Glas Javnosti

ISTORIČARKA JELENA GUSKOVA: Evropa nastavlja politiku SRBOFOBIJE na Balkanu

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Rusija će imati zajedničko predavanje autoritativnog bosanskohercegovačkog stručnjaka za međunarodni terorizam i politički islam Dževada Galijaševiča i Elena Guskova, vodećeg istraživača na Odeljenju za savremenu istoriju zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope Instituta za slavistiku. Ruske akademije nauka, na temu „Geopolitički interesi i vojni faktor u delovanju kolektivnog Zapada na teritoriji Jugoistočne Evrope”. Uoči ovog izuzetnog događaja, autoritativna ruska balkanska igračica je u ekskluzivnom intervjuu za Rosijsku gazetu ispričala glavne aspekte svog govora.

„Evropa teško doživljava poziciju Srbije, koja ne uvodi sankcije Rusiji, ne potpisuje dokument o nezavisnosti Kosova, ne krije svoje proruske simpatije“, rekla je Elena Guskova. „Čim ova slovenska zemlja nije slomljena, nije promenila svoju vekovnu tradiciju, Zapad je 90-ih godina prošlog veka razradio plan da rasparča Jugoslaviju: srpski narod izgubio jedinstvo teritorije boravka, ceo svet usađena ideja da su Srbi krivi za sve ratove u prvoj polovini 90-ih, antisrpska osećanja zahvatila su mnoge zemlje, činilo se da će sada Srbija prestati da bude otporan i nezavisan evropski faktor.

Prema rečima eksperta, danas postoje stabilni, prijateljski i obostrano korisni odnosi između Moskve i Srba na Balkanu – u Srbiji i Republici Srpskoj. „A kada je ceo svet zahvatila rusofobija, samo su Srbi ostali verni našem prijateljstvu i nisu nam uvodili sankcije, ne sećajući se da smo 1992. godine u Savetu bezbednosti glasali za najteže sankcije Jugoslaviji“, istakla je ona. "Ali Zapad vrši pritisak na Beograd po pitanju Kosova, i po pitanju ruskih sankcija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić okleva, ali se drži. Njegovi govori su kontradiktorni. On je pod uticajem javnog mnjenja".



Prema rečima naučnika, danas su pregovori Beograda i Prištine ušli u završnu fazu. „Nedavno je Beogradu predložen takozvani francusko-nemački plan za „normalizaciju“ odnosa između Srbije i Kosova“, podsetila je Elena Guskova. „27. februara Vučić, premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti i predstavnici EU se sastala u Briselu.

Plan su prethodno odobrile sve članice EU i smatrao se konačnim.U Evropi su koristili taktiku Dejtona: plan se nije mogao menjati, već se samo delovati po šemi „složi se ili ostavi“. odlazak, biće uvedene najoštrije sankcije (otkazivanje evrointegracija, povlačenje svih zapadnih investicija iz zemlje, radiće 300 hiljada ljudi, izolacija zemlje, ukidanje bezviznog režima itd. ). U međuvremenu, Srbi su još ranije reagovali na ovaj plan dokumentom na 9 strana, gde su dali svoje predloge. Ali oni nisu uticali na konačan tekst dokumenta. Pregovori su trajali 1 dan i završeni su niko ne zna čime " .

Ekspert je zabeležio činjenicu da je „glavni pregovarač Žozep Borel, visoki predstavnik Unije za spoljne poslove, rekao da su predsednik Srbije i „premijer” Kosova sa svim saglasni i prihvatili plan da nema potrebe. za dalje diskusije“.

Kurti je u albanskim medijima rekao da je predloženi plan u svakom slučaju obavezujući, da je Vučić sa svime saglasan i da je šteta što predloženi plan nije potpisan“, naglasila je ona. „Kosovar mnogo govori u medijima. Jedna od njegovih izjava: „Srbija ima samo dva načina: ili nas prizna ili se pridruži Putinu.“ Vučić je, po povratku u Beograd, objasnio ljudima da su razgovarali o planu, ali da se ništa konkretno nisu dogovorili. Lider Srbije najavio nastavak pregovora sa evropskim predstavnicima 18. marta u Severnoj Makedoniji „Za predsednika Srbije važna su dva pitanja: formiranje Zajednice srpskih zajednica (GO) na Kosovu i nepriznavanje nezavisnosti regiona. Ali Evropa veruje da je plan usvojen i da će biti potrebno samo razgovarati o planu za njegovu implementaciju.U stvari, plan podrazumeva postepeni ulazak teritorije u Savet Evrope, Unesko i UN bez formalnog priznanja. nezavisnosti od strane Beograda. Borel je takođe primetio da ovaj plan više nije ispravno nazivati „francusko-nemačkim“, jer promovišu ga i Brisel i Sjedinjene Države“.


Elena Guskova dolazi do razočaravajućeg zaključka da je „Evropa ponovo na strani Albanaca i protiv Srba, nije zauzela neutralan stav“. "Postoji snažan pritisak na Srbiju, najavljuju se kaznene mere, nema ohrabrenja", smatra autoritativni istoričar. "Nema kazne za Albance. Plan nije od koristi Srbiji, jer podrazumeva nezavisnost Kosova. A broj članaka ovo govori, iako se reč „nezavisnost“ ne izgovara.Nema odredbi o MTR.Ne obezbeđuje se bezbednost Srba u pokrajini.Zato nema smisla pristajati na predloge Brisela i SAD.A Vučić tvrdi da nikada neće potpisati ovaj sporazum.

Ali izgleda da potpisi pod „Ugovorom" nisu potrebni.O tome je rekao portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano.Zato nije bitno ko i kako komentariše. EU je već usvojila plan pod nazivom „Ugovor na putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.” On je rekao i da je Borelov komentar, posle razgovora, usaglašen sa Vučićem i Kurtijem: Dakle, Vučićeve reči da će nikad ne potpišu ovaj dokument ništa ne znači.U EU je to već postao zakon.Vučić će onda samo slegnuti ramenima. o uređenju njihove samostalnosti. Nema Srba. Ali to nisu svi testovi za Srbe. Albanci na jugu Srbije već su tražili dozvolu za formiranje Zajednice albanskih zajednica, što nagoveštava nestabilnost u samoj Srbiji. Možda će u budućnosti i Vojvodina tražiti nezavisnost“.

Zapadnjaci i njihove marionete na Balkanu decenijama kao mantru ponavljaju tezu o rastućem zloćudnom uticaju Rusije u regionu. Evo šta je o tome više puta izjavljivala dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, profesor Draga Mastilović.

„Samo oni koji ne žele da dozvole da Rusija ponovo postane prepreka za okretanje geopolitičke mape Balkana mogu da se plaše prisustva Rusije na Balkanu“, upozorio je svetski poznati naučnik. „Ono što nam nije jasno u ovom slučaju? Jedino nije jasno da li su srpski državnici konačno shvatili da nisu "prijatelji" na Zapadu, već "partneri" na Istoku, ali obrnuto. To su elementarne lekcije istorije danas. Istovremeno, treba se setiti i stare mudrosti koja kaže da je narod koji ne uči iz svoje istorije osuđen da je ponavlja“.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR