Glas Javnosti

M.K: BADRAKUMAR: SAD podižu uloge u Ukrajini

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Iako SAD pokušavaju da poreknu učešće u masovnoj pogibiji ruskih vojnika u Makejevki, bližimo se trenutku kad će Moskva morati da vojno odgovori ne samo Kijevu, nego i Vašingtonu

Po svoj prilici, poruka koju je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu uputio njegov američki kolega Entoni Blinken preko novog izraelskog ministra spoljnih poslova Elija Koena odnosila se na ukrajinski raketni napad na Makejevku (nedaleko od Donjecka), tokom novogodišnje noći, dva minuta posle ponoći, u kojem je stradalo 89 ruskih regruta.

Kijev tvrdi da je stradalo do 400 ruskih vojnika. Rusko Ministarstvo odbrane retko iznosi u javnost brojeve poginulih – poslednji objavljeni broj je 89. Moskva retko objavljuje brojeve ratnih žrtava. Ruska izjava potcrtala je da su Himars rakete, proizvedene u SAD, korišćene u napadu. Mesto je bilo „objekat za privremeno razmeštanje” (stručna škola privremeno korišćenja kao kasarna za veliki broj nedavno mobilisanih vojnika koje je poslala Moskva).

Incident je iznova razbuktao javnu kritiku stanja ruske vojske i odluke da se koristi civilna infrastruktura za smeštaj vojnika. Prvi zamenik načelnika Glavnog vojno-političkog odeljenja Ruskih oružanih snaga general Sergej Sevrjukov izjavio je novinarima: „Sada je već postalo jasno da je glavni razlog ovog dešavanja bilo aktiviranje i široko rasprostranjena upotreba, suprotno zabrani, ličnih telefona osoblja u dometu neprijateljskih ubojnih sredstava. Ovaj faktor omogućio je neprijatelju da zauzme pravac i odredi koordinate lokacije vojnika za nanošenje raketnog udara. Preduzete su propisane mere kako bi se izbegli ovako tragični incidenti u budućnosti”.

Očigledno, počelo je prebacivanje krivice – tvrdnjom da je „glavni razlog” tragedije bilo nedolično ponašanje vojnika koji su koristili mobilne telefone blizu linije fronta. Ali svakako će biti posledica. Javni pritisak mogao bi početi da se okreće ka opciji pribegavanja maksimalne sile kako bi se rat brzo okončao. Uvek postoji opasnost eskalacije ukoliko se pređu izvesne nepisane, neizgovorene crvene linije u načinu vođenja rata.

Direktan sukob

U potpunosti je zamislivo da bi moglo da dođe do dogovaranja parametara „strateškog izbegavanja sukoba” (strategic deconfliction) između moskovskog generalštaba i Pentagona, usmerenog ka izbegavanju pogrešnih procena ili bilo kog skupa akcija (obeju strana) koji bi mogao da dovede do nenužnog sukoba. Američke i ruske oružane snage dejstvuju u Siriji godinama i komunikacioni kanali, koji se koriste na dnevnom nivou, pomogli su obema stranama da izbegnu direktni sukob. Sada, novogodišnji napad se dešava u vreme kada je prvorazredni prioritet Bajdenove administracije pokušaj da obezbedi milijarde dolara oružja Ukrajini dok istovremeno tvrdi kako želi da izbegne direktan sukob sa Rusijom.

U svakom slučaju, iako bi ruske obaveštajne agencije mogle imati solidna saznanja o mestima gde NATO oficiri izvode operacije u Ukrajini, oni zasad nisu bili ruska meta. Ovo je razlog zašto je odluka ruskog Ministarstva odbrane od ponedeljka da naglasi da je ubistvo ruskih vojnika izvršeno uz pomoć američkih raketa Himars mogla da izazove izvesnu nelagodu u Vašingtonu.


Postavlja se pitanje da li će se i Moskva kretati uzlaznom eskalatornom putanjom i da li će direktno dejstvovati na američko vojno osoblje u Ukrajini. Naravno, bilo koja pogibija američkog vojnog osoblja u Ukrajini podstaći će vrlo štetne medijske izveštaje po Bajdenovu administraciju. Za sada, nije bilo nijednog slučaja vraćanja u plastičnoj vreći iz Ukrajine. To su, po svoj prilici, osigurali ruski generali.

Ruski izveštaji često javno naglašavaju da visokotehnološke raketne sisteme Himars u Ukrajini zapravo opslužuju američke posade. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je za novinsku agenciju TASS koliko prošle nedelje:

„Kijevski režim se obilno snabdeva najnaprednijim naoružanjem, uključujući pojedine primerke oružja koji još uvek nisu u službi zapadnih armija, očigledno sa ciljem da se sagleda kako će se pokazati u borbenim uslovima… U međuvremenu, zapadnjaci kažu da više vole da ostanu „iznad situacije” kao i da direktni sukob između NATO i Rusije vide kao neprihvatljiv, što je nepatvoreno licemerje. Već sada, članice NATO su de fakto postale strane u sukobu: zapadne privatne vojne kompanije i vojni instruktori bore se na strani ukrajinskih snaga. Amerikanci prenose satelitske i druge izviđačke podatke ukrajinskoj komandi gotovo u realnom vremenu i učestvuju u planiranju i izvođenju vojnih operacija”.

Siva zona

Ni Vašington ni Brisel nikada nisu pokušali da odbace ove žestoke ruske optužbe. Umesto toga, oni su izabrali da nastupaju oprezno pošto bi javna rasprava mogla da ugrozi delikatni sporazum ili prećutno razumevanje „strateškog izbegavanja sukoba” (strategic deconfliction) usaglašenog sa ruskim generakštabom.

Nije iznenađujuće ukoliko se Vašington distancira od mučkog napada tokom novogodišnje noći u Donjecku, u kojem je prolivena ruska krv. Citirajući neimenovanog izraelskog diplomatu, Tajms of Izrael izveštava da je američki državni sekretar Entoni Blinken imao telefonski razgovor sa novoimenovanim izraelskim ministrom spoljnih poslova Elijem Koenom u ponedeljak i da je zatražio da „prosledi poruku Lavrovu”, ali nije rekao koji je sadržaj poruke.


U ruskom izveštaju o Koenovom razgovoru sa Lavrovom od utorka spominje se da je potonji „informisao svog izraelskog kolegu o pojedinim aspektima situacije u Ukrajini u kontekstu ruske specijalne vojne operacije”. Lavrov je verovatno izneo svoj stav o Blinkenovoj šaradi da SAD nemaju ništa sa pogibijom osamdeset devet ruskih vojnika. Činjenica da je ispaljeno čak šest smrtonosnih Himars raketa u kratkom vremenskom razmaku na jednu metu, dva minuta posle ponoći, pokazuje visok nivo samopouzdanja na ukrajinskoj strani (ili kod njenih zapadnih mentora) da će biti naneta maksimalna šteta.

Obezbeđivanje obaveštajnih podataka u realnom vremenu pokazuje direktno američko učešće u strahovitoj operaciji kojoj su cilj bili ruski regruti na novogodišnjoj zabavi, baš u času kada su držane zdravice. Naravno, okretanje javnog mnjenja u Rusiji protiv Putina je središnji američki ratni cilj.

Ulazimo u sivu zonu. Očekujte, takođe, „horurške napade” ruskih snaga. Naposletku, u jednom vrlo doglednom trenutku, pokazaće se da ko se mača lati – od mača i strada.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR