Glas Javnosti

Miloš Lalatović: Životni put turskog paše Jusufa do pravoslavnog svetitelja Nikole

Lični stav
Autor: Glas javnosti

U životu se ponekad dešavaju neobični slučajevi. Tako se desilo i jednom turskom paši, koji je postao pravoslavni svetitelj. Ovo je priča o njemu.

Sredinom devetnaestog veka vodili su se ratovi između Rusije i Turske na Krimu,  ruski zarobljenici su bili pre smrti u turskom ropstvu surovo mučeni. Paša, koji je komandovao u ovom ratu, podržavao je ova mučenja, ali se čudio vedrom duhu ruskih vojnih zatvorenika u takvim okolnostima. Posmatrajući ih, znao je da ih upita, odakle im takvo raspoloženje u paklenim uslovima, gde ih jedino čeka smrt? Oni bi mu odgovarali da razlog leži u njihovoj veri u Vaskrslog Hrista, koji je pobedio smrt.

Nakon ovoga, paša se usrdno starao da što više dozna o pravoslavnoj veri. Ovaj čovek se zvao Jusuf. Prilikom izučavanja pravoslavlja, toliko mu se srce zagrejalo za njega, da se u tajnosti krstio i dobio ime Nikola. Ali Turci doznaše nekako za njegovu promenu vere, stadoše ga ljuto mučiti, toliko da se onesvestivši pomislili da je umro. Potom ga baciše nege, da ga psi rastrgnu. Promislom Božijim nije umro, iako je bio vrlo izranjavan. Lutao je po Rusiji. Tako je i završio u Optini pustinji, koja je u to vreme bila čuvena po svojim prozorljivim monasima. Jednom zatekavši se u njoj, bilo mu je vrlo loše, da je mislio da će umreti. Želeo je da se ispovedi i pričesti, ali nije mogao pošto nije znao ruski jezik. Tražio je nekoga monaha , koji je znao francuski. Pogodilo se da je dobro znao ovaj jezik Starac Varsanufije Optinski. Ispričavši mu čitav svoj život Nikola, a nekadašnji Jusuf se ipak oporavio i nije umro. Bio je toliko bogougodan da je čuo angelsko pojanje, imao nebeska viđenje poput apostola Pavla, upitao je Starca Varsanufija, da li i on ima slična iskustva? Čuveni prozorljivi Starac nije imao. Posle nekog vremena Nikola(Jusuf) se upokojio. Nakon njegove smrti otkrili su da mu je telo neverovatno bilo izranjavano od nekadašnjeg mučenja za veru. Tek tada se zaista otkrila dubina žrtve i podviga ovoga svetitelja Božijeg.

Promisao Božiji je zaista nedokučiv. “Ima prvih, koji će biti poslednji, a, ima poslednjih, koji će biti prvi“.

Sveti Nikola(Jusufe), moli Boga za nas…

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR