Glas Javnosti

NATO se brani da "ima pravni imunitet" za bombardovanje Srbije,ali primena imuniteta ne može biti retroaktivna

Lični stav
Autor: Glas javnosti

NATO je na tužbe žrtava bombardovanja Srbije 1999. godine uz upotrebu osiromašenog uranijuma odgovorio da ima pravni imunitet prema sporazumu sa srpskom vladom iz 2005. godine, izjavio je za RIA Novosti srpski advokat Srđan Aleksić.

Srpski advokat Srđan Aleksić je ranije rekao za RIA Novosti da su 20. januara Višem sudu u Beogradu podnete dve nove tužbe protiv NATO-a od strane žrtava bombardovanja sa osiromašenim uranijumom 1999. godine. Prva takva tužba protiv NATO-a od pojedinaca podneta je 20. januara 2021. godine. Srpskom advokatu pomaže italijanski advokat Tartalja, koji je uspešno zastupao interese italijanskih vojnika i dobio preko 260 sudskih odluka koje su već stupile na snagu.

- Kancelarija za vezu NATO-a u Srbiji je u odgovoru sudu istakla da ima puni imunitet pod jurisdikcijom Srbije na osnovu sporazuma sa državom Srbijom i Crnom Gorom` o učešću u tranzitu i podršci mirovnim operacijama`. iz 2005. godine i ugovorom iz 2006. godine, po kome je osnovana kancelarija za vezu u Beogradu - rekao je Aleksić.

- Ali nijedan od ovih sporazuma ne daje imunitet NATO-u kao organizaciji, a primena imuniteta ne može biti retroaktivna. Dakle, NATO ne može dobiti imunitet za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i za nezakonitu agresiju po sporazumu iz 2005. godine. U našem slučaju bombardovanja osiromašenim uranijumom koja su dovela do civilnih, vojnih i policijskih žrtava, NATO je odgovoran za povredu prava na život i nanetu štetu - naglasio je srpski advokat.

Aleksić sada čeka zakazivanje prvog ročišta po tužbenim zahtevima Višeg suda u Beogradu, verovatno ove jeseni.


Okružni sud u Beogradu proglasio je 21. septembra 2000. godine američkog generala Veslija Klarka i bivšeg generalnog sekretara Alijanse Havijera Solanu krivim za ratne zločine tokom agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Međutim, posle svrgavanja predsednika SRJ Slobodana Miloševića u oktobru 2000. godine, nove prozapadne vlasti u zemlji obezbedile su preispitivanje presude, a u jesen 2001. Vrhovni sud Srbije je ukinuo presudu za ratne zločine rukovodstvu NATO-a.

Prema pisanju srpskih medija, Srbija je sada na prvom mestu po broju obolelih od raka u Evropi – godišnje se otkrije 40.000 novih slučajeva, a oko 30.000 stanovnika sedmomilinske zemlje umre svake godine od onkoloških bolesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR