda. Ova pojava se ne može nazvati normalnom, jer je obuka vojnika „specijalaca“ izuzetno skupa, a život pešadije u kombinovanoj borbi, zavisi od faktora dobrog izviđanja. Činjenice je da vojska jednostavno nema dovoljno obučenih trupa i moraju da bace elitu u borbu, kao što je to bio slučaj kod Rusa u proleće i leto prošle godine ili sa oružanim snagama Ukrajine danas.

Postavlja se pitanje – zašto su nam potrebni savremeni „specijalci“? Odgovor je prost. Najbolniji i
najkritičniji zadatak je traženje, identifikacija i uništavanja ukrajinskog visokotehnološkog naoružanja – Hajmars, MLRS, dalekometnih samohodnih topova, izviđački radari, centri za
komunikaciju...

Upravo na tom polju „specijalci“ nisu postigli ozbiljan uspeh. Zbog toga je neophodna reforma „specijalnih snaga“. Jedinica koja je u suštini laka pešadijska jedinica, koja nema svoje dalekometno naoružanje osim bespilotnih letelica, mora preći na izviđačko-udarne grupe „skrojene“ za lov na neprijateljske izviđačke i udarne bespilotne letelice sposobne da deluju na 100 kilometara od linije fronta.

Dron na izložbi

Na izložbi Armija 2023 u Rusiji, najavljena je proizvodnja misterioznog jurišnog drona „Izdelije 54“. Pretpostavlja se da će to biti bespilotna „ letelica kamikaza“ velikog dometa koja će konkurisati iranskom „Šahedu“.


IZVOR: Ustupljena fotografija / Dron Proizvod 54 na izložbi

„Proizvod 54“ objavila je kompanija Aeroshan, na čijem čelu je sin konstruktora „Lanceta“ Aleksandra Zaharova, Nikita. Porodica poseduje 50,85 odsto akcija „Zala Aero grupe“, koja proizvodi najopasnije ruske dronove „ Lancet“. Malo je verovatno da će se Nikitin posao takmičiti sa biznisom njegovog oca. Najverovatnije će, „Proizvod 54“ konkurisati iranskom „Šahed-136“ zbog povećanog dometa.

Nova bespilotna letelica će popuniti jaz između ruskog „Lanceta“ i iranskog „Šahed - 136“ i sa dometom od 80-200 kilometara bi mogla da bude osnova za novi još veći domet“.

Priredio: Vlastimir Ninin

Mišljenja i stavovi u Kategoriji "Lični stav" nisu nužno stavovi redakcije "Glasa javnosti"

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR