Glas Javnosti

Genocid nad Srbima počinjen je tri puta u 20. veku

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Red je da i mi, ako ničim drugim, bar sa jednim tekstom se pridružimo i damo svoj skromni doprinos obeležavanju DANA SEĆANjA na više od 700.000 NEVINO POSTRADALIH SRBA, JEVREJA i ROMA, koje je danas prigodnom KOMEMORACIJOM obeleženo u Donjoj Gradini.

A pravo je čudo, da danas mlade generacije uopšte znaju i šta je i šta predstavlja sam naziv JASENOVAC, a kamo li da imaju uopšte bilo kakva osnovna znanja o sistemu ustaških koncentracionih logora na teritoriji tzv.”NDH” i ljudskom umu nepojmljivih zločina i zverstava koji su u njima počinjeni od strane ustaša i tzv. NDH (Nezavisne države Hrvatske)?

Pa hrvatski narod i ne zna i ne može pronaći u arhivama da je uopšte i postojao zloglasni sistem koncentracionih logora na celoj teritoriji NDH od Paga na Jadranu pa do Jasenovca na Savi? Doduše o sistemu koncentracionih logora Jasenovac postojala su dokumenta u arhivama do 80-godina, a onda počinje sistematsko negiranje zločina, plansko sklanjanje i uništavanje dokumentacije i danas smo tu gde jesmo. Pa umesto između 700.000 i 750.000 žrtava, sve se svelo na 15.000, a logor Jasenovac se prikazuje kao pozorište u kojima su priređivane kulturne svečanosti da prosvete i edukuju zaostalo i nepismeno srpsko pučanstvo (čitaj narod). Strašno, da strašnije i morbidnije ne može biti?


A kako bi bilo lepo kada bi mi malo pročitali sačuvane zvanične izveštaje ili knjige poput Bulajićevih četiri toma pod nazivom “USTAŠKI ZLOČIN GENOCIDA” ili npr. preživelig logoraša doktora NIKOLE NIKOLIĆA i njegove strašne ispovesti u knjizi “JASENOVAČKI LOGOR SMRTI”?
Ili možda još bolje dr. ŽIVOTIJA ĐORĐEVIĆA najstarijeg istraživača zločina nad Srbima koji je ISTRAŽIO, PROUČIO I ANALIZIRAO SVU DOSTUPNU GRAĐU o stradanju srpskog naroda u 20.veku? Građom o zločinima NDH bavio se punih 75.godina (ali koga to danas zanima u Srbiji, pa valjda je bolje, lepše i poučnije gledati “Zadrugu”, “Parove”, Evroviziju i slične šou programe) nego čitati tamo nekog, Bulajića, Nikolića, Životija? Ma taman posla! A tek izveštaje generala Aleksandra fon Lera, SS generala Erista Fia, opunomoćenog generala za NDH Edmunda Glez fon Horstenaua (izveštavaju Hajnika Himlera i Adolfa Hitlera o 750.000 pobijenih Srba u NDH)? Ti izveštaji su na sreću, zahvaljujući pedantnim nemcima sačuvani i dostupni. E tek to niko neće da čita! Pa sve ima na društvenim mrežama, taman posla, kakvo čitanje, valjda to rade besposleni poput mene ili meni sličnih?

I na kraju, imamo i zvanične podatke državne komisije SFRJ koja je 1964.g. istraživala zlodela NDH (i nakon 3.meseca istraživanja stopiranan joj je dalji rad). Pročitajte izveštaj člana komisije dr. SRBOLjUBA ŽIVANOVIĆA koji prvi intervju daje tek 2016.god. a emigrirao je iz zemlje 1965. u Afriku, pa u Englesku a 1968. mu je indirektno saopšteno da se ne vraća u zemlju. ZAVET ĆUTANjA je održao i tako je spasao glavu na ramenima. A u komisiji zajedno sa njim bili su i sudski antropolozi iz Sarajeva, Ljubljane i Novog Sada:

Dr Zdravko Marić, Vida Brodar, Anton Pogačnik i pomenuti prof.medicine dr.Živanović. Svi su potpisali ZAVET ĆUTANjA i ćutali su! Ali su u septembru 1964. god.po završetku istraživanja prve faze masovnih grobnica na stratištu u Donjoj Gradini (sa druge strane Save naspram sela Jasenovac) u grobnicama pored reke u dužini od 12,5 km i širine 4,5 km pronašli stotine hiljada ukopanih. Jame su bile duboke 8 metara i u njima se uglavnom nalazilo po 27.osoba od čega je u proseku po 20% zakopavano živih. Komisija je izvršila 130.sondažnih bušenja na 100. masovnih grobnica sa rovovima između 60 i 80 metara. Po tome je urađen i konačni izveštaj. Odmah nakon dostavljanja izveštaja ZABRANILI SU IM DALjI RAD. Napominjem da je nekih istraživanja bilo i pre njih. Npr.u maju 1945. komisija ZAVNOH-a procenila je žrtve između 500.000 i 600.000 ubijenih. Dve godine kasnije dr. NIKOLA NIKOLIĆ (preživeli logoraš) koga sam već pomenuo i njegovu knjigu (koji je od 1.jula 1942.pa do kraja bio zvanični lekar u logoru) identifikovao je 258.masovnih grobnica dužine od 60 do 80.metara i dubokih 8.m. Radili su to i borci iz Kozarske Dubice 1961.godine, ali nisu za to imali stručnih znanja.


Napominjem i još jedan bitan detalj. Članovima komisije bilo je strogo zabranjeno da fotografišu, već su samo opisivali viđeno, a uzete uzorke su slali na obradu u Zavod za sudsku medicinu u Ljubljanu. Član komisije slovenac Anton Pogačnik koji je bio zadužen u komisiji za matematičku analizu došao je do brojke od 730.000 UBIJENIH i sa tom cifrom su se složili SVI ČLANOVI STRUČNE MEŠOVITE KOMISIJE. I onda sledi STOP. Nema daljeg rada, ali Bogu hvala ostali su sačuvani IZVEŠTAJI I PODACI i ta ISTINA SE NIKADA NEĆE MOĆI DO KRAJA SAKRITI!
Nadam se, da će bar neko od brojnih članova naše viber grupe, imati strpljenja da ovo do kraja pročita i bar još nekom prenese ili “podeli”?
U ime istine i u ime duša svih naših svirepo umorenih predaka, ali i Jevreja i Roma VELIKO, VELIKO HVALA SVIMA KOJI OVO PROČITAJU I BAR NEKOM PRENESU, DA SE NIKADA VIŠE, NIKOM I NIGDE OVAKO NEŠTO NE DESI I NE PONOVI.

Takođe, nadam se i verujem, da će film DARA IZ JASENOVCA još u ponekom probuditi potrebu ili želju, a ja bih rekao, pre svega NAŠ DUG kao POTOMAKA prema NAJSUROVIJE I NAJMONSTRUOZNIJE UMORENIM PRECIMA, da se malo više pozabavimo istinom o JASENOVCU i ispunjavanju ZAVETA naših predaka DA SE NIKADA, NIKADA i NIKADA NE ZABORAVI!!?

A ako nam je i to teško, koliko li će nam tek biti teško da svojoj deci objasnimo da pripadnici našeg naroda NIKADA I NIGDE NISU NI POMISLILI A KAMO LI POČINILI NIKAKV GENOCID, već da je nad našim napaćenim i namučenim narodom POČINjEN GENOCID i to tri puta u 20. veku (1914-1918, 1941-1945 i 1991-1995.godine)?

AUTOR: Patriotska liga 100% Ćirilica

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR