Glas Javnosti

MILIJANA BALETIĆ: Pronađena nulta tačka ZLA u Crnoj Gori

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Sećam se, još kao mala, da se u Crnoj Gori, za nekoga ko može da te ne trepnuvši u oči gleda i pri tome beskrupulozno laže, govorilo – „ima pečene oči“! E – „pečenijih“ od Dritanovih – retko sam gledala!

Čudo jedno kako ima prosto rođenih da do perfekcije izvrše zadatak! Ma, bravo?! A, ja naivna mislila da oni – koji su, inače, mentori na Balkanu svima onima koji su protiv Srba – sve budno prate, vuku konce i odlučuju – kad ono, međutim…! Eto, kako neobavešten čovek može da pogreši!

Sećam se, još kao mala, da se u Crnoj Gori, za nekoga ko može da te ne trepnuvši u oči gleda i pri tome beskrupulozno laže, govorilo – „ima pečene oči“! E – „pečenijih“ od Dritanovih – retko sam gledala! Ali, nije to baš ni za tako jednostrano definisanje.

Posmatrajući taj fenomen sa ove naše nesrećne raspolućene strane na Srbe i Crnogorce – jeste tako. Međutim – Dritan je, sa aspekta svoga naroda – uzor mudrog patriotizma sa kojim i nisu nešto bili obdareni, koliko ja znam istoriju! Evo, sad je i kod srpskog patrijarha u Beograd iša’ (?!) – valjda da traži podršku za manjinsku vladu s Milom, milovcima i manjinama – a, što drugo?! Bravo, Dritane! Tako se gine za projekat svoga roda i Veliku Albaniju!



Ja bih sad ovde najradije prepisala moju kolumnu od 29. oktobra 2021. u kojoj je cela poslednja trećina posvećena Dritanu. Ali, da se našalim, kud sad da sebe citiram, pa ko hoće može da upiše na pretraživaču – Milijana Baletić: Albanija do Sarajeva – i sve to pročita! A ja, ovde, da se malo i drugih dotaknem!

Jer, nije tu samo Dritan „koloritna“ ličnost! Evo vidimo, otkada se „otvorio poklopac“ nad tamošnjom situacijom – ni „nos u šake“ čoveka spasiti ne može!

Mada, sva euforija sreće „rušenja“ Milove brozomorne vladavine – načeta je javno prvi dan dok je narod još slavio?! Ono što je bilo pod maskom, a kasnije se videlo da je temelj očuvanja „srušenog“ režima, jeste ciljano naopako sastavljena Vlada – i to na insistiranje Abazovića – da isključivo bude ekspertska, liše njega koji je tamo bio jedini političar! E, sad ova druga, manjinska, koju opet on predlaže, a Milo podržava – nije više ekspertska – politička je?! To – Dritane! Mome divljenju umešnosti tvojih mentora i tebe, kraja nema!

Međutim, kako se „vlasi ne bi setili“ – tu je i Srbin – čelnik SNP-a Vladimir Joković! Jer – nije isto kada jedan Albanac odlučuje na štetu Srba ili kada mu pripomogne Srbin! Joković mu ovde u podršci manjinskoj Vladi dođe radi anesteziranja naroda – da se ne probudi dok razni „Abazovići“ ne privedu posao kraju! Debelo ga je preporučilo i to što je njegov SNP i deo koalicije „Za budućnost Crne Gore“ koju je predvodio sadašnji premijer Zdravko Krivokapić na izborima kada je „srušen“ prethodni režim. Ali, istine radi – od 21 odbora SNP-a u Crnoj Gori, samo dva su podržala ovaj srpsko-albanski brak! Mada – čelnik je čelnik!

A, tek, kad se setim kako je – profesor-mašinac – bio ponosan na Dritana, kako ga je podržava’, kako je zadovoljno jahao u građanističkim kočijama po oblacima, dok je Abazović čvrsto na zemlji „vozio“ svoj program ka cilju – koja je to tragikomedija!



Pa, ljubav, bezgranično poverenje i tabananje po zapadnjačkim ambasadama?! Pa, ona uverenost kojom je zračio – da je čist prijatelj svaki ambasador koji ga sa osmehom u „dobrodošlici“ primi, isprati pokaže mu pravac kojim će najpre i najsigurnije „stići kući“?! Ma – sve koji su se o njegovu posetu otimali – sami anđeli čuvari Crne Gore – njemu, i zbog njega – su ih poslali?! Milio je, valjda, da će – pokazujući im volju da im ispuni zahteve, zapadnjaci imati meru u zahtevanju?! Da će – žrtvujući „kapitalca“, vrsnog pravnika i ministra Leposavića – imati zagarantovan kredit i njihovu milost…?!

Ne rade oni to u tako finom maniru, profesore, da bi posle delili „kredite“, nego opipavaju da vide koliko je i je li tvrdo, kako bi znali kojom brzinom i načinom da ispostavljaju sledeće zahteve! Ja i ne znam da je ostala ijedna želja da im nisi ispunio?! Sve do onog ustoličenja mitropolita Joanikija, gde je glavni saboter bio Dritan sa bezbednosnim resorom koji si mu poverio?! Tu, što bi rekli Nemci, nasta – kurcšlus!

Meni je ta ljubav prema zapadnjacima, recimo, od Medojevića – potpuno očekivana! Ali – gospodine profesore – neko ko ljubi ruku mitropolitu SPC – to radi ili iz odnosa prema veri i svome srpskome rodu – ili u kamuflaži izdajnika! Meni si, možda se varam, delovao da pripadaš prvima! Ako jesi – otkud onda takvo viđenje uloge koju si dobio?! Mali smo mi, profesore, da se, kada se nekom promišlju nađemo na čelu svoga roda – borimo za sve narode ovoga sveta – a svoj kažnjavamo?! Od nas se traži da se, na prvom mestu, za svoj narod borimo! Ne samo od nas, od svih se to traži! Zato nas narod i bira! Ima ko će za ostale! Što ne naučiste nešo od Dritana?!
Ne znam jesi li primetio – ako si se ikada i udubljivao u istoriju naroda i država – građanizam je laž! To je mudra floskula ispod koje se sprovode interesi svoga naroda – a ne definicija iz mašinstva, koja se bukvalno primenjuje!!!

Meni je ovde „zagonetan“ i ovaj čitav „koloplet“ oko Medojevića – koji je, od starta, vrhunski odradio zadatak?! Krvnički te rušio i – prikazivao kao najveće zlo koje je ikad Crnu Goru zadesilo?! U toj gradaciji zla – Milo ti nije bio ni primać’?!

Evo sada, kad mitropolita Amfilohija više nema, što bi rekao narod „mrtva usta ne govore“ – čusmo od Medojevića na Jutarnjem programu Xepi TV 25. januara, da je nulta tačka trenutnoga zla nastala: „Nažalost pogrešnim procjenama djelova Crkve koji su Dritana uveli u Vladu. Dakle, u Vladu Dritana nije uveo američki ambasador niti američka ambasada nego mitropolit Amfilohije lično. I ta pogrešna procjena crkve da ima potrebu da se miješa u unutrašnje političke procese i to da se miješa na pogrešan način…“?! Bravo?! A ja, naivna, mislila da zapadnjaci – koji su inače mentori na Balkanu svima koji su protiv Srba – sve budno prate, vuku konce i odlučuju!

Eto kako neobavešten čovek može da pogreši!



Tek se sad razavetih! Ma, kakvi oni i njihove ambasade, pogotovo američka, britanska, nemačka,… – za sve ovo nam je kriva SPC! To, Medojeviću! I, sad će – tebi Crnogorcu – da „pogrešnom politikom“ srbuje nepismeni i u istoriju Crne Gore i srpstva neupućen – Amfilohije?! Jedan neznaveni, slučajno zalutali u Cetinjskom manastiru kome nikad niko, otkad im se trag zakopa’, nije bio ništa drugo do Srbin! I još Moračanin pored manastira Morača kojega su podigli Nemanjići. On će da poteže istoriju i koren narodu u milenijum unazad, gde više ni jednoga živoga stvora koji bi to posvedočio – liše crkava, manastira, starih knjiga i zapisa – nema!

Pa će takvo njegov srpstvo da pobedi ovo mlađahno crnogorstvo, gde imamo na hiljade još živih svedoka koji pamte sami nastanak i mogu, ako zatreba, Medojevićevo crnogorstvo, ili Milovo, ili Draginjino, ili Miraševo, ili… – odbranit, kad im se god prasne, pred unijatskom pravdom nesrećne Crne?!

Slušajući Medojevića, osvežih i ja svoje pamćenje o njegovom usponu u političkoj karijeri! On se pohvali, a ja se prisetih, kako se žestoko zalagao i da ujaše obojena revolucija pod kvislingom Đinđićem u Srbiju, koju su 5. oktobra zapalili, bacili na kolena, opljačkali, devastirali, pohapsili sve koji su se za Srbe i srpstvo borili, predali na tacnu svojim gazdama u Xag, a sve za terorizam osuđene Šiptare s KosMeta pustili na slobodu – i onda se, punih džepova, negde po svojim rupama ko pacovi razmileli!

Podseti me i da je bio glavni saborac CIJ-inoga Eskobara ’90-tih! I Soroša! Pofali se i da je 4 puta bio u centrali NATO-a, i krvnički se zalagao da nam Crna uđe u NATO-okupaciju, i…! BND nije pominja’, a ja se, kao novinar, sećam da je bio i njihova uzdanica – je li sad – ne znam!

U ratovima ’90-tih bio je i zagovornik protiv agresora – a agresori su, normalno, bili Srbi – koji su sve pred sobom uništavali, bombardovali i rušili?! Međutim, kod njega se, kaže, nešto okrenulo, te ne podrža NATO-agresiju na svoju državu i tako izgubi kod njih poziciju broj jedan, koju je – zasluženo stekao?!

Sad, jes da sam ja naivna, ali, koliko znam – takvi se ne ispuštaju tek onako! Uvek se nađe pokoji „poslić“ koji oni mogu odraditi?! Inače – što bi, i to baš on, i sada bio pozivan i u američki Kongres i na razne druge adrese prijateljskih nam zapadnjaka, o čemu nam se – vidno ponosan na sebe zbog toga – pohvali?!

Da ne bude sve tako otužno, tu je i – umirujuća poruka: „Za nas je jedino važno da imamo podršku svojih birača i zato nijesu uspjeli da slome DF“?! Ma, idi – ohrabrujuće do bola?!

E, to su vam, gospodo, skraćenice, koalicije i politika?! U ta dva slova – “DF“ – nisu samo oni koji se pozivaju na Njegoša i Njegoševu Crnu Goru – u njih staje i ceo Medojević i njegov „Pokret za promjene“, čija je poslanica Branka Bošnjak, između ostalog, glasala i za Rezoluciju o genocidnim Srbima u Srebrenici!!! Naravno, nije ona jedina iz ta „dva slova“ koja je glasala – i za to, i za, štošta, drugo!

Sad, nije ni da ja hoću da prevaspitavam Medojevića i „Medojeviće“. Ne možemo biti ni svi isti ni isto hteti. Niti tražim idealno. Daleko smo mi od toga! Ali – zar opet, i dokle (?!) – ista ona situacija o kojoj i Njegoš peva: „A ja što ću, ali sa kime ću…, sirak tužni bez nigđe nikoga… Moje pleme snom mrtvijem spava, suza moja nema roditelja… u ad mi se svijet pretvorio… O, kukavno Srpstvo ugašeno, zla nadživljeh tvoja svakolika, a s najgorim hoću da se borim“!!!

BONUS VIDEO: SLUČAJ PERIŠ, ZAŠTO POLICIJA TAPKA U MESTU

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Andrea u 02.02.2022 17:03:07 h
     0 
Bravo Milijana!