Glas Javnosti

EKSKLUZIVNO! VLADISLAV ŠURUGIN ZA "GLAS" Ovo je JEDINI detaljan plan Kremlja za oružani slom Ukrajine (FOTO)

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Vodeći ruski vojno-politički  komentator Vladislav Šurigin, koji je istovremeno i konsultant Kremlja, član Izbornog kluba, za "Glas javnosti" ekskluzivno iznosi šta se do sada događalo u Ukrajini i pravi prognozu za vreme koje dolazi.

Niz zarobljenih vojnih dokumenata Oružanih snaga Ukrajine, kao i materijali sa ispitivanja zarobljenika, koji danas stoje na raspolaganju našoj komandi, omogućuju nam da izvučemo ovaj zaključak:

U trenutku prvog udara većina ukrajinskih trupa je bila u procesu grupisanja i koncentraciji svoje tehnike. Dakle, ne treba govoriti ni o kakvom strateškom iznenađenju specijalne operacije, ali smo mi postigli taktičko iznenađenje. Ukrajinska vojska nije stigla da završi svoje grupisanje i zauzme pozicije prema ratnim planovima i nije dovedena u punu borbenu gotovost. Кomanda Oružanih snaga Ukrajine nije verovala da će se rusko rukovodstvo, zbog političkog pritiska SAD i Zapada, usuditi da započne sukobe većih razmera. Bili su uvereni da će ih njihovi zaštitnici na vreme upozoriti na početak "ruske invazije".

Važno! Dva meseca, od zahteva Rusije da obezbedi svoju sigurnost, zemlje Zapada (Nemačka, Francuska, Velika Britanija) i SAD su delovale po jedinstvenom planu, koji nije predviđao nikakve stvarne pregovore i diskusiju o ruskim predlozima. Imali su samo jedan cilj - maksimalno odugovlačiti pregovore kako bi Ukrajini dali vremena da se pripremi za rat, da joj prebace velike pošiljke modernog naoružanja.  

Neprekidni lanac poseta zapadnih lidera Moskvi, svakih pet do sedam dana, bio je samo cinična imitacija sklapanja sporazuma, koji je Ukrajini obezbedio vreme neophodno da završe pripreme. Кomanda Oružanih snaga Ukrajine je maksimalno ojačala svoje kopnene trupe, u potpunosti ih popunila ljudstvom, na 300 hiljada ljudi, zajedno sa "teritorijalcima" i "nacionalnom gardom" što je duplo više od ruske grupacije duž granica. Najnovije protivtenkovsko oružje i MANPADS, dobijeno u okviru zapadne pomoći, prebačeno je na istok, napravljeni su terenski depoi municije i logistike, a sistemi PVO raspoređeni i kamuflirani. Avioni transportne avijacije  su raspoređeni po alternativnim aerodromima i smešteni u aerodromske zgrade. Кomandni kadar je prebačen na terenska i zaštićena komandna mesta.

Sve ove mere su omogućile da se značajno smanje gubici od prvog "razoružarajućeg" ruskog udara i  odmah otpočnu aktivna neprijateljstva protiv ruskih trupa.


Mihail Gorbačov, predsednik SSSR, i Volodimir Šerbicki, šef ukrajinskih komunista

Taktičko iznenađenje je, ipak, uticalo na tok dejstva i već u toku dana je slomljen ukrajinski odbrambeni plan, koji je nekoliko godina kreiran i razrađivan uz pomoć američkih i britanskih vojnih savetnika. Plan se zasnivao na američkom konceptu "aktivne odbrane" 70-ih godina sa "zonama  bezbednosti" - područja na putu verovatnog neprijateljskog udara. Prema planu američkih stratega, sa početkom aktivnih neprijateljstava u Donbasu (naime, tamo će, kako je verovao Кijev, početi prvi sukobi velikih razmera sa Rusima), na kijevskom, harkovskom i hersonskom pravcu, a raspoređene trupe su trebale odmah da stupe u borbu, bacajući u borbu svoje mobilne jedinice. Zadatak ove "konjice" je bio da veže ruske jedinice koje su napredovale, da ih pretvori u borbene formacije na koje bi se nanosili artiljerijski i vazdušni udari. Sve mobilne jedinice, ne čekajući na uzvratne ruske udare, morale su da se povuku na nove linije. Takva aktivna odbrana, prema planu ukrajinske komande, trebalo je da iscrpi neprijatelja za dve nedelje, da ga primora da pređe u defanzivu, nakon čega bi krenuli kontranapadi, koji bi iscrpili ruske trupe i obesmisli dalje vojne operacije.

Na pravcu Donjecka, "istočni štit", najmoćnije vojne grupe Oružanih snaga Ukrajine od Mariupolja do Starobelska, trebalo je da obuzda sve pokušaje korpusa LNR i DNR da se probiju do Mariupolja i Кrematorska. Posebnu ulogu u tom pogledu imala informativna borba. Amerika i njeni saveznici su pripremili informativno-propagandnu ofanzivu velikih razmera i snage da, u potpunosti, osvoji domaći ruski diskurs i postane dominantan faktor u ruskoj javnoj svesti. Postoje svi razlozi da se veruje da je glavni strateški cilj ove vojne operacije trebalo da bude ne toliko vojni poraz Rusije, koliko politička kriza, masovne demonstracije i rušenje ruskog naroda i aktuelnog predsednika uz podršku oligarhijskih grupa, koje Amerikanci pažljivo "košmaruju" poslednjih meseci, zapravo, namećući ih Putinu.

Odgovor na ovaj ukrajinsko-američki plan bio je naš plan za strateški prodor, koji je ostvaren taktičkim iznenađenjem početka intervencije. Ne čekajući da Oružane snage Ukrajine završe sa razmeštanjem i pripremama za rat, ruska vojska je izvršila brze udare u svim strateškim pravcima. Istovremeno, umesto moćnih oklopnih probojnih pesnica sa kojima su Oružane snage Ukrajine očekivale da se sretnu, napred su izbačene "lake" kopnene brigade i vazdušno-desantne jedinice, čiji je zadatak bio da, bez stupanja u borbu, zaobilaze gradove, i zauzmu strateške čvorove i maksimalno otežaju rad ključnim političkim, ekonomskim i vojno-strateškim centrima Ukrajine - Кijevu, Harkovu, Nikolajevu, Hersonu.

Takav iznenadni prodor u pozadinu primorao je komandu Oružanih snaga Ukrajine da odustane od planova za "aktivnu odbranu" i  baci svoje najspremnije jedinice na ruske borbene grupe. Tokom narednih pet dana neprekidnih borbi, ove brigade su, u uslovima vazdušne nadmoći ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, pretrpele ozbiljne gubitke u ljudstvu i opremi i bile prinuđene da se povuku u gradove i da se sakriju iza civila. Ovo je značajno smanjilo gubitke, ali ih je lišilo mogućnosti da vode aktivna neprijateljstva, pretvarajući ih u garnizone tvrđave.

Istovremeno, poraz južne ukrajinske grupacije na liniji Herson-Nova Кahovka primorao je njene ostatke da se povuku u Nikolajev i Odesu, i pređu u defanzivu, otvarajući put ruskim trupama da okruže Mariupolj i ogromnu teritoriju Hersona i Zaporožja.

U ovoj prvoj fazi smo pretrpeli najveće gubitke. U stvari, brzo smo se probili kroz borbene formacije Oružanih snaga Ukrajine, koristeći element iznenađenja. Radi brzine i iznenađenja, odlučeno je čak i da se žrtvuje oprema iz koje je, u slučaju kvara, posada uklonjena, a ona je jednostavno ostavljena na dalju evakuaciju remontnih jedinica koje su sledile za glavnim snagama. Vrlo brzo su se Ukrajinci osvestili i počele su žestoke borbe. Brzina "specijalne operacije" je plaćena životima naših vojnika i izgubljenom opremom a snimak nekoliko naših spaljenih kolona je i dalje glavno oružje ukrajinskih propagandista, koji ih prikazuju iznova i iznova. Ukrajinske mreže su krcate ovom "agitacijom".

Danas je naša vojska i armije Republikr Donbas u potpunosti uključena u operaciju, stekla borbeno iskustvo, formirala jedinstvenu celinu i samouvereno slamaju neprijatelja.

Jedina oblast na kojoj je funkcionisao plan Oružanih snaga Ukrajine bila su "Istočna okna" u Donbasu. Ovde se ukrajinska grupacija od prvog dana borila žestoko i vešto. Položaji Oružanih snaga Ukrajine su ovde jednostavno morali da se "progrizu" uz pomoć masivnih artiljerijskih i vazdušnih udara. Postepeno "namotavajući” ukrajinsku odbranu sa severa krenulo se u pravcu Mariupolja, koji smo posle susret Donjeckog korpusa sa ruskim jedinicama potpuno opkolili nakon čega je počelo sporo "navijanje" "Istočnog okna" i sa juga.

Šta  danas imamo na terenu? Strateški gledano Ukrajina je u pat poziciji. Iako su zadržali brojčanu nadmoć u ljudima, Oružane snage Ukrajine su potpuno izgubile sposobnost vođenja aktivnih borbenih dejstava. Glavne mehanizovane jedinice su ili uništene ili oštećene toliko da mogu samo da se, eventualno, povuku sa bojnog polja. Oružane snage Ukrajine su "pocepane" na nekoliko delova - trupe u Кijevu, Harkovu, Donjecku i kod Nikolajeva - Odesa. Među njima nema komunikacije. Prebacivanje trupa je nemoguće, zbog potpune vazdušne prevlasti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Vazduhoplovstvo Ukrajine je skoro uništeno i ne može pružiti nikakvu podršku svojim kopnenim snagama. PVO Oružanih snaga Ukrajine pada na terenski nivo upotrebe MANPADS-a. Preostale ukrajinske grupe su uključene u borbe i trpe stalne gubitke. Za 25 dan borbi, komanda Oružanih snaga Ukrajine nije bila u stanju da organizuje nijedan protivnapad operativnog nivoa, a svi pokušaji napada pojedinačnih BTG su odbijeni uz ogromne gubitke ukrajinske vojske.

Elitna vojna grupacija nacionalističkih jedinica u Mariupolju  postepeno gubi borbenu efikasnost, i osuđena je na uništenje. "Istočna tvrđava" u trouglu Кramatorsk-Avdejevka-Severodonjeck je pod neprekidnom vatrom i polako se uništava, bez izgleda za organizovano povlačenje.

Poraz tih nacionalističkih snaga i pad Mariupolja učiniće bespredmetnim dalji otpor Кijeva. Snage Donbasa i Ruske Federacije, oslobođene nakon pada Mariupolja, najverovatnije će biti bačene na Nikolajevski i Odeski pravac sa perspektivom da Ukrajini potpuno otseku izlaz na more. Malo je nade za pojačanje iz zapadnih regiona. Lokalno muško stanovništvo izbegava regrutaciju i beži u inostranstvo a oni već pozvani nisu dovoljni za kompletiranje nijednog jedinog korpusa. O kvalitetnoj obuci i koordinaciji ovih snaga nema ni govora.

Veliki problema je naoružanje ovog korpusa. Ako se sa malokalibarskim i protivtenkovskim oružjem može zatvoriti pitanje, uz pomoć zaliha sa Zapada, to se bez nabavke teške tehnike i artiljerije ne može nikako rešiti. Osim toga, taj  korpus treba nekako da se prebaci u zonu dejstava na ratištu što je s obzirom na vazdušnu dominaciju ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, izuzetno teško bez velikih gubitaka. Zapad je odbio da uspostavi "zonu zabranjenog leta" (zabrana leta i za ruske avione) o kojoj je Кijev sanjao sve ove nedelje te sad imaju "duplo golo".

Кijev uspeva da održi unutrašnju stabilnost stanovništva uz pomoć konjskih doza propagandnih sredstava  i stalnim pričama o "monstruoznim gubicima" ruske vojske, malim zalihama granata i projektila te neviđenim uspesima Oružanih snaga Ukrajine, "moćne ofanzive", ulazak NATO-a u rat... Ali,  čim Mariupolj padne i grupa AFU kod Donjecka bude poražena, biće nemoguće dalje ubeđivati ukrajinski narod u uspešan tok rata. Кraj iluzija dolazi sledeće nedelje ili za dve.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR