Glas Javnosti

GUSKOVA: Zapad želi da ponizi Srbe

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Pokušaj pritiska naročito na Republiku Srpsku, a i na Srbiju, postoji već desetinama godina, a Zapad ne može nikako da se izbori sa srpskim karakterom, inatom i ne mogu da ih slome, izjavila je za RT Balkan ruska istoričarka i akademik Jelena Guskova.

Naime, ona ocenjuje da zapadne zemlje sada idu sada malim koracima, ali da ipak žele da ponize Srbe.

"Generalna skupština nije organ koji zakonodavno određuje nešto. To je više za javnost, a nama je najvažnije da genocida nije bilo. Ono što je sada vrlo važno za srpski narod je da objasni šta se dogodilo, na svim nivoima, naučnom i državnom, u svim organima spoljne politike uz podršku Rusije, Belorusije, Kine i drugih zemalja", rekla je Guskova.

"Treba da napravimo neki veliki naučni skup o tome", dodala je ona na marginama Međunarodne konferencije "Rusko-srpski odnosi u kontekstu formiranja multipolarnog svetskog poretka: iskustvo i perspektive" u okviru festivala "Dani Rusije u Republici Srpskoj", koji se održavaju od 18. do 20. maja.


Guskova ističe da tačno zna šta se dogodilo jer je proučavala to pitanje, te da u Srebrenici nije bilo nikakvog genocida, već da je to bila specijalna operacija drugih država da bi nekako mogli da kazne Srbe.

Kako ocenjuje, nisu mogli tada, pa sada pokušavaju posle 20 i više godina da to urade, a ono što je najvažnije je da ponize i Srbiju i RS. 

"Kako im nije dosadno i ne mogu Srbe da puste da žive sami, u miru, da rađaju decu, jednostavno da srećno da žive. Nisu ispunili njihova naređenja i planove, a oni ne znaju drugi put, nego naređuju, pa ako ispuniš - dobro, a a ko ne ispuniš - streljaju i kažnjavaju", ukazuje Guskova.

Ruska istoričarka naglašava da su Srbi za vreme 90-ih prošli toliko poniženja i kazni, a ostali su na svome.

"O vašem karakteru znaju i u Evropi i u drugim zemljama. Neće njima to proći tek tako. Obavezno ćemo se boriti za to pitanje na različitim nivoima", zaključila je Guskova.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR