Glas Javnosti

MILIJANA BALETIĆ: Svetski mir - u rukama zapada

Lični stav
Autor: Glas javnosti

E, vidi ovako – sve mi dirajte, ali Zelenskog da se niko usudio nije! Jer, u ovom sudnjem trenutku, gde je biti il ne biti – ono što ovaj ceo demokratski i miroljubivi blok sa Amerikom na čelu, ili „kolektivni Zapad“, kako ih Rusi zovu – ne kaže direktno – najbolje nam prevede i rebus reši ukrajinski predsednik...!

Mogla sam ovu kolumnu objaviti i pre. Ne znam ni što sam čekala ishod referenduma održanog sad, od 23. do 27. septembra, o prisajedinjenju Rusiji ovog niz oblasti od istoka ka zapadu od – Luganske, Donjecke, Zaporoške do Hersonske, koja je celim južnim delom naslonjene na Krim! Znalo se! Veliki je to ulog da bi se u to ulazilo tek onako bez duboke sondaže. Ali, ako ništa, sada imamo sve nesporne elemente bitne za analizu i zaključke ove druge faze u najznačajnijem globalnom sukobu od Drugog svetskog rata.

To što je od 24. februara do sada bila – onakva – „Specijalna vojna operacija“  – bila je! Od 20. septembra, kada je Putin doneo Ukaz o ograničenoj vojnoj mobilizaciji 300.000 rezervista, od ukupno 25.000.000 koliko ih ima, a četiri oblasti u Ukrajini referendumom se, uz prethodni blagoslov Kremlja, prisajedinjuju Rusiji – označilo je potpuni zaokret! Koliko će on biti „specijalan“ – tek ćemo da vidimo!

Nakon ovakvih odluka Rusije – i ona uspešna ofanziva ukrajinske vojske s početka septembra, pred kojom se ruska vojska povukla, a oni povratili deo teritorije istočno od Harkova, što je Zapad i njihov navijački blok uzdizao u nebesa – po svoj prilici, dobija pravo tumačenje!

Jer – taj „poraz“ – Moskva uzima kao alibi za, opravdani, zaokret! Mobiliše dodatno vosku, što znači žestoki udar i neodustajanje, a 15% oslobođenog dela Ukrajine voljom građana na referendumu ulazi u sastav Rusije.

Sad, možda bi se moglo reći i da je na početku smatrala da će zacrtano postići i sa onom malobrojnom vojskom. Pitanje je?!

Mada, teško da je Rusija od 2014. onoliko čekala i onda ušla u sve ovo bez jasnog cilja i tačnih poteza. Naprosto, to ne bi bilo ni svojstveno prirodi njene politike. Pre će biti da su to samo planirane faze u taktici razotkrivanja projekta celog Zapada, koji je, na čelu sa NATO-om, ušao u rat protiv Rusije. To je na čistac isteralo glavnog krivca ovoga sukoba i potvrdilo stav Rusije da je bila saterana uza zid i primorana da dejstvuje – što na početku i nije da je baš toliko bilo očigledno.

Danas o otvorenom i totalnom ratu Zapada protiv nje ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ne ostavlja dilemu: „Mi smo zaista u ratu sa kolektivnim Zapadom plus NATO. Ne mislim samo na naoružanje koje se isporučuje u ogromnim količinama. Tu su sistemi komunikacije, sistemi za obradu informacija… Za njih, a protiv nas, radi praktično sva NATO satelitska grupacija… to je preko 70 vojnih i preko 200 civilnih satelita!“

Da Rusija ništa ovde ne prepušta slučajnosti potvrđuju i datumi donošenja odluka. Javno obraćanje Putina o odluci Kremlja, tempirano je za 21. septembar, u sred 77. zasedanja Generalne skupštine UN, tako da je na svetskom nivou pretreseno sa svih aspekata. Niko ne može reći da nije upoznat!

Za govornicom UN, poruke jedni drugima su prenosili što direktno što preko posrednika, uz nedvosmisleno svrstavanje sveta u dva bloka, neko otvoreno, a neko u malo zavijenijoj formi! Dilemu ko je na čijoj strani, niko nije ostavio!

A tek EUropa – ta naša budućnost, ta mirna civilizacijski kulturna i prosperitetna ekonomska zajednica, taj naš put bez alternative – kako se samo zdušno ostrvila na Rusiju – pumpa Ukrajinu, tovari oružje i potpaljuje krvoproliće?! Mada, i kroz nju, od grada do grada, tutnje protesti i nezadovoljstva. Padaju joj vlade – od Bugarske, Velike Britanije, Švedske, do ove pobede ekstremne desnice u Italiji pod Đorđom Meloni i njenom partijom „Braća Italije“ – što je nova pretnja cepanju EUrope!

Ono što taj ceo blok, sa Amerikom na čelu, ili „kolektivni Zapad“, kako ih Rusi zovu – ne kaže direktno – najbolje nam „prevede“ ukrajinski predsednik Zelenski!

On je, prilikom obraćanja videolinkom, zatražio ne samo dodatne ekonomske sankcije Rusiji – nego i da oduzmu Rusiji pravo veta u Savetu bezbednosti UN?! E, ovo oko veta moglo bi na prvi pogled i da izazove sarkastičan podsmeh prema budaletini, ali znajući da je on tu samo „glumac“ koji igra napisanu ulogu, govori o sili koja bezakonjem udara u sami vrh svetskog poretka uspostavljenog nakon Drugog svetskog rata Poveljom UN! Mogu oni i to, ali – nakon toga, gospodo – nema više Ujedinjenih nacija!

Zelenski je zatražio i udarne sisteme naoružanja dugog dometa?! Sad, bilo bi dobro znati – koliko dugog, Zelenski?! Do Kremlja? Jer, dužina toga dometa, glumac, nije samo tvoj problem, nego problem čitavoga čovečanstva, koje ćeš ti, kako si krenuo – uvesti u treći svetski rat! Znam, da nije tebe, zapadnjaci bi našli drugog „glumca“, ali, sad kad imamo tebe na pozornici ovog globalnog teatra – ti si nam odgovoran! To što si odgovoran narodu Ukrajine kojeg si žrtvovao zajedno s državom, zarad svoje uloge – unutrašnje je vaše pitanje! Ali – ovaj „dugi domet“ koji ide izvan granica Ukrajine – pitanje je svih nas! Uostalom – nakon referenduma ove četiri oblasti, koje su sad Rusija  – „dugi domet“ će imati i sve što na to tle padne!

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je odmah nakon prebrojanih glasova na referendumima poručio: „Referendumi su završeni. Rezultati su očigledni. Dobro došli kući, u Rusiju“!

Moskva ovde sve svoje odluke i objašnjava zaštitom suvereniteta Rusije i  obespravljenih Rusa nad kojima se vrši pogrom u Ukrajini. To što je neko očekivao da će, nakon raspada SSSR-a, sa Rusima koji su ostali da žive u novonastalim državama mimo Rusije, moći nekažnjeno da radi ono što su radili – i rade – sa Srbima nakon raspada Jugoslavije – u najmanju ruku je naivno!

Ona rečenica koja se tako često čula od naroda na referendumu u ove četiri oblasti da se „vraćaju kući“, ima svoje istorijsko utemeljenje. Ukrajinci su novopečeni narod. Njihova država i identitet su veštački proizvod boljševika, pa – ko se primio, primio se! Ali – ima i ko nije!

Odmah posle sloma Carske Rusije pod komunistima u Oktobarskoj revoluciji, Lenjin je, rasturajući je, otkinuo Novorusiju (jugoistok, gde je sada u jednom delu sproveden referendum) i Malorusiju (centralni deo zajedno sa Kijevom). A 1939. je Staljin u sastav novostvorene države Ukrajine ugurao i Galiciju, zapadni deo, koji je najmanji i koji nikad – niti je bio ruski, niti je voleo Ruse. Iz njega su se i širile te metastaze novog identiteta i mržnje po novopečenoj državi! I – odradio je posao!

Istorijski događaji većinom se ne mogu sagledati onda kada se i odvijaju. Trebalo je da proteknu decenije, skoro čitav vek, kako bi se shvatilo da je komunizam bio zapadnjački udar za dubinsko uništenje Rusije! Prvo su je komunizmom ubili u korenu, obezglavili i rasturili, a onda su „legitimno“ jurišali na nju kao na strašilo komunističke države?!

Da bi se moglo progledati pod perfidnostima novih prevara – ovakve analize istorije su neophodne!

Danas, Putin u javnom obraćanju kaže: „Zapad je prešao svaku granicu! Neodgovorni političari govore o isporukama ofanzivnog naoružavanja Ukrajini. Ako bude postojala pretnja teritorijalnoj celovitosti Rusije, biće upotrebljena sva sredstva! To nije blef!“

I – svi znaju da nije blef!

Koliko je situacija ozbiljna, govori i izjava kineskog predsednika Si Đi Pinga, za koga se ne može reći da nešto istrčava sa porukama. On se – bez mnogo pompe, onako za sebe – obratio vojsci da se sprema „za realna ratna dejstva“!

Putin je optužio Zapad i da „nije hteo mirno rešenje sukoba“! Zato je i „naređeno ukrajinskoj vlasti da prekine pregovore“, jer upravo njihovom cilju – da Rusiju iscrpe, pobede i bace na kolena – ne odgovara dogovor i mirno rešenje!

Ceo ovaj sudar dve strane, gde je Ukrajina samo poligon, može se svesti i na dva ključna dela – ko je hteo sukob i ko će pobediti! Ono što je sad već poznato – sukob i udar na Rusiju – hteo je i na tome dugotrajno radio – Zapad! Oko pobede su isto dve opcije – Zapad koji ima patološku želju da pobedi Rusiju – i Rusija koja neće odustati, jer ne sme da izgubi!

A, svetski mir, e – on  je isključivo – na odluci Zapada!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR